7 llibres d'autors catalans imperdibles per a aquesta tardor
Setmana del Llibre en Català

7 llibres d'autors catalans imperdibles per a aquesta tardor

Descobreix les noves propostes literàries, acabades de sortir del forn, per celebrar la Setmana del Llibre en Català

La tardor és temps de novetats literàries. Amb l'arribada dels dies més curts i plujosos, és l'oportunitat perfecta per gaudir d'una bona lectura a casa. Per facilitar-te la feina, et proposem una selecció de llibres d'autors del panorama català, ideals per comprar o regalar per la Setmana de Llibre en Català.  

1. "Tots aquells mars", de Laia Aguilar 

En la seva última obra, Laia Aguilar, autora dels èxits "Wolfgang" i "Pluja d'estels", ens presenta la història de la Greta, una dona que torna a Formentera, l'illa on va créixer, per cuidar la seva àvia Matilde marcada per la desaparició de la seva germana petita, la Julieta. Aquesta decisió la força a enfrontar-se amb els fantasmes del passat i amb la mare, l'Helena, amb qui té una relació distant i conflictiva.  

"Tots aquells mars", de Laia Aguilar, és un relat ple de llum, íntim i emotiu, de redempció, sobre la profunditat de les relacions humanes i la complexitat dels vincles familiars. 

2. "Cavall, atleta, ocell", de Manuel Baixauli 

L'autor valencià Manuel Baixauli ens porta, aquesta vegada, una obra lúcida i intimista que explora la profunditat de les relacions entre pares i fills.  

La història ens parla de l'Alapont, un fuster humil i perfeccionista, que es troba davant d'un desafiament emocional: la preocupant deriva del seu fill Aristides, un adolescent que sembla haver estat conquerit per l'apatia i la desmotivació.  

Segons l'autor, en aquest llibre no hi trobareu fets espectaculars: "No hi ha assassinats, ni guerres ni violacions, és vida quotidiana, la qual està plena de petits horrors i petits miracles. Crec que es pot fer ficció atractiva, que t'atrapa, sense haver de recórrer al quètxup".

3. "Acte de fe", de Sergi Belbel 

Si t'agrada la novel·la històrica, t'interessarà saber que l'autor egarenc Sergi Belbel ha publicat recentment la seva segona obra, una història d'intriga ambientada en plena persecució inquisitorial espanyola.  

El punt de partida són tres joves llicenciats en Teologia per la Universitat de Salamanca. Manuel, Esteban i Calixt són amics de l'ànima i han estat els millors estudiants de la promoció. Però quan la maquinària de persecució de la Santa Inquisició es posi en marxa, els tres protagonistes evolucionaran per camins divergents. Cadascun arrossega secrets familiars, passats obscurs, desitjos prohibits, ambició personal, trampes del poder… 

 

4. "Mammàlia", d'Elisenda Solsona 

L'autora de contes de gènere fantàstic Elisenda Solsona debuta en novel·la amb "Mammàlia", un thriller de ciència-ficció ambientat en un futur pròxim on l'estat planifica l'embaràs i el naixement dels nadons, en un context de baixa fertilitat a escala mundial. 
 

Tot i ser una novel·la completament fictícia, l'autora reconeix que sí que va néixer d'un episodi personal, després de viure un procés d'infertilitat molt dur: "és una mica el que em vaig trobar, una societat patriarcal que exigeix aquesta pressió cap a les dones a ser mares." 

5. "Crideu la mort errant, digueu-me on va", d'Antònia Vicens 

L'escriptora mallorquina Antònia Vicens, guardonada amb el premi d'Honor de les Lletres Catalanes, torna després de més de quinze anys amb la seva nova novel·la "Crideu la mort errant, digueu-me on va". En aquest llibre, Vicens presenta personatges magnètics, com l'Elisenda, una nena de deu anys que veu la seva vida sacsejada per la misteriosa desaparició del seu pare. 

Hi trobaràs protagonistes de carn i ossos, marcats per una infància de la qual es volen desempallegar, a vegades, amb moments crus que són com un cop de puny per al lector; en una Mallorca que era per als mallorquins.  

6. "Material sensible", de Laura Pinyol 

L'autora Laura Pinyol, després de l'èxit d'"El risc més gran", ara torna amb "Material sensible", una novel·la íntima que aborda les complexitats de les relacions personals i les necessitats canviants de la societat contemporània.  

En aquesta ocasió, Pinyol narra la història de la Marta, una dona de 44 anys amb una feina apassionant i tres filles adolescents. Ella busca respostes: descobrir el secret del seu marit cada vegada més absent, refer una relació i decidir si vol tenir el fill que porta al ventre. Per trobar les respostes, haurà de fer-se preguntes

7. "El búnquer: confidencial" ja és aquí 

En aquesta selecció no hi podia faltar una de les novetats més importants per a la comunitat de Catalunya Ràdio i, especialment, per als seguidors d'"El búnquer". I és que el programa fa el salt de l'antena al paper.

A "El búnquer: confidencial" hi trobareu un recull de 10 biografies inèdites, mai publicades, de figures conegudes, polèmiques i controvertides de la història recent de Catalunya i del món. 

Amb aquest llibre, vosaltres, lectors, haureu de decidir si entreu al búnquer o no, amb personatges com Adolf Hitler, Montserrat Caballé, Joan Carles I, Ossama bin Laden, Lluís Companys, Vladímir Putin, Froilà, Lady Di, Francisco Franco i Fèlix Millet. 

Pròximes estrenes literàries imminents 

Fins ara, hem fet un repàs dels llibres que podeu ja aconseguir a les llibreries, però centrem-nos ara en els que estan a punt de sortir del forn.

A finals d'octubre es publicarà "En primera persona", el llibre pòstum de Vicenç Pagès Jordà, l'autor de d'"Els jugadors de whist", que ens va deixar l'estiu del 2022. És un llibre de relats que segons l'editorial Empúries són "sorprenents i amb un gran sentit de l'humor".  

I atenció també amb la nova publicació de Pep Coll, perquè torna el true crime. Després del gran èxit que va tenir amb "Dos taüts negres i dos de blancs" ara ho fa amb "Els crims de la mel", escrita a partir d'uns crims que van trastornar els pobles del voltant de Tremp a principis dels anys cinquanta. Per llegir-lo, però, haurem d'esperar al mes de novembre.  

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut