Catalunya migdia
Redactora d'Informatius especialitzada en ciència
@pjbarc20/01/2023 - 13.15 Actualitzat 20/01/2023 - 13.44
L'edat cronològica és la que està marcada pel dia de naixement, però tenim altres edats com la biològica, que marca el grau d'envelliment general del nostre cos, i l'edat de cada òrgan, com ara el cervell.
Un estudi del Grup de Recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Biology, ha permès associar, per primera vegada, una edat biològica més avançada amb la presència d'un indicador d'envelliment del cervell.
Es tracta de les hiperintensitats de la substància blanca, àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat.
Si aquests marcadors estan molt elevats s'associen a diverses patologies, com ara deteriorament cognitiu inespecífic, alteracions de la marxa i un pitjor pronòstic en la capacitat de recuperació del cervell davant qualsevol patologia que l'afecti.
Relacionen com els nostres hàbits de vida influeixen en l'envelliment del #cervell 🧠
IMIM (@IMIM_research) January 20, 2023
Un estudi liderat a l'@IMIM_research per @JimBrain9 i @Joan_Balado demostra la seva relació amb l'#edatbiològica de cada persona
👉https://t.co/x9qlA9Kri0
@NEUVAS1 @Biology_MDPI #ictus pic.twitter.com/GURf1CohQU
El que han descobert aquests investigadors és que l'acumulació d'hiperintensitats depèn en un 42% de l'edat biològica. És a dir, si tenim més edat biològica això també contribuiria a tenir més envelliment cerebral, com explica Jordi Jiménez-Conde, metge adjunt del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i responsable de la investigació.
"El nostre treball ha servit per trobar una relació entre l'edat biològica, l'envelliment de l'organisme, i l'edat cerebral. I hem vist que aquesta associació és independent de l'edat cronològica."
"Això vol dir que la velocitat a la qual envellim i la velocitat a la qual envelleix el nostre cervell pot dependre no només del pas del temps sinó també d'altres factors."
L'edat biològica està vinculada, en part, a la genètica i, en part, als nostres hàbits de vida com ara la dieta, l'exercici o l'exposició a tòxics com l'alcohol o el tabac.
Com que els hàbits de vida influeixen en la configuració de l'ADN i determinaran l'edat biològica, si es modifiquen aquests hàbits, es pot alentir l'envelliment de l'ADN i, per tant, l'edat biològica, alentint així l'increment d'hiperintensitats de substància blanca en el teixit cerebral.
"La velocitat a la qual envelleix el nostre cervell podria modificar-se en funció de quins siguin els nostres hàbits de vida i per tant l'envelliment també estaria a les nostres mans."
En la recerca s'han analitzat dades de 247 pacients que havien patit un ictus. Van calcular la seva edat cerebral amb ressonància i la seva edat biològica amb anàlisis de sang i les van comparar.
"L'envelliment del nostre organisme el podem calcular a través d'anàlisis de sang i també podem analitzar l'edat del nostre cervell amb ressonàncies."
L'estudi obre la porta a disposar de noves eines per millorar el pronòstic i el seguiment dels pacients, i permetrà identificar amb una anàlisi de sang quins individus tindran una tendència més gran a presentar un envelliment cerebral accelerat.