Catalunya Música, per fer-te sentir bé!
Catalunya Música, per fer-te sentir bé!
Dilluns 2 de setembre

Catalunya Música, per fer-te sentir bé!

A partir del 2 de setembre, Catalunya Música comença una temporada més amb energia renovada, amb el desig d'acompanyar-vos i oferir-vos una experiència musical que us faci sentir bé en tot moment

Torna el magazín matinal "Tots els matins del món", presentat per Joan Vives i Ester Pinart, per començar el dia amb una renovada vitalitat i amb el planter de col·laboradors habituals.

"Els homes clàssics" -Pedro Pardo i Albert Galceran- continuen amb el seu bon humor de sempre per acostar-nos a la clàssica i fer-nos descobrir les grans històries i detalls que l'han fet possible.

L'oferta informativa es manté intacta a Catalunya Música amb el programa "Assaig general", liderat per Albert Torrens i Marta Lanau, amb una cobertura exhaustiva de l'actualitat musical.  

I a més, estrenarem "Demà serà una cançó", un programa que ens proposa fer un recorregut sonor en què l'objectiu és l'audició d'una obra musical concreta. Una experiència d'escolta significativa i diferent. Presentat per Maria Montes.

 

"Tots els matins del món"

El magazín matinal de Catalunya Música, Tots els matins del món", amb Ester Pinart i Joan Vives, de dilluns a divendres, de 07.00 a 10.00 del matí, aquesta temporada continuarà comptant amb col·laboradors habituals. El multiinstrumentista Manu Sabaté centrat en les músiques tradicionals d'aquí i de més enllà i en com s'han hibridat per arribar vives als nostres dies; la directora d'escena d'òpera Anna Ponces que explorarà els espais de confluència entre la música i les arts escèniques; el compositor Joan Magrané, especialista en la creació musical actual; la musicòloga Anna Costal i Fornells, centrada en la història de la música catalana que ens acosta de primera mà; la guionista i humorista Dolors Boatella, amb les seves pinzellades d'humor musical; el saxofonista Lluc Casares amb la seva secció de jazz; la violinista Laia Pujolassos amb la seva visió particular de la clàssica que compara diferents versions d'un mateix fragment o obra; Xavier Cazeneuve, gran coneixedor de la música de cinema; Xavier Montagut, la finestra al món de l'òpera; i l'Alba Quinquillà enfocada en el món del Lied.

 

"Els homes clàssics"

Pedro Pardo i Albert Galceran, "Els homes clàssics" de Catalunya Música, de dilluns a divendres, tornen una temporada més amb el clar objectiu de fer-nos-ho passar bé tot descobrint grans composicions de la història de la música, però també en tot allò que fa possible la música, com les tonalitats. Així, començaran la temporada reivindicant la natura a través de la tonalitat de fa major, però també commemoraran el 150è aniversari de Gustav Holst. Així que si voleu gaudir de la clàssica i descobrir les grans històries i detalls que l'han fet possible, no et perdis cada dia "Els homes clàssics" que, malgrat la seva passió per l'òpera i el piano, també tenen clar que les composicions poden tenir caràcter patriòtic o que Paul Dukas va molt més enllà del seu famós "Aprenent de bruixot". Tot això, i molt més, aquesta temporada amb "Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran.

 

"Assaig general"

Una temporada més, "Assaig general" serà el programa informatiu de Catalunya Música. Dirigit per Albert Torrens, i correalitzat per Marta Lanau, manté el format habitual, d'una hora de durada d'informació musical, amb reportatges, actuacions musicals i entrevistes als principals protagonistes de l'actualitat musical. S'emetrà en directe, de dilluns a divendres, de les 18.00 a les 19.00. A més, cap a un quart de nou del matí, oferirà una secció informativa dins el magazín "Tots els matins del món".

 

"Demà serà una cançó"

"Demà serà una cançó" és el nou programa de Catalunya Música. De dilluns a divendres a les 14.30 h, Maria Montes proposa fer un recorregut sonor en què l'objectiu és l'audició d'una obra musical concreta. Però aquest no és un camí traçat en línia recta sobre un paper, sinó un camí ple de revolts, i així, per acompanyar aquesta peça principal, n'apareixeran d'altres que l'hi aportaran matisos, que enriquiran la mirada i la perspectiva, amb claus d'escolta que serviran de guia.

Cada cop més informació i cada cop menys temps per a destriar-la i processar-la. La música i tot el que l'envolta no escapa a aquesta lògica quotidiana, i se'n parla en termes de consum, codis que es construeixen a l'entorn de marcadors quantitatius i fàcils de predir a través dels algoritmes. És en aquest context que sorgeix "Demà serà una cançó", un programa musical que, a l'empara d'aquest vers de Vicent Andrés Estellés, convida a una experiència d'escolta diferent i significativa.

Del quartet "Rosamunda" de Franz Schubert, a "Lagrime mie" de Barbara Strozzi, tot passant per obres orquestrals com el poema simfònic "Una llegenda dels Skerries" d'Hugo Alfvén i també concertants, com el concert per a fagot RV495 d'Antonio Vivaldi; tot hi té cabuda a "Demà serà una cançó". Un programa per tornar a escoltar, per tornar a sorprendre's, per reconnectar amb l'experiència de la música viscuda en primera persona.

 

De dilluns a divendres

"El compositor de la setmana", a les 10.00

Xavier Chavarria presenta El compositor de la setmana, l'espai monogràfic de Catalunya Música que des d'una perspectiva diferent explora la biografia i l'obra dels compositors més destacats de la història de la música universal. La programació començarà posant el focus sobre les dones que van inspirar a Ludwig van Beethoven.

 

"Els concerts", a les 11.00, a les 16.00 i a les 20.00

Montse Aguilera presenta Els concerts, de dilluns a divendres, a les 11.00 del matí, i Eulàlia Benito els de les 20.00 del vespre. La franja de les 16.00 i la dels diumenges a les 20.00 inclourà una selecció de concerts ja emesos amb anterioritat. Joan Vives, per la seva banda, presentarà les transmissions del concert matinal de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), els diumenges a les 11.00.

La música en directe és l'eix central de l'espai "Els concerts", un programa essencial de l'emissora. Cada dia es reviuran actuacions memorables que destacaran per la seva qualitat i excel·lència musical, protagonitzades pels millors intèrprets, orquestres de renom i els directors de més prestigi nacional i internacional.

Aquest setembre la programació de concerts inclourà dues setmanes temàtiques dedicades a commemorar el bicentenari d'Anton Bruckner i el 15è aniversari d'Arnold Schönberg.

 

"Molt personal", a les 13.00

Rosa Maria Bartroli arrenca una nova temporada de Molt personal, l'espai en què els músics proposen l'audició de les seves preferències musicals, explicades i comentades pels mateixos protagonistes. La combinació entre música i vida, una vida formada per anècdotes personals i professionals que acompanyaran les audicions dels programes.

A partir del setembre, ens acompanyaran, entre d'altres, Jordi Alomar, director del Museu de la Música de Barcelona; Anna Puig, viola de l'OBC; Pere Lluís Biosca, director; Juncal Salada Codina, clarinet; Gennady Zabenko (director artístic del Festival Isaac Albéniz de Camprodon) i Larisa Loginova, duo Guelar Piano; Joan Martín-Royo, baríton i el compositor Xavier Pagès i Corella, entre d'altres.

Aquesta nova sèrie del "Molt personal" començarà el 2 de setembre amb la directora d'orquestra Irene Delgado Jiménez.

 

Catalunya Música tindrà aquesta temporada dues sessions diàries i una de música en viu el cap de setmana, conduïdes per Pilar Subirà.

"Cafè Jazz", a les 15.30

Cafè Jazz ofereix una selecció per acompanyar l'hora del cafè amb una sessió per a tots els públics. Aquesta temporada recordarà aniversaris destacats com ara els cent anys dels naixements de Dinah Washington, Oscar Peterson, Mal Waldron, Art Peper, Mel Tormé, Roy Haynes, James Moody, Gene Ammons i Cal Tjader.

 

"Via Jazz", a les 23.00

Via Jazz és la sessió nocturna que repassa el panorama jazzístic actual, per descobrir nous projectes i formacions i per aprofundir en les trajectòries dels músics ja consagrats. Presenta novetats discogràfiques internacionals i de casa nostra i seguirà amb atenció l'actualitat del mon del jazz i a l'agenda de concerts i festivals.

A més, els dissabtes, a les 23.00, Via Jazz Concert, el club de jazz de Catalunya Música, serà l'escenari d'actuacions en directe, brindant-nos l'oportunitat d'experimentar les emocions, les sorpreses i l'energia úniques que emanen de les actuacions en viu.

 

"El gran tour", a les 19.00

Victòria Palma engega una nova temporada d'El gran tour, un programa pensat per escoltar el bo i millor de la música d'ahir i d'avui, de la clàssica i de les noves músiques.

"El gran tour" és un viatge pensat per eixamplar horitzons per a la història de la música i construir cartografies musicals del món. I per això necessitem la imaginació, el do de la sorpresa i la curiositat per ajudar-nos a obrir nous camins i construir ponts amb altres músiques i músics. No ens cal gaire més, només fer via al ritme que ens marqui la música.

 

El cap de setmana

"Les cordes de l'ukelele", dissabtes, a les 13.00

El dissabte 7 de setembre Marta Lanau arrencarà una nova temporada de Les cordes de l'ukelele, l'espai dedicat a la música d'arrel de Catalunya Música. El tercer dissabte de cada mes, el format habitual es transformarà en Ukelele Concert, en el qual reviurem actuacions de "world music" celebrades en diversos escenaris europeus.

 

"Directe a l'òpera", dissabtes, a les 19.00

Igualment, la temporada d'òpera a Catalunya Música començarà el dissabte 7 de setembre, amb el programa "Directe a l'òpera" presentat per Xavier Montagut, Aleix Palau i Judit Jordana, en els directes.  "Directe a l'òpera" torna per oferir cinquanta títols, en directe i enregistrats, amb les grans veus del moment des dels coliseus més importants del món. Oferirà transmissions en directe des del Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana i enregistraments fets als principals coliseus lírics d'Europa, els festivals musicals d'estiu i el Met de Nova York gràcies als intercanvis de Catalunya Música amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER). També reproduirà les quatre produccions que la Fundació Òpera Catalunya (FOC) ha programat per la temporada 2024-25.

 

"Set de sons", diumenges, a les 09.00

Compartir la música amb els més petits és una oportunitat de creixement, gaudi i salut per a tota la família. El programa "Set de sons", que cada diumenge realitza i presenta Ester Plana, investiga diferents idees i recursos per fer-ho a través de l'experiència i les reflexions de pedagogs, artistes, estudiosos o intèrprets. Enguany, "Set de sons" estrena una secció a l'entorn de recursos pràctics -com contes, espectacles, manualitats o materials manipulatius- que faciliten l'aprenentatge musical. Com sempre, la selecció de repertori i les propostes didàctiques tindran com a eix bàsic fomentar la curiositat, el moviment i l'escolta activa per part dels infants, tant a casa com a l'escola.

 

"Sonoritats", diumenges, a les 22.00

El diumenge 8 de setembre, Albert Torrens obrirà de nou l'espai Sonoritats, el programa que està amatent a les novetats discogràfiques de música i músics catalans, i que dona a conèixer una panoràmica plural i variada dels principals enregistraments discogràfics que es fan a casa nostra.

 

"Focus", diumenge, a les 23.00

Igualment, el diumenge 8 de setembre Catalunya Música recupera el programa Focus, presentat per Maria Montes. Amb nous programes d'un espai que defuig etiquetes, viu als marges de l'univers musical i es belluga entre la fina línia que separa la clàssica i l'electrònica.

 

A partir del 5 d'octubre

"So de cobla", dissabtes, a les 09.00

El dissabte 5 d'octubre, Quim Rutllant, Albert Fontelles i Laura Valls encetaran una nova temporada del "So de cobla", l'històric programa de sardanes i música per a cobla de Catalunya Música que enguany proposa descobrir històries al voltant de la música escrita per a cobla. Un recorregut que transitarà a través d'entrevistes compositors, intèrprets i impulsors, edicions discografies (noves i ecumèniques), propostes de transcoblisme o passatges històrics que han marcat aquest sector de la composició al nostre País. Amb una sonoritat única al món, amb una idiosincràsia singular, la cobla com a pretext i com a fil conductor.

 

"El taller del lutier", dissabtes, a les 10.00

A partir del 5 d'octubre, també tornarà a Catalunya Música El taller del lutier, presentat per Pere Andreu Jariod. Una temporada més disposat a aprofundir en tot allò  que envolta els instruments musicals. Entre les novetats, destaquen la incorporació de nous col·laboradors: Marisa Ruiz, Cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona; Pepe Reche, trompista i divulgador musical; i Óscar Laguna, orguener. També seguiran col·laborant amb el programa la musicòloga i intèrpret d'instruments de tecla històrics Cristina Alís Raurich (Sons llunyans), el guitarrer Joan Pellisa i l'etnomusicòleg Jaume Ayats (El manxaire). A més, descobrirem més lutiers del nostre país, visitarem els seus tallers i aprofundirem en alguns instruments menys coneguts, tant històrics com de nova creació.

 

"El violí vermell", diumenges, a les 13.00

El diumenge 6 d'octubre, Xavier Cazeneuve començarà una nova temporada d'El violí vermell, el programa dedicat a la música de cinema de Catalunya Música, que destaca, entre altres coses, perquè aquest curs reforçarà la presència de dones compositores en la seva programació. A més, continuarà amb la presència d'audicions procedents de noves músiques que provenen d'altres formats dins del món de l'audiovisual, més enllà del cinematogràfic, que cada vegada tenen més importància, més presència i més seguidors (sobretot entre el públic jove).

 

"Músiques empoderades", diumenges, a les 14.00

El diumenge 6 d'octubre, arrencarà una nova temporada de Músiques empoderades,  la tertúlia de Catalunya Música que va néixer per sacsejar el món de la clàssica, conduïda per Rosa Maria Bartroli. Aquesta temporada arriba amb novetats importants. Després de 5 temporades, les Empoderades continuen mirant la clàssica amb ulls crítics, desacomplexats i femenins amb un equip de tertulians nou: és manté Marina Sala, violinista i s'incorporen Alba Pujals, trombonista; Marta Pons, violoncel·lista i professora al Conservatori de Terrassa; Sergi Núñez i Loles Raventós, musicòlegs, i Hawa Sow Sarri, estudiant de l'ESMUC de musicologia i clarinet.

 

"Una tarda a l'òpera", diumenges, a les 19.00

Igualment, el diumenge 6 d'octubre, començarà una nova temporada d'Una tarda a l'òpera, que presenta Jaume Radigales. Aquest curs, proposa fer un recorregut per l'edat d'or de la fonografia operística, amb gravacions d'estudi que van del naixement de l'estereofonia fins al sorgiment del disc compacte amb els i les millors cantants d'òpera entre el 1950 i el 2000. Cada programa inclourà el fermall d'or, un fragment que en pocs segons sintetitzarà l'art interpretatiu del o de la solista a qui es dedicarà el programa. La sèrie començarà amb la soprano Montserrat Caballé.

 

Consulta la Graella de Catalunya Música 2024-2025

Anar al contingut