L'artista convidada del Palau de la Música Catalana, la pintora Adela Beltran, ens ha presentat l'exposició "Per amor a la vida, dones del nostre passat", que es podrà veure fins a l'1 de maig, al Foyer del Petit Palau. La mostra exposa per primer cop al Palau onze obres de Beltran que reivindiquen la memòria i la capacitat de resiliència femenines. Per la seva relació amb el Palau, hi destaca el quadre d'Emerenciana Wehrle, contralt, concertista i professora de cant reconeguda, que va formar i dirigir el Cor de Senyoretes de l'Orfeó Català (l'any 1896), després de superar l'oposició social de l'època. La seva tasca va ser clau per a la consolidació del cor femení i per a la difusió del repertori coral en català.
ESCOLTA-HO ARADemà dissabte, el músic vigatà Martí Mitjavila (a la foto) actuarà a la Jazz Cava de Vic, en format de trio, i amb alguna peça que formarà part d'un disc que està preparant. Resident ara mateix a Amsterdam i després d'una estada a Nova York, el jove clarinetista i compositor ha trobat un forat a l'agenda per reunir-se a la seva ciutat natal amb el bateria Joan Casares i el guitarrista Camil Arcarazo, dos músics de la seva generació amb qui compartirà, un cop més, l'experiència de tocar a trio.
Mar Medinyà, historiadora de l'art, divulgadora i organitzadora de la jornada "Ressonàncies", ens ha presentat la cinquena edició, que tindrà lloc demà dissabte, 12 d'abril, durant tot el dia, a l'espai La Bonne Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona. "Ressonàncies" vol ser un punt de trobada de la música clàssica en clau femenina, amb una mirada oberta i flexible, i que rep el suport de l'Acadèmia Catalana de la Música. Enguany la jornada s'estructurarà en dues taules rodones, dos recitals i un taller.
Aquest cap de setmana, a Barcelona i a Terrassa, hi haurà dues oportunitats de sentir l'Stabat Mater de Haydn, una obra relativament desconeguda i, en tot cas, poc programada. L'artífex d'aquests concerts és el director Jordi Casas Bayer, que dirigirà el Cor Valldonzella en la seva primera producció simfònica, al costat de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 i amb els solistes Mireia Tarragó, Marisa Martins, Ferran Mitjans i Marc Pujol. N'hem parlat amb el mateix Casas Bayer (a la foto).
El director d'orquestra Xavier Puig ens ha donat els detalls del concert en què està dirigint la interpretació dels "Chichester Psalms", de Leonard Bernstein, al capdavant dels cors de Cambra de Granollers, de Cambra de l'Auditori Enric Granados, de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat i la Coral Mixta d'Igualada, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, en els concert de la 13a Gira de Setmana Santa de la formació vallesana. Després d'actuar el 5 d'abril passat al Palau, a partir de demà, interpretaran aquesta magna obra de Bernstein a Igualada, Terrassa, Lleida, Granollers i Tarragona.
Del 30 d'abril al 4 de maig, al Teatre Tívoli de Barcelona s'hi podrà veure la Companyia de Nacho Duato i per això hem conversat amb aquest prestigiós coreògraf espanyol de fama internacional.
L'arpista José Antonio Domené ens ha parlat del recital que oferirà dins del cicle "Els teus clàssics", que organitza l'Associació Joan Manén, dimarts que ve, 15 d'abril, a l'Ateneu Barcelonès. Sota títol "Suite bíblica. Un segle de música per a arpa", interpretarà obres de compositors catalans del segle vint: Joan Baptista Lambert, Frederic Alfonso, Teresa Borràs, Josep Maria Pladevall, Salvador Brotons i Xavier Montsalvatge.
El cantautor i escriptor català Miquel Pujadó ens ha presentat el seu triple disc "Humor i anarquia" (Audiovisuals de Sarrià), que conté les seves adaptacions de les cançons de Georges Brassens. Al marge de la seva producció pròpia, al llarg de tres dècades Pujadó ha anat adaptant al català (i interpretant arreu d'Europa) una seixantena de cançons de Brassens. Ara les ha recollit totes en aquest àlbum triple, amb totes les versions interpretades per ell mateix, així com per altres artistes i amics (com Guillermina Motta, Jaume Arenella, Quintín Cabrera i molts d'altres), amb l'afegit d'una versió instrumental a càrrec de Manel Camp. Al final de l'entrevista, Miquel Pujadó ens ha ofert una actuació en directe que veureu a la nostra web i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
Ens disposem a fer un petit tast del nou disc que signa el baixista i compositor xilè José Pérez Vargas, un artista que ens descobreix el segell discogràfic Microscopi i que, amb el títol "Alienación", mostra des de la seva obra una mirada crítica a la música moderna actual més hegemònica. Té un llenguatge jazzístic molt influït per altres terrenys sonors, com el rock progressiu. N'hem parlat amb el mateix músic. Fotografia: Pablo Sujo.