Josep Maria Albet, fundador del celler Albet i Noya; Joan Soler, responsable del projecte de Torre Lluvià, i Xoán Elorduy, cap del servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l'Incavi, ens expliquen com és el procés de recuperació de les varietats de raïm i quins criteris segueixen a l'hora de proposar-los nom.
ESCOLTA-HO ARABelat, Marina Rion i malvasia roja. Són els noms de tres varietats de raïm que en els últims mesos s'han incorporat a la llista de varietats autoritzades pel Ministeri d'Agricultura molt temps després d'haver quedat oblidades i gairebé desaparegut. Si ara se'n pot tornar a fer vi és gràcies a la feina incansable de dos viticultors: Josep Maria Albet, fundador del celler Albet i Noya, que en va descobrir les dues primeres fa 27 anys, i Joan Soler, que n'ha recuperat la tercera gràcies al projecte que lidera a Torre Lluvià, que es dedica justament a donar una nova vida a varietats autòctones oblidades. Amb tots dos i amb Xoán Elorduy, cap del servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l'Incavi, parlem de la dificultat i la importància de recuperar aquestes varietats, i tastem alguns dels vins que se n'elaboren.
Ton Rimbau, viticultor i elaborador del vi Porcellànic, ens presenta una tècnica per regar les vinyes a partir de la humitat del terreny, que confia que s'estengui pel Penedès com a alternativa a les aigües canalitzades procedents de depuradores. També ens parla de la fira Vins Rebels, de la qual és organitzador. Conversem sobre els oficis del món del vi amb ell, amb Francis Villarroya i Ivette Alonso (copropietari i enòloga del celler La Botera) i amb Mireia Alonso, responsable de vendes online de Wine is Social.
Francis Villarroya, un dels socis de La Botera, i Ivette Alonso, enòloga d'aquest celler de Batea, a la Terra Alta, ens presenten el Mar de Batea i S'Àmfora Mudèfer, dos vins que han estat envellits sota el mar i que es presenten, respectivament, en una ampolla i en una àmfora. Parlem de l'elaboració d'aquests vins amb ells dos i amb Xavier Belda, mariner mercant i responsable de S'Àmfora, una empresa que col·labora amb cellers que volen elaborar vins amb criança submarina. Acompanyats per Mireia Alonso, responsable de vendes en línia del club de vins Wine is Social, tastem un d'aquests vins i la mateixa anyada del mateix vi però sense haver estat envellit sota el mar, i n'apreciem les diferències. També ens visita Ton Rimbau, viticultor i elaborador del Porcellànic, un vi natural de mínima intervenció que passa uns mesos sota l'aigua (en aquest cas, dolça) abans de ser comercialitzat.
Fredi Bassal, sommelier de la botiga de vins Vinus & Brindis i col·laborador del programa, es posa el barret de viticultor per parlar-nos de La Ricofa, el vi que va elaborar per primera vegada l'any passat, i d'altres projectes que té entre mans el col·lectiu Single Vineyards Collectors, del qual ell forma part.
A Catalunya hi ha més de 800 cellers, però només una boteria. Es tracta de la Boteria Torner, fundada el 1739 a Vilafranca del Penedès i que fa dos anys va estar a punt de desaparèixer. Al "Tast vertical", rebem la visita dels seus nous propietaris, Assís Suriol, enòleg del celler Can Suriol, i l'empresari Sergi Camps. Durant les últimes setmanes, tots dos han fet ruta per les denominacions d'origen catalanes per presentar els resultats d'un estudi que han dut a terme de la mà de l'Incavi per comprovar com canvien les característiques d'un vi en funció del tipus de fusta que s'hagi utilitzat durant la fermentació. L'última parada la fan a Catalunya Ràdio, on tastem i analitzem les diferents variants d'un mateix vi amb l'ajuda del sommelier i col·laborador del programa Fredi Bassal.
Pol Aluja, Sara Olro, Ruth Troyano i Pepe Serra, distingits al Digital Wine Contest per la seva tasca de divulgació del vi català a través de les xarxes socials, ens expliquen com és la seva feina dins i fora del món del vi. I amb Xavier Pié, president de la DO Catalunya, parlem del present i el futur del vi català.
Cada dos anys, la Denominació d'Origen Catalunya organitza el Digital Wine Contest, uns premis que distingeixen els millors divulgadors del vi català a les xarxes socials. En aquest programa parlem amb tots els guanyadors de la novena edició, que es va celebrar fa pocs dies: la sommelier i "influencer" Marta Clot (@ladelsvins), reconeguda com a millor prescriptora; Sara Olro (@sara.olro), sommelier i comunicadora, que va obtenir una menció especial en la mateixa categoria; Pol Aluja (@aromadevi_), enòleg i comunicador, que va rebre el premi al millor vídeo per a Instagram, i la comunicadora Ruth Troyano (@ruthtroyanopuig) i l'il·lustrador Pepe Serra (@pepeserra), autors del millor post d'Instagram. També ens acompanya el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, que ens porta un vi elaborat pels estudiants d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.
Segona part de la conversa sobre tòfona i vins escumosos amb David Sanglas, cuiner i organitzador del tast de vins i tòfona del TrufforumVic; Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, i Laia Aldomà, copropietària de l'empresa dedicada al cultiu de tòfones SoTaTerra. Amb ells parlem de com podem maridar la tòfona amb vins escumosos i també amb peix.
L'estudi del "Tast vertical" fa una olor molt intensa de tòfona: l'hi hem d'agrair a la Laia Aldomà, copropietària de SoTaTerra, una empresa familiar dedicada al cultiu i la comercialització de tòfona. Aquest bolet tan apreciat a la cuina és el protagonista del programa d'avui, en què repliquem el maridatge de tòfona i bombolles que va tenir lloc fa unes setmanes en el TrufforumVic. Un dels organitzadors d'aquest acte, el cuiner David Sanglas, ens porta els quatre escumosos que es van poder tastar aquell dia. I Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, ens explica els plats amb tòfona que va preparar per acompanyar aquells vins.
Continuem parlant del projecte agrosocial que la Fundació Ampans ha impulsat a la finca Urpina amb l'enòleg Joan Soler, la responsable de les vinyes i la formatgeria de l'entitat, Anna Prado, i la directora del programa d'esdeveniments i voluntariat d'Urpina, Gloudina Greenacre. Amb ells tastem el Garrotxa de la formatgeria Muntanyola, ubicada a la mateixa finca, i l'acompanyem d'una malvasia roja, una de les primeres varietats endèmiques recuperades a través d'un projecte impulsat per Ampans, sota el lideratge de Joan Soler.
L'any 2008, la família Vila Isern va fer donació de la Finca Urpina a Ampans, una fundació que treballa per donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual o en risc d'exclusió. Des de llavors, aquesta finca de 120 hectàrees s'ha convertit en la seu d'un projecte agrosocial de l'entitat, que inclou, entre altres coses, una residència per a 25 persones amb discapacitat, una formatgeria i les vinyes amb les quals s'elaboren els vins Urpina. En parlem amb Anna Pardo, responsable dels vins Urpina i de la formatgeria Muntanyola; amb Joan Soler, expresident de la DO Pla de Bages i actualment enòleg d'Urpina, i amb Gloudina Greenacre, responsable del programa d'esdeveniments i voluntariat de la Finca Urpina.
Continuem la conversa amb Cyril Vermeulen, millor sommelier de Catalunya 2025, i amb Chus Brion, tercera classificada. Tots dos ens expliquen a quines proves es van haver d'enfrontar en el concurs i descobrim també com es van introduir en el món de la sommelieria.
Dos dels tres millors sommeliers de Catalunya s'asseuen a la taula del "Tast vertical". D'una banda, Cyril Vemeulen, maître sommelier d'El celler de Can Roca, que amb només 28 anys es va proclamar campió del concurs de millor sommelier de Catalunya 2025, organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week. De l'altra, Chus Brion, professora de sommelieria a l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, que hi va aconseguir la tercera posició. I parlem també amb Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps, que va quedar en segon lloc per quart any consecutiu.
A la segona part del programa especial des de la Barcelona Wine Week rebem la visita de Pedro Ballesteros, el primer espanyol que va aconseguir el títol de Master of Wine; Gemma Torelló, directora general del celler Agustí Torelló Mata, i Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, entre altres convidats. A més passegem pel saló per copsar l'ambient que s'hi respira.
Programa especial des de la Barcelona Wine Week, el saló de referència del sector vitivinícola a Catalunya i a Espanya, per on han passat més de 25.000 visitants. Parlem amb alguns dels participants a la fira, com el Master of Wine britànic Tim Atkin, un dels crítics de vins més respectats del món; Joan Gené, director general de l'Incavi; l'enòloga Andrea Miró, autora del primer vi de baixa graduació que s'elabora a Catalunya, o la sommelier Meritxell Falgueras, impulsora del col·lectiu Dones del Vi.
Amb Jordi Bort, director general del celler Llopart, i Ester Cardús Llopart, 26a generació d'aquesta família de viticultors, parlem de les característiques que ha de tenir un bon vi escumós i del que fa especial el Leopardi del 2010 que han portat al programa, i mirem també cap al passat de la família Llopart, que fa més de 600 anys que es dedica al món del vi.