Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia (cap de setmana)

Els prebiòtics i els probiòtics podrien ajudar a combatre l'alcoholisme

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar relaciona per primera vegada l'acció dels bacteris que viuen a l'intestí amb els comportaments addictius

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

12/12/2021 - 17.53 Actualitzat 13/12/2021 - 08.09

Els prebiòtics i els probiòtics podrien ajudar a combatre l'alcoholisme

Una dieta rica en prebiòtics i probiòtics pot ajudar a reduir els trastorns relacionats amb l'addicció a l'alcohol. L'Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ho ha demostrat amb un estudi fet amb ratolins que s'ha publicat a la revista Frontiers in Nutrition.

S'ha vist que els animals que mantenien una microbiota sana no requeien tant en el consum d'alcohol com el grup de ratolins que no havia ingerit el simbiòtic, una barreja de prebiòtics i probiòtics.

Estudi pioner

Aquest estudi és el primer que estableix una relació directa entre el cervell, els bacteris que viuen a l'intestí i la conducta addictiva.

A un grup de ratolins, durant setmanes, se'ls havia donat prebiòtics i probiòtics. A l'altre grup, alimentació convencional. Els investigadors van sotmetre els ratolins a una ingesta d'alcohol intermitent durant 20 dies. I després d'aquest període, els ratolins no en van consumir durant una setmana.

Els ratolins que van tractar amb prebiòtics i probiòtics requeien menys en el consum d'alcohol

Passats aquests set dies d'abstinència, els investigadors van veure que els animals que havien mantingut la dieta en prebiòtics i probiòtics presentaven una addició menor.

Una de les investigadores, Patricia Robledo, en destaca els resultats: 

Vam mesurar diferents conductes, vam analitzar la microbiota intestinal i els cervells dels ratolins. Els resultats van demostrar que els ratolins que rebien el tractament eren menys propensos a recaure quan els presentàvem alcohol en comparació amb els altres.

Efectes positius sobre la salut mental i emocional

A més a més, s'han estudiat els efectes en la conducta dels animals i han pogut comprovar que els ratolins femella amb la microbiota intestinal reforçada presentaven menys depressió, ansietat i alteracions en la memòria. Neus Pizarro, que també ha participat en la investigació, explica la connexió entre la salut intestinal i el cervell:

Si es modifica la microbiota intestinal amb microorganismes beneficiosos, s'indueixen canvis en el cervell que poden incidir en la conducta dels ratolins que han estat exposats a l'alcohol, per tant, es demostra que hi ha comunicació entre l'intestí i el cervell. I que una microbiota equilibrada pot ajudar al nostre benestar emocional i cognitiu i a reduir l'impacte de les addiccions. 

Els prebiòtics són aliments rics en fibra, que arriba intacta als budells, com ara l'all, la ceba o les carxofes. Els probiòtics són microorganismes vius que ingerim, per exemple, amb els iogurts, les llets fermentades i en alguns formatges.

Els investigadors alerten, però, que el fet de mantenir una dieta rica en prebiòtics i probiòtics no és una pastilla màgica per prevenir conductes addictives.