Catalunya migdia
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc13/12/2023 - 16.46 Actualitzat 13/12/2023 - 17.09
Des de fa tres setmanes, els serveis d'urgències dels hospitals estan atenent un nombre creixent d'infeccions respiratòries, algunes de les quals acaben en ingrés. De fet, en alguns centres s'han multiplicat per cinc els casos, com assegura el cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Robert Güerri.
"S'han quintuplicat les infeccions respiratòries respecte al que vèiem fa tres setmanes. Estem veient que s'han disparat de forma exponencial i ja sospitàvem que passaria a partir del moment que comencessin a baixar les temperatures."
Aquest increment ha estat especialment important just abans del pont de la Puríssima. Les infeccions per covid-19 que acaben en ingrés representen entre un 20% i un 30% del total, un percentatge similar al de la grip. L'altra meitat correspon a diferents virus, entre els quals el sincicial en adults, com confirma Anna Carreras, directora clínica d'urgències de l'Hospital Germans Trias i Pujol.
"És un virus molt freqüent en infants petits. En adults en vèiem algun cas però aquest any en veiem més i es comporta de manera similar a la covid-19. És a dir, el que fa és broncospasmes i insuficiències respiratòries en persones que ja tenen alguna patologia de base."
Pel que fa al perfil de les persones que acaben ingressant als hospitals, la majoria són grans o immunodeprimits. Per exemple, a l'Hospital Germans Trias i Pujol la mitjana d'edat d'aquests pacients és de 80 anys, com explica Carreras.
"Nosaltres ara mateix tenim ingressats a planta 39 covids però el motiu no és la infecció sinó que els descompensa de la seva patologia prèvia. Alguns són malalts immunodeprimits o oncològics, però la gran majoria són geriàtrics."
Els infectats per covid-19 o pel virus sincicial es descompensen a causa de la infecció i aquesta és normalment la causa de l'ingrés. En canvi, la grip sí que provoca en alguns casos un tipus de patologia que fa necessària l'hospitalització.
Pel que fa a la covid-19, Robert Güerri constata que han detectat sobretot afectació a les vies respiratòries altes i també pèrdua de gust i olfacte, com passava en les primeres variants del virus.
"La variant que està circulant ara afecta molt les vies respiratòries superiors. Dona molta afonia, molta tos seca i un altre cop pèrdua de gust i olfacte. Però com que és una malaltia vírica també dona febre i malestar general."
Tot i aquest increment d'ingressos als hospitals per virus respiratoris, encara no estem en epidèmia i els professionals calculen que la situació més complicada als hospitals es viurà després de Nadal. Robert Güerri reconeix que això és el que més els preocupa.
"No estem en un brot de grip, encara. El pic de grip arriba cap al gener o principis de febrer, i llavors sí que tindrem una situació complicada."
I aquest any l'epidèmia de grip pot ser més forta, segons opina Carreras, perquè de moment les xifres de vacunació són inferiors a altres anys.
"Crec que hi ha hagut una cobertura inferior i per això esperem veure més grip. En canvi, de covid-19 els companys d'epidemiologia pensen que estem arribant al pic, tot i que no es descarta algun nou brot després de Nadal."
Segons les últimes dades de Salut, la cobertura vacunal de les persones vulnerables davant la covid-19 és del 57% en el cas dels més grans de 80 anys i del 43% en les persones d'entre 70 i 79 anys. La cobertura davant de la grip en aquests grups d'edat és més alta que la de la covid-19, amb un 64% i un 50%, respectivament. Els professionals creuen que caldria incrementar aquests percentatges i recorden la importància que els més vulnerables es vacunin tant contra la covid-19 com contra la grip.