Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Covid: la infecció per la subvariant BA.5 dura més i ja és majoritària a tot el món

Aquesta mutació del virus és més transmissible, s'escapa més fàcilment de la immunitat prèvia i torna a presentar pèrdua d'olfacte i problemes gastrointestinals

undefined

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

11/07/2022 - 13.41 Actualitzat 11/07/2022 - 19.27

Covid: la infecció per la subvariant BA.5 dura més i ja és majoritària a tot el món
La subvariant dominant a Catalunya torna a afectar l'olfacte (Unsplash / Waldemar Brandt) (Unsplash / Waldemar Brandt)

La subvariant d'òmicron BA.5 es creu que ja és la responsable del 80% dels casos de covid a Catalunya, i ja és predominant a tot Europa i Amèrica del Nord. Presenta unes capacitats superiors a altres subvariants anteriors.

En primer lloc, segons enumera a Catalunya Ràdio l'investigador de l'IRTA-CReSA Joaquim Segalés, és més contagiosa:

"Aquesta nova variant té una combinació de mutacions que li confereixen una capacitat de replicació superior a les subvariants anteriors, tant la BA.1 com la BA.2."

Després, té més facilitat per eludir la immunitat prèvia per infecció o vacunació i per entrar a les cèl·lules:

"Té una capacitat important d'escapar-se del sistema immunitari, similar o superior a les prèvies d'òmicron. I el que també és curiós és que potser té fins i tot més afinitat amb els receptors cel·lulars per poder entrar a l'hoste, en aquest cas les persones."

Estudis recents també apunten a un comportament diferent respecte a variants anteriors. La BA.5 manté durant més temps la capacitat d'infectar, explica Segalés:

"Hi ha molta gent que al cap de deu dies encara dona positiu en un test. Hi pot haver períodes d'excreció vírica bastant més llargs del que estàvem acostumats amb altres variants. I això segurament també va associat a aquesta capacitat d'escapament parcial del sistema immunitari."

Això fa que hi pugui haver més reinfeccions, fins i tot en persones que ja s'havien contagiat amb altres subvariants d'òmicron, incloent-hi la BA.2, que va provocar un important increment de casos a partir del gener. Com a conseqüència, estan arribant més malalts als hospitals, bàsicament persones grans i vulnerables.

Covid: la infecció per la subvariant BA.5 dura més i ja és majoritària a tot el món
La BA.5 és més contagiosa i la infecció dura més temps (Unsplash / Jan Kopriva)

Una altra característica de la BA.5 és que provoca símptomes diferents als d'altres subvariants d'òmicron, però semblants als que van tenir els primers malalts de covid. Ho confirma a Catalunya Ràdio el coordinador d'hospitalització covid de l'Hospital del Mar, Robert Güerri.

"Els símptomes principals són de via aèria superior: mal de gola, algun esternut, de vegades fins i tot dificultat per empassar, una mica de tos però molt lleu... i també es comencen a veure persones que han perdut l'olfacte o amb molèsties gastrointestinals, uns símptomes que eren més de la variant inicial de Wuhan."

Ara als hospitals arriben pacients amb una mitjana d'edat de 80 anys i amb afectacions prèvies.

"Les persones que acaben ingressant a l'hospital són persones molt grans que tenen altres malalties, sobretot cardiològiques i respiratòries. El fet de patir una infecció viral, del tipus que sigui, descompensa aquestes altres malalties."

La vacunació ha fet que pocs d'aquests pacients acabin ingressant a l'UCI. Tot i així, l'augment de contagis i d'hospitalitzacions ha portat la Unió Europea a recomanar una segona dosi de reforç. Les agències sanitàries europees aconsellen als estats membres que administrin la quarta dosi de la vacuna a les persones més grans de 60 anys i les persones vulnerables.