Ens preguntarem sobre les grans qüestions de l'univers amb Joan Anton Català.
Diumenge, a les 7.30 h
Aquesta setmana hem sentit una d'aquelles notícies que ens han fet saltar totes les alarmes: hi ha un asteroide que podria impactar contra la Terra l'any 2032. Un objecte que, de fet, ha fet activar, per primera vegada, els protocols de les Nacions Unides pel que fa a defensa planetària. Però que potser no és exactament tan perillós com sembla.
Avui amb el Joan Anton Català ens fixem en un personatge que està omplint titulars aeroespacials els últims anys: Elon Musk. El fundador de SpaceX ha estat nomenat per Donald Trump per formar part del seu govern. Com afectarà això en la política espacial americana? Què suposa aquest nou càrrec d'Elon Musk per a l'exploració espacial? Hem de patir?
Avui amb el Joan Anton Català, aprofitant que la fi del 2024 és a tocar, parlem de l'any més llarg de la història: l'any 46 aC, també anomenat "l'any de la confusió". Què va passar? Per què diem que va ser l'any més llarg, si, en teoria, tots els anys són més o menys iguals?
Avui amb el Joan Anton Català celebrem un aniversari: el de Lucy, l'exemplar d'"Australopithecus afarensis" que ens explica moltes coses del nostre origen, i que fa 50 anys que vam descobrir. Va ser, concretament, el 24 de novembre del 1974. Qui va ser Lucy? Què ens diu sobre el nostre passat?
Avui viatgem en el temps per conèixer la cultura que va establir les bases de la ciència moderna: els grecs. Evidentment, en una època sense la tecnologia actual, basant-se només en el pensament, qüestionant-se coses, observant la natura i plantejant desafiaments mentals.
Avui amb el Joan Anton Català viatgem enrere, al passat, per resseguir els passos de l'evolució. Com han canviat les espècies gràcies al procés evolutiu? Quins comportaments increïbles han desenvolupat les formes de vida per sobreviure?