Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Una ganga a internet? Cau una xarxa que ha estafat 4.000 persones en un any

Els Mossos precinten digitalment pàgines web d'un grup, liderat per un noi de 22 anys, que hauria aconseguit 2,5 milions d'euros amb ofertes falses

Miquel Jarque Iglesias

05/07/2022 - 17.42 Actualitzat 06/07/2022 - 08.10

Una ganga a internet? Cau una xarxa que ha estafat 4.000 persones en un any
Una persona fa una compra per Internet

La banda, integrada per joves de menys de 23 anys, hauria estafat unes 4.000 persones en menys d'un any a través de pàgines web com ara Ofertasmania.com, elmejorprecio.com o Tumejoresofertas.com.

Es podien trobar cafeteres amb un preu de mercat de 350 euros que es venien per 50 o televisors d'alta gamma valorats en més de 1.000 euros en qualsevol botiga i que a la web es podien trobar per 200 euros.

El grup tenia un entramat d'empreses legals, amb un stock mínim, que donava una aparença de verecitat a les 70 pàgines web que tenien operatives. Els productes no arribaven mai als compradors. 

Els joves vivien aparentment de forma austera i una part molt important dels guanys milionaris els invertien a posicionar les pàgines en els cercadors.

Ho apunta l'inspector Òscar Marcarella sotscap de l'Àrea d'Inspecció Criminal de l'Àrea Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra.

"Només en una de les empreses havien invertit 180.000 euros per assegurar-se una bona posició als rànquings dels cercadors."

lligar català

Els joves invertien els guanys milionaris en posicionar millor les pàgines web als cercadors.

Per primera vegada, els Mossos d'Esquadra han fet servir un precinte digital. Els experts en cibercrim han hackejat les pàgines fraudulentes perquè aparegui una pantalla emergent amb els logotips dels Mossos i la Guàrdia Civil que alerta que la pàgina és il·legal.

Amb aquest mètode han evitat un miler de víctimes més, segons Macarella:

"És un precinte que dona avís que s'ha fet una intervenció policial. És la primera vegada que la policia catalana l'aplica."

Precinte digital que s'ha aplicat a les pàgines intervingudes.

Les pàgines web contenien ofertes molt atractives de productes, principalment d'electrònica o electrodomèstics, com televisors, rentadores, videoconsoles i altres, com piscines portàtils o sofàs.

Els preus estaven molt per sota del preu habitual de mercat, amb anuncis i descomptes que anaven més enllà de les rebaixes habituals.

El més gran del grup tenia 23 anys i havien constituït societats mercantils amb la finalitat de donar cobertura a les estafes. Els set membres han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.


Consells per evitar estafes

Els Mossos d'Esquadra fan aquestes recomanacions a l'hora de fer compres per internet: 

  • Escolliu pàgines segures. Per determinar si una pàgina és de confiança, podeu fer diverses comprovacions: 
  •  L'adreça electrònica comença per "https"
  •  Al costat de l'adreça que figura al navegador ha d'haver-hi la icona del forrellat-
  •  Si els preus són molt més baixos que els preus reals, podria ser un indici que som davant una possible compra no segura.
  •  Les empreses, segons la normativa, han de mostrar les dades reals i físiques de titular, NIF/CIF i domicili fiscal.
  •  Per a més seguretat, podeu cercar comentaris sobre la web i els seus productes a la xarxa.
  •  Si sou víctimes d'una estafa, truqueu a la vostra entitat bancària per intentar aturar la transferència o saber com es poden recuperar els diners.
  •  Denuncieu el cas.

 

Selva Orejon: 'Actualment, l'estafa més comuna és amb les criptomonedes'

El 95% de les estafes es fan a través d'internet

Segons dades de denúncies recollides pels Mossos d'Esquadra, durant l'any 2021, les estafes per internet van suposar prop del 95% dels delictes comesos per mitjans telemàtics i ascendien a una xifra total de prop de 80.000 fets denunciats