Catalunya migdia
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc03/03/2022 - 13.08 Actualitzat 03/03/2022 - 13.08
Amb motiu del Dia Mundial de l'Audició, professionals i entitats alerten que, cada cop més, els problemes d'oïda apareixen abans. El president de la Societat Catalana d'Otorrinolaringologia, Xavier Galindo, alerta que estem davant una generació jove amb més risc auditiu.
"Abans era més un tema de discoteques i ara ho és d'aparells d'autoconsum com MP3s o telèfons mòbils i els estudis demostren que més d'un 16% de la població jove presenta pèrdues auditives per aquest motiu."
Today is #WorldHearingDay!
World Health Organization (WHO) (@WHO) March 2, 2022
1 in 2 young people are is at risk of hearing loss from prolonged and excessive exposure to loud music and other recreational sounds.
Find out how you can protect your hearing https://t.co/0bvXNbYgFw#SafeListening
També el director d'audiologia de GAES, Francesc Carreño, adverteix que l'exposició a auriculars durant molt de temps cada dia i a volums alts ens pot generar pèrdua auditiva.
" Els joves hi estan molt exposats, cada vegada més, i no en són prou conscients."
Estudis sobre l'interès dels joves per la seva salut van demostrar ja el 2008 que els problemes auditius no són els que més els preocupen. De fet, només un 8 per cent dels participants en les enquestes es van mostrar interessats per la salut de la seva oïda, com explica Xavier Galindo.
"Es va veure en aquests estudis que els joves no estan interessats per la seva salut auditiva. Estaven molt més interessats per altres coses, com l'acné."
Tot i això, l'increment de joves amb problemes d'audició ja s'està començant a veure a les consultes dels especialistes, com confirma Zenaida Piñeiro, metgessa adjunta del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital del Mar.
"Veiem gent jove amb pèrdua auditiva i altres problemes de l'oïda i els fem unes proves específiques per detectar també hipoacúsies silents, perquè hi ha pacients que només tenen pèrdua auditiva en les freqüències més agudes, les altes freqüències."
A banda de l'efecte sobre l'oïda del soroll a nivells molt alts, una altra causa de pèrdua auditiva és l'exposició continuada al soroll, de vegades moltes hores cada dia. Es tracta d'un problema creixent, com alerta la doctora Piñeiro.
"Són pacients que no estan exposats a sorolls ambientals gaire alts però sí a una exposició continuada al soroll, i això cada vegada ho detectem més i de forma més precoç. Ara la tendència és tenir pèrdues auditives en aquestes freqüències més agudes."
Piñeiro confirma que s'ha demostrat que l'exposició perllongada al soroll provoca danys a cèl·lules de l'oïda interna.
De fet, l'exposició a soroll molt alt i durant molt de temps no només danya l'òrgan de l'oïda sinó també pot provocar problemes neurològics, com constata Francesc Carreño.
"Quan estàs sentint per sobre del volum necessari estàs estressant el teu sistema auditiu i això produeix no només problemes de sentir-hi pitjor, sinó també entendre pitjor, i també pot provocar altres patologies o sentir sorolls dins del cap."
A més, el dany al nervi auditiu no es regenera i per tant tindrà conseqüències a llarg termini també en infants, adolescents i joves, alerta el doctor Galindo.
"En el sistema auditiu les cèl·lules que es moren es moren i, per tant, les anem perdent cada vegada més i per això a la vellesa en tenim menys.
Una lesió suposa que anirem perdent aquestes cèl·lules i hem de ser conscients que no és el mateix arribar als 40 anys amb una bona audició que amb una audició relativament correcta."
Les cèl·lules que es danyen, explica la doctora Piñeiro, estan situades a l'oïda interna i són neurones molt específiques.
"Són unes neurones molt especialitzades en tons greus i aguts. I podem tenir un dany que afecti només la recepció d'algun d'aquests sons. És a dir, encara que no ho notem podem tenir danyades algunes d'aquestes cèl·lules."
Per això, defensa Piñeiro, hem de protegir l'oïda i limitar les hores d'exposició a sorolls si volem tenir una bona salut auditiva i evitar lesions coclears.
Però, a banda dels aparells d'ús individual com els auriculars, els professionals també alerten de les conseqüències del fet que cada vegada més som una societat més sorollosa.
El soroll de les nostres ciutats és molt més intens del que era fa 50 anys i per això els especialistes demanen polítiques més estrictes que permetin protegir la salut auditiva dels ciutadans.
De fet, el soroll és ja el segon factor de contaminació més perjudicial per a la salut a Europa. I a l'Estat, al voltant de 4.000 persones les hospitalitzen cada any per les conseqüències d'estar exposades a nivells massa alts de soroll.