Ginestà i Zoo, dues actuacions multitudinàries en la primera nit de la Mercè (ACN/Pere Francesch)

Zoo i Ginestà desborden el Bogatell en la primera nit musical de la Mercè

Buhos omple Menéndez Pelayo, nou escenari de la festa major de Barcelona, que arrenca amb el pregó de Najat El Hachmi

RedaccióActualitzat

Els concerts de Ginestà, Vicco, Zoo i Buhos van omplir de gom a gom la primera nit de les festes de la Mercè de Barcelona.

Els tres primers ho van fer desbordant la platja del Bogatell, on s'han aplegat 40.000 persones, mentre que els de Calafell van actuar a l'escenari del carrer Menéndez Pelayo, al districte de les Corts, que ha reunit 25.000 assistents.

Són algunes de les propostes de la primera de les quatre jornades musicals de la Mercè, amb un total d'un centenar d'artistes actuant en 16 escenaris repartits en quatre districtes de la ciutat, amb actuacions descentralitzades.


Pregó contra el masclisme

L'escriptora Najat El Hachmi ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida de les festes de la Mercè amb un pregó centrat en la denúncia del masclisme. També va carregar contra el hijab, el mocador islàmic que diu que "no és simplement una peça de roba", sinó "un símbol molt poderós de sotmetiment" de la dona.

La designació d'El Hachmi com a pregonera de la Mercè va ser contestada per alguns col·lectius antiracistes per les crítiques al vel.

Des del Saló de Cent de l'Ajuntament, l'escriptora catalana d'origen marroquí va mostrar-se sorpresa per la polèmica suscitada i va alertar que moltes dones musulmanes que viuen a Catalunya estan atrapades entre les imposicions de la religió familiar i les llibertats del món occidental.

Abans del pregó d'El Hachmi, en l'acte d'inici de la festa major de Barcelona hi va intervenir Vitali Klitxkó, alcalde de Kíiv, ciutat convidada de la Mercè d'aquest any.

Setze detinguts per baralles i algun furt violent

La primera nit de la Mercè ha acabat amb 16 detinguts a la ciutat de Barcelona, segons han informat fonts de l'Ajuntament. En global, des del consistori fan un balanç "positiu" de la nit, que destaquen que s'ha desenvolupat "sense incidents remarcables".

Fonts dels Mossos d'Esquadra també parlen, en global, de nit "tranquil·la" i confirmen que els detinguts estan relacionats amb algunes baralles i furts violents posteriors als concerts de Zona Universitària.

D'altra banda, la nit ha acabat amb un 25% menys de sinistres de trànsit que l'any passat, amb 31 ferits, cap d'ells greu. La majoria dels desplaçaments s'han fet en transport públic.

ARXIVAT A:
La MercèMúsicaLiteratura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut