Catalunya migdia
Núria Oriol Musoll / Maite Curto Capdevila
07/03/2023 - 15.22 Actualitzat 07/03/2023 - 19.27
Tot i alguns avenços, les feines de la casa i la cura dels fills continuen recaient majoritàriament en les dones. Els homes destinen 28 hores setmanals a cuidar els fills menors i a les tasques domèstiques, quatre hores més que el 2019. D'aquestes, tres són per als nens i nenes. En canvi, les dones dediquen a aquest àmbit 43 hores, 2 hores menys que fa 3 anys, però continuen assumint la major part de les feines de la llar.
És a dir, que les dones dediquen gairebé 800 hores anuals més que els homes a la casa.
Així ho conclou un estudi de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa, titulat "Desigualtats de gènere en la feina remunerada i no remunerada després de la pandèmia", a càrrec de Lídia Farré, de la Universitat de Barcelona, i Libertad González, professora del Departament d'Economia i Empresa de la UPF.
Segons l'informe, hi ha una distribució lleugerament més equilibrada en el repartiment de totes les tasques domèstiques.
Els homes dediquen més temps a cuidar els fills que abans de la pandèmia de la covid. Això passa perquè, durant els mesos de confinament del 2020, van estar més exposats a les responsabilitats familiars i perquè la nova situació va promoure pràctiques laborals més flexibles, com les jornades compactades i el teletreball.
Després de la covid, els homes dediquen 3 hores més a la setmana a la cura dels nens i nenes. En canvi, les dones hi dediquen 3 hores menys respecte del 2019.
La bretxa de gènere en la participació en les tasques domèstiques s'ha reduït aquest 2022 respecte del 2019. El diferencial de temps invertit entre homes i dones ha baixat del 23% al 17%. Fer la bugada i netejar la llar són dues de les activitats on més s'ha escurçat aquest diferencial.
El següent gràfic, elaborat a partir de les dades recollides a l'estudi de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa, mostra el diferencial de gènere en la participació en diverses feines de casa:
Una de les autores de l'estudi, Lídia Farré, explica com hi ha contribuït el confinament, en aquesta situació:
"De cop, molts homes i moltes dones ens vam veure tancats amb un increment sense precedents de les tasques domèstiques, de la criança i de la dedicació als fills.
El resultat és que la pandèmia va canviar les dinàmiques i sembla que pot haver perdurat 2 anys després de la irrupció del virus."
Les dones, però, continuen sent les responsables principals de les tasques de la llar i de les cures domèstiques, ja que hi dediquen un 62% de la seva jornada, enfront del 43% que hi dediquen els homes. I aquesta és l'explicació de les desigualtats salarials entre homes i dones, segons Farré:
"Aquesta major dedicació de les dones al treball no remunerat és el que frena la seva progressió en el mercat de treball. I això pot tenir com a conseqüència la bretxa en la participació i en els salaris en el mercat de treball."
De fet, segons les últimes dades del govern, les dones cobren a l'any 5.900 euros menys de mitjana que els homes. La bretxa dels sous s'ha reduït, però encara existeix en tots els sectors, franges d'edat i tipus de contractes i jornades laborals.
Malgrat tot, la covid ha provocat diversos canvis en el mercat de treball, entre els quals, mesures laborals més flexibles com el teletreball i les jornades més compactes que afavoreixen la conciliació.
L'informe posa de relleu la reducció en el percentatge de persones que treballen més enllà de les 5 de la tarda. Concretament, en el cas dels homes s'ha passat del 71 al 62%, 9 punts menys. I pel que fa a les dones, la reducció ha estat de 6 punts, del 61 al 55%.
A més, un 33% de dones i un 30% d'homes fan teletreball almenys un dia a la setmana. Tot plegat ha provocat que les desigualtats de gènere en el total d'hores de treball, tant fora com dins de la llar, hagi disminuït i hagi passat d'un diferencial de 9 hores setmanals abans de la pandèmia a 5 el 2022.
El següent gràfic, elaborat a partir de les dades recollides a l'estudi de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa, mostra la fractura de gènere en el nombre d'hores setmanals que homes i dones amb fills de menys de 17 anys a càrrec dediquen als diferents tipus de feina. La imatge mostra la situació "abans" del primer estat d'alarma i confinament del 13 de març del 2020, "durant" el primer estat d'alarma i confinament el maig del 2020 i "després" de la pandèmia, el maig del 2022: