Catalunya migdia
Redactor d'informatius
27/06/2022 - 13.10 Actualitzat 27/06/2022 - 14.00
Renovar el DNI o fer-se el passaport és una missió quasi impossible aquest estiu a Catalunya, en l'època que hi ha una demanda més gran. Difícilment s'aconsegueix hora per fer aquests tràmits abans de dos mesos.
Els sindicats denuncien que moltes de les oficines d'expedició de documents estan al límit, una situació deguda principalment a dos motius. El portaveu de Comissions Obreres del Ministeri de l'Interior, Fernando García, n'explica el primer:
"La falta de personal. Gairebé el 50% de la plantilla de personal no policial està vacant."
Els sindicats exigeixen que es cobreixin aquestes places vacants, que són prop de 2.500, però també que es millorin les seves condicions laborals i els dotin dels mitjans tècnics adequats per donar a la ciutadania un servei públic de qualitat.
T'has de renovar el DNI o el passaport? Doncs segurament trobaràs cua. Denunciem el col·lapse en les cites a causa de la mala gestió. https://t.co/aPpkusM1fB
CCOO de Catalunya (@ccoocatalunya) June 22, 2022
El personal no policial assignat a les comissaries és el que s'encarrega d'expedir els DNIs i els passaports. La plantilla s'ha anat empetitint durant els dos anys de crisi sanitària i les seves condicions de treball han empitjorat, segons denuncien els sindicats, i això s'ha traduït en una minva de la qualitat del servei públic.
Després d'aquest temps, els sindicats acusen els responsables de la Direcció General de Policia de continuar amb la política de reducció de recursos humans que ha abocat al col·lapse de les oficines.
Però encara hi ha un altre motiu de l'embut i les cues per treure's el DNI o el passaport, afegeix Fernando García:
"Evidentment, hi ha una falta de previsió i organització per part de la Direcció General de la Policia, perquè cal recordar que el DNI és un document cíclic que es renova cada 5 i cada 10 anys. És a dir que sabem el nombre de documents que hem de fer cada any."
La situació és generalitzada a tot Espanya, amb un mínim de 30 dies d'espera per tenir cita, però encara és més greu a Catalunya.
"Catalunya és al podi dels endarreriments, amb el País Valencià i Madrid. La cita ja supera els 62 dies, que és el temps màxim que permet agafar l'aplicació de cita prèvia."
La situació és especialment greu a Barcelona, amb més de 25 comissaries on és impossible aconseguir hora fins a la segona quinzena d'agost, i n'hi ha d'altres, com la de Castelldefels, que estan totalment col·lapsades.