Anar a la navegació principalAnar al contingut

més info

Quantes cançons heu sentit al llarg de la vostra vida? Amb quines heu ballat, us heu enamorat o us han fet companyia en els mals moments? 
Moltes cançons cauen en l'oblit ràpidament, però algunes no ens deixen mai. S'introdueixen en el nostre cervell i s'hi queden: en cantussegem les tornades, n'aprenem les lletres gairebé sense voler.... i acaben convertint- se en la banda sonora de les nostres vides.
Però què tenen aquestes cançons tan especials? En quin moment de feliç inspiració les van compondre els seus autors? Què fa que "funcionin"? Per què no ens les podem treure del cap?

Roger de Gràcia investiga, a "No me la puc treure del cap", què hi ha darrere 14 grans cançons catalanes que tots recordem: clàssics de la nova cançó i del rock català, cançons infantils, temes de musical, havaneres, rumbes o, fins i tot, l'himne del F. C. Barcelona. En cada capítol de 30 minuts de durada, el programa dissecciona amb respecte, però també amb sentit de l'humor, una d'aquestes cançons: n'entrevista els autors, n'analitza la construcció musical i melòdica, busca
els significats amagats de les lletres i mira de situar cada cançó en el moment que es va fer. 

Però, sobretot, Roger de Gràcia es pregunta què ha convertit aquests temes en autèntics clàssics populars.

FORMAT

"No me la puc treure del cap" és una adaptació del programa noruec "Landeplagge", de la productora Dinamo Story, que ja fa tres temporades que s'emet a la televisió pública del seu país amb un gran èxit d'audiència. Les televisions d'Alemanya
i el Regne Unit ja n'estan preparant les seves versions.

TEMES

El criteri de selecció de les cançons es basa sobretot en la seva popularitat: són cançons catalanes i en català que han saltat generacions, que tothom té al cap i sap cantussejar. En definitiva, els nostres clàssics populars. La cançó més antiga té poc més de 40 anys, i la més recent, només tres. Hi ha diversitat d'estils: rock, pop, cançó, teatre musical, cants populars, cançons folk o havaneres. 

Boig per tu - Sau (1990)
Viatge a Itaca - Lluís Llach (1975)
El Cant del Barça - Espinàs, Picas, Valls (1974)
Qualsevol nit pot sortir el sol - Jaume Sisa (1975)
L'Empordà - Sopa de cabra (1989)
Jo vinc d'un silenci - Raimon (1975)
El mig amic - Peret (1968)
Puff, el drac màgic - Peter Yarrow, adaptació de Ramon Casajoana (original 1963, adaptació 1968)
Bon dia - Els pets (1997)
L'àguila negra - Maria del Mar Bonet(1971)
La dansa del sabre - La Trinca (1981)
Corren - Gossos (2007)
Per què he plorat? - Albert Guinovart-Xavier Bru de Sala, del musical "Mar i cel" (1988)
El meu avi - José Luis Ortega Monasterio (1968)