El nom del periodista Carles Porta estarà associat per sempre a Tor. Fa 21 anys, Porta va posar al mapa aquest poble perdut de la Vall Ferrera amb un "30 minuts", i el 2005 el va convertir en un fenomen literari amb el llibre "Tor, tretze cases i tres morts". Ara, a partir del 4 de juny, la sang de Tor arriba a Catradio.cat. Entrevista de Carla Pedret.
Tor és la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio. Aspira a ser el "Serial" català?
Soc un gran fan de "Serial". L'he sentit 20 vegades! Amb l'equip de Catalunya Ràdio hem treballat amb la voluntat que la gent s'ho passi bé. Malgrat que hi ha dramatitzacions dels diàlegs amb els protagonistes, tot el que es diu al podcast és real. Sentir el podcast és sentir Tor i la seva gent. Tanco els ulls i soc allà. Hem aconseguit una cosa molt xula. No sé si serà el "Serial" català, però la gent de ben segur que es divertirà.
Fa 21 anys del "30 minuts" i 13 anys de la publicació de la novel·la. Per què ara un podcast?
En tots aquests anys, la gent no ha parat de preguntar-me si hi havia novetats a Tor. La història continua frapant a molts, i per mi saber qui va matar Sansa s'ha convertit en una obsessió. A banda de l'interès del públic, van confluir diverses coses. A Catalunya Ràdio li va semblar una idea interessant i jo estava en disposició de fer-ho.
Hi ha un abans i un després de Tor en la teva vida?
Evidentment! De cap manera m'imaginava que el "30 minuts" i el llibre tindrien l'èxit que han tingut. Tampoc no m'imaginava que, 20 anys després, la història de Tor encara em continuaria posseint com em posseeix.
Quan vas anar a Tor per última vegada?
Crec que va ser ara fa un any. Cada vegada que hi pujo tinc un punt de neguit i nerviosisme per veure com em rebran. Hi he anat tantíssimes vegades i conec tant aquella gent! M'interessen, em preocupen, m'agrada saber què fan i com estan. Pujar a Tor és com anar a visitar la família, una família que s'ha construït a través de la televisió, la literatura i ara la ràdio.
Quina relació tens amb la gent de Tor?
Els primers minuts no em reben mai aplaudint. Hi ha uns quants insults, criden i no és agradable. Després tot torna al seu lloc. Molts dels que viuen a Tor, que són personatges del meu llibre i ara del podcast, són gent peculiar, per a les coses bones i per a les dolentes. Són gent que t'ho dona tot i a qui també voldries estirar les orelles. Quan algú hi puja amb mi per primera vegada, li dic que no s'espanti. Tot i això, jo no he tingut mai por a Tor. La gent d'allà és fantàstica i meravellosa. Poden ensenyar les dents -suposo que per marcar territori-, però després són d'una afabilitat i d'un caliu humà increïbles.
T'han retret mai que els hagis posat al mapa?
Quan es va començar a parlar de l'èxit del llibre, em van retreure que m'estava fent ric a costa d'ells. Això no és cert. Ara em temo que, arran del podcast, tornaran a trucar-me pensant que m'estic enriquint una altra vegada.
Sense fer espòilers, tindrem sorpreses a Catalunya Ràdio?
Hi ha moltes coses noves. El podcast sorprendrà els que no hagin sentit mai a parlar de Tor o no hagin llegit el llibre. Els que ja coneixen la història també s'ho passaran molt bé. Faran un viatge fantàstic a la muntanya maleïda. Per als "toreros", el podcast serà imprescindible.