"L'art va ser molt necessari per conservar la dignitat enmig del setge de Sarajevo", diu Priscilla Morris, l'autora de "Papallones negres". Un llibre que indaga en la vivència de la guerra d'uns civils, sobretot d'una dona, la Zora, pintora de paisatges. Morris, de mare iugoslava i pare anglès, s'inspira en la història d'un oncle avi artista que va perdre el seu estudi i bona part de la seva obra en la destrucció de la biblioteca de la capital bosniana. Avui Priscilla Morris en conversa amb Adolf Beltran amb motiu d'aquest llibre de Periscopi, traduït per Marc Rubió (Begoña Prat en l'edició de Duomo). I Àlex Gutiérrez ens porta una selecció musical que ret homenatge a Bette Davis.
ESCOLTA-HO ARARebem la cantautora Mila Trani per parlar de l'àlbum "Menta selvatica", un recull de cançons que és a la vegada viatge i recerca a l'encalç d'una consciència musical i personal en una suma riquíssima de llenguatges i tradicions. Míriam Cano llegeix i comenta la novel·la "El futur és una petita flama" (Proa) de Jordi Nopca, i l'antologia poètica "Veure i saber" (Labreu), de Paul Klee, en traducció de Feliu Formosa. I Adolf Beltran recomana el assajos de William Hazlitt reunits al llibre "El plaer d'odiar", traduït per Alexandre Ragàs a Adesiara.
Parlem amb la novel·lista Rosella Postorino, finalista del Premi Strega pel llibre "Me limitaba a amarte", que s'acaba de publicar a Anagrama: la història d'uns infants que, en plena guerra dels Balcans, són enviats a Itàlia. Adolf Beltran ens porta l'última obra de la dibuixant sueca Liv, "Pítia dixit" (ed. Finestres), on qüestiona amb humor i acidesa la indústria del creixement personal. I Àlex Gutiérrez repassa algunes versions que han acabat sent més famoses que la versió original.
Avui rebem el dramaturg Pablo Macho Otero i la directora Emma Arquillué per parlar de l'obra "Prosopopeya", que es pot veure a l'Espai Lliure fins al 9 de febrer: un "tour de force" versificat que indaga al voltant de les màscares del jo i la teatralitat. I Adolf Beltran ens porta el segon volum de la poesia completa de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona, que edita Barcino amb la cura d'Albert Rossich.
Parlem amb la directora de Comanegra, Alba Cayón, per celebrar el naixement de la col·lecció de textos teatrals "Llum de guàrdia", editada juntament amb el Teatre Lliure. Adolf Beltran passeja pel "Raval a deshora" (Biblioteca del Núvol) amb les cròniques de Júlia Bacardit. I torna Míriam Cano amb la novel·la "L'amor dels homes singulars" (Ed. Les Hores), del brasiler Victor Heringer.
Avui recordem l'escriptor anglès David Lodge, traspassat aquest gener, amb algun dels títols que millor expliquen el gènere de la novel·la campus: "Small world" i, en el pla teòric, "L'art de la ficció". Adolf Beltran llegeix "La fi del progressisme il·lustrat", de Ferran Sáez Mateu, on explora la postmodernitat tardana a la llum del debat natura/artifici. I Àlex Gutiérrez torna a la universitat per portar-nos algunes cançons exponents de la "música-campus".
Convidem Ses Majestats literàries en un especial que homenatja Stephen King, el rei del terror; Mariana Enríquez, la reina del gòtic modern; Gianni Rodari, rei de la fantasia, i la reina del periodisme literari, Janet Malcolm. I mentre sonen monarques com Jorge Ben, rei de la samba, o l'americana Reba, reina del country, Adolf Beltran llegeix "Paràsit i altres elogis", de Llucià de Samòsata, en la nova traducció de Cristian Tolsa a Adesiara.
Siguin de teatre, música o literatura, l'oferta cultural per regalar durant les festes és amplíssima. Avui anirem al Liceu de la mà de Paula Carreras per assistir a la "Madama Butterfly "de Puccini i escalfarem motors per a la reestrena de "Le congrès ne marche pas" de la companyia La Calòrica al Poliorama. Amb Adolf Beltran celebrarem l'edició en català de "La poètica de l'espai", el clàssic del filòsof Gaston Bachelard que ha traduït Andreu Gomila per a Angle. I amb Àlex Gutiérrez repassarem cançons que tematitzen els regals i els dons, de The Velvet Underground a My Chemical Romance.
En un exercici de realisme màgic "avant la lettre", Massimo Bontempelli ens fa qüestionar el sentit de l'existència i del més enllà en una novel·la deliciosa, "Gent en el temps". Avui la comentem amb Míriam Cano en la nova edició d'Angle traduïda per Fina Figuerola. Adolf Beltran ens porta de ruta a través de la noció de sublim amb el nou llibre de Natàlia Romaní, "Les rutes del sublim" (Univers), una recerca que la duu de les Cíclades a Berlín, Kaliningrad i el Japó. Paula Carreras recomana amb entusiasme l'espectacle "Gola" amb Oriol Pla al TNC i Àlex Gutiérrez fa dialogar la música i les bicicletes.
Avui rebem el poeta valencià Rubén Luzón per conèixer el seu nou poemari, "Segons manera", publicat a Labreu Edicions. Adolf Beltran llegeix "Somnis de tren", la gran novel·la de Denis Johnson que acaba de publicar La Segona Perifèria en traducció d'Ariadna Pous. I Àlex Gutiérrez repassa cançons inspirades en la poesia i l'obra de William Blake.
"Avui, que ens són familiars la browning i els gàngsters" és el títol del recull de peces periodístiques de Mercè Rodoreda, que ara publica Comanegra en edició de Mercè Ibarz. Adolf Beltran llegeix i comenta alguns dels articles de la Rodoreda periodista en un programa on Míriam Cano rescata un clàssic com "Frankenstein" (nova traducció de Xavier Zambrano a l'editorial Viena) i parla de l'assaig "Los guardianes" de Sarah Manguso (Alpha Decay). I Paula Carreras ens porta al teatre Maldà per veure "Man Mano il tempo scorre", el viatge gastrobiogràfic d'Elaine Grayling a través dels records i de la memòria del paladar mitjançant una recepta de nyoquis.
Després de l'èxit de "La promesa", Premi Llibreter 2023, arriba una altra magnífica novel·la del sud-africà Damon Galgut: "En una habitació desconeguda" (ed. Les Hores/ Asteroide). Tres històries basades en viatges que va fer el mateix autor de jove, quan la seva vida era una fugida constant. Avui al programa podrem escoltar Galgut en conversa amb Adolf Beltran. I Paula Carreras ens porta al teatre de la mà de Berta Prieto i el muntatge "Del fandom al troleig" (Sala Beckett), una sàtira sobre l'"overthinking" de la generació Z, i també a la nova Sala Atrium amb l'obra "Verbagàlia", d'Albert Arribas amb Paula Blanco i Oriol Genís, a partir de dues peces teatrals de Víctor Català.
Com parlar des de la literatura de condicions laborals, accés a l'habitatge i feines precaritzades? En parlem des del FLIB amb les escriptores Andrea Genovart, autora de "Consum preferent" (Anagrama), i Claudia Grande, amb la novel·la "Bim Bum Bam Ketamina" (Il saggiatore). I Àlex Gutiérrez repassa cançons d'esperit crític que denuncien problemes d'habitatge i abusos de poder.
Avui visitem la llibreria Foster & Wallace de Vic per parlar amb Toni Ferron, ànima d'aquest espai esdevingut referència literària per la seva prescripció i els seus clubs de lectura. Adolf Beltran ens porta un assaig celebradíssim del kenyà Binyavanga Wainaina: "Com escriure sobre Àfrica i altres textos", publicat a Eumo en traducció de Martí Sales. I Míriam Cano, en el dia de les eleccions als Estats Units, llegeix el nou George Saunders en català: "El dia de l'alliberament" (ed. 1984), amb traducció de Yannick Garcia.
Sisena edició del Festival Clàssics, consagrada aquest cop a la reflexió sobre la natura des de la literatura, el teatre, la música, la dansa i l'art en general, i amb noms com Perejaume, Roger Mas, Maria Callís, Sol Picó o Tarta Relena. Parlem amb la directora del Clàssics, Sira Abenoza, per conèixer els detalls d'un festival que s'allarga fins al 21 de desembre. Adolf Beltran ens porta "No parava de ploure", la novel·la dostoievskiana de Don Carpenter que ara edita Trotalibros en traducció de Yannick Garcia. I Àlex Gutiérrez, a tocar de Tots Sants, ens porta una selecció musical amb cançons inspirades en cementiris i tombes.
Avui rebem el poeta Jordi Vintró per celebrar el llibre "Karaoke foxtrot: un abecedari abracadabrant", un poemari il·lustrat per Joan Casaramona i editat per Vacamú en què l'alfabet és la coartada festiva d'una pila de poemes enjogassats, creatius i dansaires. Adolf Beltran recomana "El purgatori del bibliòfil", de Ramon Miquel y Planas, novel·la fantàstica publicada el 1920 que ara recupera "Males Herbes". Míriam Cano llegeix "Mammalia", d'Elisenda Solsona (Males Herbes), una història de terror gestacional amb múltiples capes. I Paula Carreras ens porta al Teatre Lliure per veure "La gavina", de Txékhov, dirigida per Julio Manrique, i al Temporada Alta amb la "Pura passió", d'Annie Ernaux, en l'adaptació de Lucio del Greco.