Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Per què les dones es jubilen més grans que els homes?

L'edat real de jubilació s'ha situat per primer cop de mitjana a Espanya en 65 anys, però mentre que els homes deixen de treballar als 64,6, les dones pleguen als 65,4

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

@pilargarcia45

25/07/2023 - 17.35 Actualitzat 26/07/2023 - 10.01

Per què les dones es jubilen més grans que els homes?
Les dones, en general, es jubilen més tard que els homes (Canva)

Històricament, l'edat real de jubilació sempre ha estat per sota dels 65 anys. El 2019, per exemple, eren 64,4 anys, i ha anat creixent progressivament segons l'últim informe de pensions del Ministeri de Seguretat Social

La penalització de les jubilacions anticipades i la bonificació per jubilar-se més tard introduïdes en l'última reforma del sistema han contrubuït perquè l'edat legal i l'edat real siguin la mateixa, un aspecte important per garantir la sostenibilitat del sistema. L'edat legal de jubilació cobrant el 100% de la pensió és ara de 66 anys i 4 mesos, però si s'han cotitzat més de 37 anys i 9 mesos, es pot deixar de treballar als 65 amb la pensió completa. 

Però no tothom ho pot fer, de mitjana les dones no poden deixar de treballar als 65 si volen accedir a la pensió completa perquè no compleixen els requisits. 

Les dones es jubilen 8 mesos més tard que els homes (Unsplash / Nick Fewings)

Les dones tenen més interrupcions de la vida laboral

Un permís sense sou per tenir cura dels fills o reduccions de jornada són decisions que habitualment prenen les dones, i això les penalitza en la jubilació perquè té un efecte en els anys cotitzats, com explica Blanca Moreno, sociòloga, directora de la consultora MiT:

"Com que el mercat laboral no té perspectiva de gènere ni des de les empreses es facilita la corresponsabilitat, el que acaba passant és que moltes dones es veuen obligades a reduir la jornada laboral. Això comporta també una reducció del temps de cotització que explica, entre altres motius, per què han de jubilar-se amb més anys."

I també hi ha una generació de dones amb una incorporació al mercat laboral més tardana que els homes. Per això quan arriben als 65 no compleixen el requisit d'haver cotitzat més de 37 anys i 9 mesos per rebre el cent per cent de la pensió, segons Elisenda Rentería, del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB: 

"Aquestes generacions que estan arribant ara als 65 són dones que van trigar a incorporar-se al mercat laboral, fins i tot ho van fer quan els seus fills eren adults. I per tant el temps de vida activa és molt curt, però feien una sèrie d'activitats a casa que no es valoren a l'hora de calcular quan es poden jubilar."

Les dones tenen la vida laboral amb interrupcions per cura de fills o pares i per atur (Unsplash / Mark Timberlake)

A més, les pensions de les dones són més baixes que les dels homes perquè les feines més feminitzades, en què treballen més dones, tenen uns salaris més baixos. La bretxa salarial supera a Catalunya el 20%. Segons Rentería, la jubilació reflecteix, com a colofó final, la bretxa laboral i salarial entre homes i dones

"Aquestes desigualts que les dones pateixen al mercat laboral durant la seva vida activa, quan es jubilen és com un resum. Es tradueix en el fet d'haver-te de jubilar més tard, però a més amb pensions més baixes que els homes."

El complement de bretxa de gènere

Per intentar compensar les dones per aquesta situació, el 2021 va entrar en vigor un complement a la pensió pel fet d'haver tingut una o més criatures. El poden rebre tant dones com homes beneficiaris d'una pensió contributiva de jubilació, d'incapacitat permanent o de viduïtat. 

Per a aquest 2023 són 425,60 euros a l'any per fill, fins a un màxim de quatre, o dit d'una altra manera, 30,40 euros al mes. El complement és de 14 pagues, com les pensions.

El complement de bretxa de gènere el reben a Catalunya prop de 87.000 persones (Unsplash / Alexander Dummer)

Aquest mes de juliol, a Catalunya, l'import mitjà que han rebut els beneficiars d'aquest complement de bretxa de gènere ha sigut de 63 euros. I ha arribat a prop de 87.000 persones.