Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia (cap de setmana)

La dificultat de diferenciar qui mor de covid i qui amb covid

Molts dels que moren amb covid tenen altres malalties o problemes amb el sistema immunitari i això dificulta saber quin paper hi ha jugat el virus

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire

20/02/2022 - 08.00 Actualitzat 21/02/2022 - 10.03

La dificultat de diferenciar qui mor de covid i qui amb covid

Tot i que els indicadors de la sisena onada de la covid-19 baixen, els morts setmanals encara registren xifres altes, de més de 200 casos a la setmana. El coordinador d'Hospitalització Covid de l'Hospital del Mar, el doctor Robert Güerri, ho explica per dos motius.

Primer, en la sisena onada s'ha registrat un gran augment de casos. De fet, es va arribar als 47.000 contagis en un sol dia (amb dades consolidades). Va ser el 17 de gener del 2022, es tracta d'una xifra mai registrada abans, i com més casos totals, més casos greus hi ha.

Segon motiu, en aquesta sisena onada els metges es troben amb més dificultats per decidir com registren en l'estadística un mort que té el virus. Creu que alguns morts per covid ho són amb covid i a conseqüència d'altres problemes.

"Si consta que una persona ingressada té covid i es mor entra dins els números dels que es moren per covid però pot ser que la covid hagi estat el desencadenant i la causa o que no hi hagi tingut res a veure."

La complexitat dels ingressats

Gràcies a la protecció que donen les vacunes, juntament amb el fet que la variant òmicron és més lleu, el tipus de pacient que arriba greu als hospitals és més complex i això dificulta l'atribució de la causa de la mort.

Ara hi ha més de 200 morts a la setmana de covid

Els primer gran grup dels que moren, segons el doctor Güerri, són persones grans que tenen altres malalties. Quan agafen el virus, es descompensen i tenen una evolució clínica dolenta que pot provocar una fallada multiorgànica. Acostumen a estar vacunats però el sistema immunitari no els funciona del tot bé.

Hi ha un segon grup, explica el doctor, on hi hauria els trasplantats, per exemple. Són persones més joves que les del grup anterior a qui el sistema immunitari no els funciona bé. Això fa que la seva resposta a la vacuna o a la infecció aguda sigui pitjor. Els tractaments fan que no tinguin una mortalitat tan alta però tenen més risc de morir-se.

Finalment, hi ha un tercer grup format pels no vacunats que es poden posar greus, no tenen tan risc de morir-se com els anteriors, però que en alguns casos sí que poden morir.

Una infermera prepara una vacuna de la covid
Els pacients vulnerables, els que tenen més risc de morir (Europa Press/Sergio Espinosa)

Com registrar els casos a les estadístiques

Els dos primers grups són els que dificulten atribuir la mort a la covid-19. El doctor Güerri diu que les "dades són les que són" però hi ha dificultats a l'hora de registrar-les.

"Jo sé identificar, des d'un punt de vista clínic, quan una persona està fent una infecció aguda per covid i quan està fent una progressió de la infecció aguda per covid. Qualsevol que estigui amb pacient amb covid ho pot diferenciar."

"Però des d'un punt de vista estadístic és difícil de transmetre perquè hi ha casos limítrofs on no està tan clar. En una persona que fa una covid però que té una malaltia pulmonar greu de base, per exemple, i on el que provoca la mort és la malaltia però el desencadenant ha estat la covid, saber si el coronavirus ha estat la causa directa de la mort és difícil."

Per tot plegat, el doctor Güerri concreta que, des del punt de vista clínic, les persones amb infeccions agudes per covid amb pneumònia bilateral que arribaven a les UCIs i es morien es veuen amb menys proporció. Sobretot es veuen persones vulnerables (persones grans amb problemes cardíacs, respiratoris o renals, o amb càncer) que al infectar-se de covid desencadenen un procés que les porta a la mort. La covid hi provoca un efecte dòmino.

Els morts de la sisena onada a Catalunya són 2.385 (EFE/EPA/Miguel Candela)

Quina és la mortalitat

En aquesta sisena onada, els morts registrats (fins al 13 de febrer) són 2.385, segons dades del BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Aquesta xifra de morts total és la mortalitat de la sisena onada, una dada que també es pot expressar en morts per milió d'habitants. En aquest cas la mortalitat de la sisena onada és aproximadament de 309 morts per milió d'habitants a Catalunya.

La xifra de 2.385 morts de la sisena onada és superior a la de les dues onades anteriors, tenint en compte que els contagis de la sisena onada també són molt superiors als contagis de les onades anteriors.

Quina és la taxa de letalitat

També es pot mirar la letalitat de cada onada, que és la xifra de morts en relació als contagiats. Una xifra que, segons l'investigador del BIOCOMSC Daniel López-Codina, mesura el comportament de la malaltia si es detecten tots els casos reals.

La taxa de letalitat de la sisena onada, segons dades de BIOCOMSC, se situa en el 0,2% i és la més baixa de totes les onades anteriors (en la cinquena va ser de 0,4%, per exemple).

Un de cada deu pacients amb danys al cor per la covid ha de tornar a l'hospital
La letalitat de la sisena onada és del 0,2% (Pixabay / Jackmac34)

A excepció de la primera onada, aleshores no es detectaven molts casos això va fer que hi hagués una taxa de letalitat del 21%, segons el BIOCOMSC, una xifra "molt bàrbara".

Quin és l'excés de mortalitat

Segons López-Codina, la dada més clarificadora del que està passant és la de l'excés de mortalitat. Amb aquesta dada es comparen les morts d'una determinada setmana o mes amb les que hi ha hagut en el mateix moment d'anys anteriors.

L'investigador explica que en la sisena onada l'excés de mortalitat és molt baix.

"En aquesta sisena onada pràcticament no tenim excés de mortalitat. La covid disminueix la mortalitat de la grip globalment, no tenim un excés molt gran de mortalitat."

Sense pràcticament grip i altres malalties respiratòries, el lloc de les morts que provocaven l'ocupa la covid.

El MoMo és l'informe de mortalitat diària que elabora l'Institut de Salut Carles III. Segons consta en el darrer informe amb data 17 de febrer, l'últim període amb excés de mortalitat a Catalunya va ser entre el 9 a l'11 de novembre del 2021.

Tot i les baixes dades comparatives, López-Codina diu que no li hem de treure importància.

"Si pensem en qualsevol altre factor que provoqués 200 morts a la setmana ens semblaria esgarrifós i ara sembla que ho hem normalitzat una mica i no es pot normalitzar."

I el doctor Güerri rebutja el concepte 'gripalitzar la covid' perquè "és més perillosa que la grip", sobretot en persones vulnerables.