Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia (cap de setmana)

Què passa a Catalunya amb la droga que fa estralls als Estats Units?

El fentanil causa unes 150 morts diàries per sobredosi als Estats Units

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire

30/04/2023 - 07.00 Actualitzat 02/05/2023 - 10.37

Què passa a Catalunya amb la droga que fa estralls als Estats Units?
El fentanil és la droga més mortal a Nord-amèrica (Documental "Fentanil, la droga més barata i mortal)

El fentanil, un fort opioide per calmar el dolor agut, es controla especialment a Catalunya perquè pot crear addicció. Aquí es manté en nivells de consum baixos.

De les persones que van demanar tractament per drogodependència, només un 0,30% el van demanar per fentanil, segons dades de Salut.

El perill del fentanil

El fentanil és 50 vegades més fort que l'heroïna i ha causat un greu problema de salut pública als Estats Units. Segons dades del Centre pel Control i la Prevenció de les Malalties (CDC), allà hi ha 150 morts cada dia per sobredosis causades per opioides sintètics com el fentanil.

Als Estats Units hi ha 150 morts cada dia per sobredosis causades per opioides sintètics

La doctora Francina Fontseca, responsable d'addiccions del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, remarca el perill que suposa no saber quin és l'efecte d'aquesta droga.

"Un dels problemes del fentanil és que és molt més potent que altres opioides com la morfina o l'heroïna, és molt potent. Per tant, si compres els mateixos grams d'heroïna que de fentanil, doncs amb el fentanil tindràs una sobredosi perquè amb molt menys tens el mateix efecte. Per tant, si no ho saps, tens més risc de patir una sobredosi."

Com es controla el fentanil?

A Catalunya la situació és molt diferent de la dels Estats Units, el Canadà o Mèxic, països on hi ha problemes d'addicció a aquesta substància.

Als Estats Units els opioides s'han receptat per tractar dolors com un mal d'esquena. En canvi, la prescripció d'aquesta droga com a medicament per tractar el dolor a Catalunya està molt controlada.

Es prescriu per tractar dolors aguts i generalment només en dos supòsits: quan el dolor es produeix després d'una operació quirúrgica o en pacients amb càncer.

L'abús d'analgèsics pot comportar problemes de salut
A Catalunya es controla la dispensació del fentanil a les farmàcies

A més, també es vigila la dispensació que se'n fa a les farmàcies per tenir les vendes controlades. Si mirem les dosis per mil habitants/dia, del 2014 al 2021 les xifres es mantenen estables per al fentanil. Ho ha explicat el doctor Joan Colom, subdirector general d'Addiccions del Departament de Salut.

"I aquest és un dels potencials errors que s'han pogut donar en altres països: tractar amb opioides persones amb problemes de dolor. Només és tractable amb opioides el tractament agut, sigui postquirúrgic o sigui per càncer."

Quin consum hi ha de fentanil?

El fentanil és dels opioides menys consumits a Catalunya. Segons dades de l'Enquesta de Consum de Drogues 2022, durant l'últim mes només un 2% de la població ha pres opioides, i un dels quals és el fentanil.

Si mirem què passa entre les persones addictes a les drogues, l'any 2022, a Catalunya, de les 3.000 persones addictes que van anar a les sales de consum de drogues només 5 consumien fentanil, segons el doctor Colom.

"És un tema que ens preocupa i ens ocupa perquè hi estem molt atents, però pel que fa a l'àmbit de les persones que consumeixen drogues continua sent una situació a anys llum de la que vivim amb els consumidors d'alcohol, de cànnabis o de cocaïna. O d'heroïna, fins i tot."

Si ens fixem en les persones que van demanar començar un tractament antidrogues l'any 2021, només 40 persones de les gairebé 14.000 van demanar tractament per fentanil com a droga principal, cosa que representa un 0,30% del total.

Usos fraudulents

La doctora Fontseca va fer un estudi en persones addictes als opiacis que usen les sales de consum o el tractament amb metadona, i va concloure que a un 8% de les persones addictes se'ls va detectar opioides sintètics com el fentanil en mostres d'orina.

De les 3.000 persones que van anar a les sales de consum de drogues, només cinc consumien fentanil

Però van constatar que algunes d'elles no eren conscients de prendre fentanil. Segons la doctora Fontseca, això pot passar perquè s'utilitza el fentanil com a adulterant de la droga que havien comprat.

Com que les dades de consum són baixes, la doctora Fontseca conclou que el fentanil "aquí, ara mateix, no és un problema".