#CastellsCatRàdio
Carles Cortés
22/06/2019 - 20.00 Actualitzat 24/06/2019 - 17.56
Com si d'una temporada de futbol, bàsquet o qualsevol altre esport d'equip es tractés, l'inici d'una temporada castellera presenta nous reptes per a cadascuna de les colles castelleres del país. Haver estat la millor l'any anterior, no garanteix repetir l'èxit, de la mateixa manera que haver assolit una fita límit l'any anterior no suposa millorar-la.
La temporada 2018 va deixar a la Colla Vella dels Xiquets de Valls al capdamunt dels rànquings, gràcies als èxits amb els castells sense folre i a la victòria al Concurs.
Tothom té la mirada posada en aquesta colla de camisa rosada que vol aprofitar l'embranzida per seguir marcant el ritme del món casteller, però Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca volen tornar a ser també molt protagonistes.
Els primers no estaran a la diada de Sant Fèlix (una de les grans actuacions del calendari) i això els pot servir d'estímul per reivindicar-se en altres places.
Els segons, que havien dominat completament el panorama casteller durant molts anys, estan en un procés de regeneració però, com sempre, se'ls haurà de tenir en compte perquè no baixen mai els braços, ni en els moments més complicats de la temporada.
Al top 5 de les millors colles del país també hi són la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls que, des d'un segon pla, els agrada també ser actor principal. Els de Tarragona són una de les colles que porta més gent a les places i els de Valls tenen una qualitat tècnica indiscutible.
La temporada passada, la tendència va portar a veure més castells sense folre (2 de 8 i 4 de 9) que castells de 10 (3 i 4 de 10 amb folre i manilles) i tot fa indicar que es podria repetir la tendència. El colós del món casteller, el 4 de 10, no es va poder ni tan sols carregar durant el 2018. Algú hi tornarà? I el gran mite: el 3 de 9 sense folre, el veurem?
Tres colles a l'era moderna l'han perseguit, però ningú l'ha fet. Un al·licient sempre present, que encara no s'ha convertit en realitat.
Darrere d'aquestes cinc colles capdavanteres hi ha altres agrupacions de gamma extra (Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants) o de 9 (Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Cugat, Marrecs de Salt, Moixiganguers d'Igualada, Xiquets de Reus) que s'han marcat repetir fites molt destacades a nivell particular i ens prometen una rivalitat sana i repartida arreu del país.
En un món casteller amb 100 colles, cada cap de setmana s'han d'explicar també fites de colles de 8, 7 o 6 que no poden quedar eclipsades pels grans titulars.
Totes, això sí, tenen un repte comú i més genèric: mantenir l'afluència de gent als assajos, en què es couen totes les estructures que es porten a plaça. Les darreres temporades, qui més qui menys, ha mostrat la seva preocupació per la falta de castellers que els ha obligat a reconduir els seus objectius.
I enguany, tot plegat, ho explicarem a Catalunya Ràdio que reforça l'aposta per la informació castellera. A l'informatiu setmanal 3 Rondes, que compleix la quinzena temporada en antena, s'hi suma la retransmissió de sis de les diades més importants del calendari.
En els castells no hi ha mai temporades de transició, les rivalitats es mantenen i les ganes de progressar continuen.
Benvinguts a la passió, l'emoció, la tensió, les alegries, les tristors i els èxits del món casteller.