Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Diagnostiquen la covid-19 analitzant la tos

Investigadors catalans utilitzen telèfons intel·ligents per validar el so que emeten pacients amb infecció per coronavirus

undefined

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

01/08/2023 - 07.57 Actualitzat 01/08/2023 - 10.33

Diagnostiquen la covid-19 analitzant la tos
Estudiar la tos pot diagnosticar la covid-19 de manera no invasiva (PxFuel)
Analitzar la tos pot servir per diagnosticar la covid-19 i, fins i tot, el pronòstic que tindrà la infecció. És el que han demostrat investigadors catalans de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, del CIBER de malalties respiratòries i del centre d'investigació en xarxa de bioenginyeria, biomaterials i nanomedicina CIBER-BBN en un estudi publicat a ERJ Open Research. 


En la recerca han gravat la tos d'una setantena de pacients amb covid-19 durant les primeres 24 hores des de l'arribada a l'hospital i l'han analitzada amb telèfons intel·ligents. Això ha permès determinar uns paràmetres que diferencien la tos d'aquests pacients i que poden servir d'eina per diagnosticar la malaltia i fins i tot quina evolució tindrà. 

 
En l'estudi han enregistrat la tos d'una setantena de pacients (iStock)

Els enregistraments es van fer entre l'abril del 2020 i el maig del 2021 i, segons explica Oswaldo Antonio Caguana, del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, van veure que les gravacions permetien agrupar els pacients en funció de la gravetat de la seva infecció:

"Vam agrupar els pacients segons la seva gravetat i vam veure les característiques de la seva tos per poder comparar. Vam veure que la freqüència i l'amplitud de les ones del so de la tos eren diferents i aquestes diferències ens serveixen per poder determinar quins pacients poden tenir una covid-19 més complicada."

Els investigadors han analitzat la tos amb intel·ligència artificial (ERJ)

Després es van filtrar aquests sons per poder distingir la malaltia utilitzant intel·ligència artificial. 

"Es va fer gravació de la tos, es va netejar i filtrar el so, i després un software al laboratori ens permetia distingir les diferències."


Una app que incorpori paràmetres de tos

L'objectiu final de la recerca és que l'eina es pugui incorporar en una aplicació mòbil, preferentment de l'àmbit de la salut, perquè l'anàlisi de la tos sigui un paràmetre més a estudiar de cada pacient:

"Es podria utilitzar una aplicació que ja sigui de salut i gravar-hi la tos perquè quedi registrada amb els altres paràmetres a tenir en compte. Això permetria també fer un seguiment de l'evolució de la malaltia."

La tos també pot servir per saber quins pacients evolucionaran pitjor (Wikimedia)


Diagnosticar patologies respiratòries a través de la tos

Aquests investigadors creuen que l'eina es podria aplicar també en el futur per detectar altres malalties, com l'MPOC o l'asma, i fins i tot que podria arribar a determinar si una tos crònica s'ha agreujat.  

"Una tos crònica es pot infectar i també és important poder determinar si aquesta tos que el pacient té des de fa anys ara mostra unes característiques que fan sospitar que s'ha infectat. Creiem que això també ho podrem determinar a través del so de la tos."
 

Analitzar la tos podria servir per diagnosticar altres malalties com l'asma (Wikimedia)

L'eina podria ser especialment útil en països amb sistemes sanitaris febles per ajudar a classificar els pacients a distància i de manera no invasiva. Permetria, per exemple, fer una selecció telemàtica de quins pacients necessiten més atenció per optimitzar els recursos i oferir un tractament més ràpid als de pronòstic pitjor. 

Ara, però, caldran més treballs amb dades de més pacients i el desenvolupament d'algoritmes i models d'intel·ligència artificial que puguin analitzar la tos de manera eficient i precisa, així com proves en entorns clínics reals per testar-los.