Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya Migdia (Cap de setmana)

Un fàrmac antidiabètic pot reduir un 40% el risc de covid persistent

La metformina, un medicament per controlar els nivells de sucre, ha donat bons resultats en persones obeses si s'administra just després de detectar la infecció

undefined

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

17/06/2023 - 08.00 Actualitzat 16/06/2023 - 08.50

Un fàrmac antidiabètic pot reduir un 40% el risc de covid persistent
Resultats prometedors de la metformina per lluitar contra la covid persistent (Tecknon)

Un estudi d'investigadors de la Universitat de Minnesota, als Estats Units, ha analitzat si l'administració de metformina, un fàrmac usat per controlar la diabetis, pot tenir efectes sobre el risc de desenvolupar covid persistent. La investigació s'ha fet en més d'un miler de persones amb sobrepès o obesitat i de prop de 30 anys. Van rebre el fàrmac durant dues setmanes després de ser positius per covid i 10 mesos després de la infecció els casos de covid persistent es reduïen un 40% entre els que havien rebut el medicament respecte al grup control.

 

La metformina pot reduir el risc de covid persistent en persones obeses (eFarma)

Es tracta d'un fàrmac segur, que ja és al mercat i que és molt econòmic. Uns resultats molt esperançadors, segons Lourdes Mateu, responsable de la Unitat de Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol:

"És un estudi molt bo i són dades molt interessants. S'ha fet amb un nombre de pacients important. Són persones amb pes elevat i s'ha vist que el fet d'administrar metformina disminueix el risc que tinguin covid persistent respecte als que van rebre placebo."

"Ja sabem que la metformina té un doble efecte: antiviral i també antiinflamatori, per la qual cosa sembla lògic que pugui prevenir la covid persistent."

L'estudi s'ha fet amb un miler de persones amb sobrepès i obesitat (Pexels)

La metformina també ha demostrat en altres estudis que té un efecte antiviral i que evita la replicació del coronavirus en mostres de laboratori. I és un medicament ben tolerat, tot i que en dosis altes pot provocar molèsties digestives.

Veure'n els efectes en la població general

Tot i els bons resultats obtinguts, la recerca dels investigadors de Minnesota té limitacions, com explica Judith Villar, que ha co-coordinat la Unitat de Postcovid de l'Hospital del Mar, sobretot perquè cal veure si podria funcionar en la població general.

La metformina redueix la inflamació, un símptoma associat a l'obesitat i que també es considera una possible causa de covid persistent, però caldria demostrar si seria efectiva també en altres pacients i quan la causa dels símptomes és diferent:

"Pot ser que la metformina només actuï en aquest tipus de pacients amb sobrepès perquè és un fàrmac que ja se sabia que era beneficiós per a persones amb obesitat perquè actua a través d'una de les vies de la inflamació. És a dir, els resultats no els podem extrapolar a la resta de la població."

La metformina ha demostrat en proves de laboratori que redueix la replicació del coronavirus (Cell)

Nous estudis i amb més grups de població

La investigació ofereix una via per prevenir la covid persistent en un determinat grup de població, però caldran nous estudis en persones amb característiques diferents.

Els experts defensen que també cal fer més recerca sobre altres fàrmacs que puguin prevenir aquesta malalta crònica, que ja s'ha convertit en un problema de salut a nivell mundial, amb milions d'afectats.

En aquest sentit, Judith Villar lamenta que a hores d'ara encara no hi hagi cap recomanació de tractament preventiu:

"El que sí que sabem és què hem de donar en casos de covid greu, però no per a la covid persistent. I estem parlant d'un perfil de pacients molt diferent. O sigui, que aquest tipus d'estudis són molt importants."

Ara caldrà veure si la metformina també pot reduir el risc de covid persistent en la població general (Pixabay)

Per Lourdes Mateu, cal centrar-se en un primer terme en els fàrmacs que ja estan demostrant que poden combatre la covid-19 greu, és a dir, alguns antivirals i corticoides.

"A partir d'ara, els estudis han d'intentar veure quins fàrmacs que ens ajuden en la infecció aguda també podrien prevenir la covid persistent."

"Ja hi ha un estudi previ que apunta que l'antiviral Paxlovid, que es dona per evitar la malaltia greu en pacients de risc amb infecció lleu, també pot reduir la covid persistent."

I els experts creuen que també caldrà fer estudis per veure si la metformina pot ajudar persones que ja tenen covid persistent per reduir o eliminar alguns dels símptomes de la malaltia.