Una secció que proposa conèixer episodis de la història de la música catalana a partir de fonts documentals escrites en primera persona, com ara memòries, correspondència o diaris personals. De primera mà convida, a més a més, a escoltar les obres musicals relacionades amb tots aquests documents. Quinze minuts per gaudir del patrimoni musical català com mai l'has sentit.
Anna Costal i Fornells dedica el seu "De primera mà" a la pianista valenciana Amparo Iturbi, que va debutar a Barcelona de ben jove i que va fer una llarguíssima carrera als Estats Units. Fins i tot va aparèixer en diverses pel·lícules de Hollywood.
Reculem fins al segle XVIII amb Anna Costal i Fornells per reviure l'estrena de l'òpera "Così fan tutte", de Mozart, a Barcelona, que es va celebrar al Teatre de la Santa Creu de Barcelona el 4 de novembre del 1798, només vuit anys després de l'estrena absoluta.
Anna Costal ens parla de la cantant i pedagoga Emerenciana Wehrle i Anfruns. Va néixer a Barcelona i, tot i que no se sap l'any exacte, unes fonts diuen que va néixer el 1861 i unes altres el 1863. A Emerenciana Wehrle sempre se la recorda perquè va ser la directora del cor de senyoretes de l'Orfeó Català.
L'Anna Costal Fornells dedica el seu espai a una vedet, a una cupletista, a una intèrpret que als anys vint del segle passat va ser tot un fenomen a la Barcelona del teatre de varietats. Es tracta de Blanquita Suárez Zarza, que no va néixer a Catalunya, sinó al País Basc, a Donostia, el 1894. Era filla d'un baríton de sarsuela, Leopoldo Suárez.
La musicòloga Anna Costal i Fornells ens presenta la història de la segona sardana de Pau Casals, que es va estrenar a Londres l'any 1928 i, per tant, ja va començar en el circuit internacional d'entrada. Imatge cedida per la Fundació Pau Casals.
La musicòloga Anna Costal i Fornells dedica la secció a un dels músics catalans més reconeguts, sobretot per la seva vessant com a intèrpret de violoncel, però també com a activista per la pau i compositor: Pau Casals. Concretament, a una de les obres que va compondre en els primers anys d'exili a Prada de Conflent i que encara avui forma part d'un imaginari simbòlic de país molt potent, la sardana "Sant Martí del Canigó".
L'Anna Costal Fornells dedica l'últim "De primera mà" de la temporada a Josep Oller i Roca, que va néixer a Terrassa el 1839. Un home modern, dels primers que van tenir automòbil i que van fer ciclisme, i que va ser íntim amic de Toulouse-Lautrec i d'altres artistes que sovintejaven Montmartre. Va ser el responsable de la diversió a la capital francesa durant més de quaranta anys, per això l'anomenaven "el Napoleó de les atraccions".
L'Anna Costal i Fornells dedica la secció al compositor Joan Baptista Espadaler i Colomer, que va néixer a Sant Quirze de Besora el 1878 i va morir el 1917, força jove, als 39 anys. Se sap que va compondre diverses peces corals, com a mínim una missa i que el seu catàleg de cançons devia ser extens.
Amb Anna Costal i Fornells descobrim la vida professional d'una de les mezzosopranos catalanes més internacionals que hem tingut en les primeres dècades del segle XX: Maria Pichot i Gironès, que va néixer a Barcelona el 12 o 13 de juny de l'any 1879. Es va casar als 18 anys amb el músic Joan Gay i Planella i de seguida va adoptar el seu cognom com a nom artístic.