Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Temporers de la fruita a Lleida: cribratge massiu i més punts de vacunació

La campanya de la fruita arrenca amb un compromís de la Generalitat de destinar 700.000 euros per atendre persones sense llar i 4 milions d'euros per a albergs

Estela Busoms

23/03/2021 - 16.17 Actualitzat 24/03/2021 - 07.26

Temporers de la fruita a Lleida: cribratge massiu i més punts de vacunació
Una finca de fruita dolça on es feien estrictes control als temporers (ACN) (ACN)

La campanya de la fruita a Lleida arrencarà enguany amb un cribratge massiu de Covid-19 als treballadors agrícoles i s'ampliaran els punts de vacunació, amb un més al pavelló Onze de Setembre de Lleida i un altre al Baix Segre, per raons demogràfiques, que serà mòbil.

Els criteris de vacunació, però, segueixen sent sanitaris, i es descarta la vacunació específica de temporers. La Generalitat ha anunciat que destinarà 700.000 euros a aquesta campanya agrària a Ponent per atendre persones sense llar i que invertirà 4 milions d'euros en la construcció del futur alberg municipal de Pardinyes.

Les zones productores de fruita de Lleida tindran un punt de vacunació propi per atendre les necessitats de vacunació derivades de l'augment de població que significa l'arribada de milers de persones per treballar al camp.

Temporers
Temporers recollint fruita dolça a Lleida

Ara bé, el govern especifica que no es prioritzarà cap col·lectiu en concret segons l'origen o la feina que facin, sinó que se seguirà el criteri general de vacunar primer les persones vulnerables. Així ho ha expressat el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

"Necessitem realitzar molts passos al mateix temps, i anirem compassant-los segons sigui necessari, però continuarem prioritzant la població més necessitada, com la gent gran."

Baix Segre, zona zero

El primer punt de vacunació vinculat a la campanya de la fruita s'instal·larà al Baix Segre, que és on comença el gruix de la recollida de préssec i nectarina. Us hem anat explicant que alcaldes i organitzacions agràries han fet diverses propostes perquè s'accelerés la vacunació entre els treballadors del camp per evitar que es disparessin els contagis i es confinés aquesta zona del Segrià, com va passar l'estiu passat.

Amb tot, el govern assegura que no es farà aquesta distinció però sí que s'atendran les necessitats de vacunes derivades de l'increment de població.

"Per què comencem pel Baix Segre? No és aleatori, hi ha unes necessitats de base territorial. Amb aquesta campanya agrària es preveu un augment brusc de població. Depenent de com vagi la campanya, de les 20.000 persones actuals es podria passar a 30 o 40.000 ."

Durant les dues primeres setmanes de maig també es faran cribratges massius a les empreses agrícoles per tenir una foto inicial de la situació a l'inici de la campanya i s'aniran repetint quan sigui necessari.

Els positius i contactes que no tinguin un espai on aïllar-se en condicions es derivaran a dos equipaments que ja han fet aquesta funció: la casa de colònies La  Manreana de Juneda, a les Garrigues, i l'alberg de Bellpuig, a l'Urgell, i també hi haurà disponible un hotel que s'està acabant de definir.

Temporers recollint codonys al Baix Segre.

Proximitat i sindicats

També es confirma una altra novetat: que el govern subvencionarà els pagesos que contractin temporers que visquin a menys de 40 quilòmetres del lloc de la feina per incentivar la contractació de proximitat o bé que els ofereixen allotjament gratuït. Un màxim de 200 euros per treballador.

En  paral·lel, la Inspecció de Treball coordinarà la seva actuació a la campanya de la fruita amb els sindicats CCOO i UGT. Així ho han acordat avui amb la intenció de fer aflorar els casos en què s'incompleixin tant la normativa laboral com la sanitària. No obstant, des del govern s'assegura que no es pot criminalitzar el sector, que en general compleix amb la normativa.