El duo Tvorchi representa Ucraïna aquest dissabte al Festival d'Eurovisió (Reuters/Phil Noble)

Zelenski no podrà intervenir a la gala d'Eurovisió pel "caràcter apolític del festival"

La gala final d'Eurovisió, que es fa aquest dissabte a Liverpool, tindrà "un fort caràcter ucraïnès", diuen els organitzadors
Redacció

Polèmica al Festival d'Eurovisió quan encara no s'han encès els llums de l'escenari per a la gran final d'aquest dissabte.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del certamen, no ha autoritzat que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, intervingui durant el festival. En un comunicat, la UER ho justifica pel "caràcter apolític de l'esdeveniment". Asseguren que per aquest principi "estan prohibides les declaracions polítiques o similars en el concurs".

L'oficina del president ucraïnès nega haver fet cap contacte amb la UER per demanar que convidessin Volodímir Zelenski a fer una intervenció durant el festival.
 

Guanyadora pel vot popular

Ucraïna va ser la guanyadora del festival de l'any passat i, com a guanyadora, havia de ser l'organitzadora de l'edició del 2023. El vot de l'audiència va capgirar els favorits decidits pels jurats professionals dels 40 països que donaven com a guanyadora la candidatura del Regne Unit. Els ucraïnesos Kalush Orchestra van fer, al final de l'actuació, una crida a la comunitat internacional perquè ajudessin Ucraïna i els resistents d'Azovstal, l'últim reducte de resistència ucraïnesa a la ciutat de Mariúpol, assetjada llavors per l'exèrcit rus. I l'audiència va votar massivament i va donar el micròfon de cristall del Festival d'Eurovisió 2022 a Ucraïna.

Ha passat un any i la guerra a Ucraïna continua.

Volodímir Zelenski en una conferència de premsa aquesta setmana a Kíiv (Reuters/Valentyn Ogirenko)

El Regne Unit, que va quedar en segon lloc, es va oferir a organitzar el Festival d'Eurovisió a Liverpool. Un espectacle que, diuen els organitzadors, tindrà un caràcter "molt ucraïnès". Caràcter ucraïnès, però sense el president d'Ucraïna.


Gala amb caràcter ucraïnès

La UER considera que la intervenció de Zelenski en el festival "tot i que està formulada amb lloables intencions, infringiria les normes del certamen". Argumenten que dissabte a la nit, a Liverpool, hi haurà un important homenatge a la música i la cultura d'Ucraïna: actuaran 11 artistes ucraïnesos, inclosos els guanyadors d'Eurovisió de l'any passat. Durant la vetllada es projectaran videoclips de diferents atraccions turístiques d'Ucraïna i s'espera que els colors de la bandera ucraïnesa, blau i groc, predominin en el decorat. 

La decisió de la UER no ha agradat al primer ministre britànic, Rishi Sunak, que s'ha mostrat "decebut". Downing Street ha recordat que la UER va decidir excloure Rússia del concurs d'Eurovisió després de la invasió d'Ucraïna el mes de febrer.

Rússia continua vetada aquest any a Eurovisió. Ucraïna, en canvi, serà un dels 26 països presents dissabte al festival. Els representants d'Ucraïna, el duo Tvorchi, intervindran en dinovena posició amb "Heart of steel", una cançó d'estil electrònic amb lletra en anglès i ucraïnès.

Diversos diputats del Regne Unit s'han mostrat preocupats perquè el país pugui ser objectiu de ciberatacs de hackers prorussos com ja va passar durant el festival de l'any passat. 

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut