Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Troben la manera de millorar el tractament de la leucèmia limfoblàstica

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques identifiquen una proteïna que provoca resistència a la teràpia d'aquest tipus de càncer

undefined

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

11/01/2023 - 12.40 Actualitzat 11/01/2023 - 14.16

Troben la manera de millorar el tractament de la leucèmia limfoblàstica
Obren una via per millorar el tractament de la leucèmia limfoblàstica aguda en pacients que no responen a la quimioteràpia (Wikimedia)

La investigació del Grup de Recerca en Cèl·lules mare i càncer de l'Hospital del Mar, publicada a la revista EMBO Molecular Medicine, ha descobert el paper clau de la proteïna beta-catenina en el fracàs del tractament en alguns pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T.

Aquest tipus de càncer és una malaltia rara que afecta un centenar de persones cada any a l'Estat, sobretot infants. Es tracta amb quimioteràpia, i la curació en malalts pediàtrics és molt alta, del 90%, però en adults només sobreviuen la meitat dels afectats.

Neutralitzar l'acció de la proteïna

Els investigadors han identificat 79 gens controlats per una proteïna específica, la beta-catenina, clau en la formació de la leucèmia, que resisteix a l'acció de la quimioteràpia.

Aquesta proteïna seria una de les causes per les quals hi ha un grup de pacients, el 10% d'infants i el 50% d'adults, que no responen al tractament habitual en aquest tipus de càncer de sang.

Amb inhibidors de la beta-catenina s'aconsegueix evitar aquesta resistència i, per tant, augmentar l'eficàcia del tractament.

Un camp obert en el tractament de la malaltia

Els resultats en laboratori han estat esperançadors, ha explicat a Catalunya Ràdio Anna Bigas, una de les responsables de l'estudi:

"En models d'animals hem vist que combinant inhibidors de beta-catenina amb quimioteràpia, responen molt millor al tractament que només amb quimioteràpia."

A més, la presència d'aquest grup de gens permet saber a quins malalts no els funcionarà la teràpia habitual:

"Quan veiem aquest grup de gens controlats per la proteïna beta-catenina podem predir quins pacients no respondran bé a la quimioteràpia, segur que recauran i, a més, tindran més complicacions."

Troben la manera de millorar el tractament de la leucèmia limfoblàstica
1 de cada 10 infants i la meitat dels adults malalts no responen al tractament habitual (Wikimedia)

Els investigadors han treballat amb mostres de pacients i amb ratolins als quals s'ha administrat l'inhibidor de la proteïna i la quimioteràpia habitual, sense que hagin mostrat efectes adversos.

"És un compost que està en fase experimental, però que ja s'ha comprovat que és segur i que no té més toxicitat de la que pot tenir una quimioteràpia."

Els responsables de l'estudi creuen que els resultats són molt prometedors i que inhibir aquesta proteïna també podria millorar l'eficàcia dels tractaments en pacients que no presenten resistència.