Zelenski, en una imatge d'arxiu durant una visita a les tropes a Bakhmut, al front de Donetsk (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service))

Treva de paper mullat: els bombardejos continuen i Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament

Per Zelenski, l'anunci d'un alto el foc de Putin era "una tapadora" per frenar l'avanç ucraïnès al Donbass
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Hi havia molt d'escepticisme sobre la treva a Ucraïna anunciada per Putin, i els fets ho han confirmat. L'alto el foc unilateral anunciat per Moscou era, en teoria, des de les 10 d'aquest matí i durant 36 hores. Però sobre el terreny les dues parts s'acusen mútuament de seguir amb els atacs i deixar la suposada treva de Putin en paper mullat.

Aquest migdia, hora local, la televisió estatal russa ha anunciat l'entrada en vigor de l'alto el foc unilateral amb Ucraïna. Tot i això, a la ciutat de Bakhmut, al Donbass, continuen els combats d'artilleria, i l'agència de notícies France Press ha constatat trets en els dos bàndols, tant el rus com l'ucraïnès.

Les autoritats d'Ucraïna afirmen que durant la suposada treva hi ha hagut dos atacs russos a la ciutat de Kramatorsk, que Rússia reclama com a seva, tot i que no es té constància de víctimes.

Moscou, que assegura que s'està limitant a respondre als atacs de l'exèrcit ucraïnès, també hauria bombardejat una estació de bombers a Kherson que hauria provocat víctimes, segons el servei d'emergències d'Ucraïna.

"Una tapadora per aturar el nostre avanç"

En un comunicat, el president d'Ucraïna responia a l'anunci d'alto el foc de Rússia assegurant que és "una tapadora" per frenar l'avanç ucraïnès al Donbass.

En un comunicat, el cap de l'executiu ucraïnès ha reaccionat així a l'ordre del seu homòleg rus, Vladímir Putin:

"Ara volen fer servir el Nadal com a tapadora per aturar almenys breument l'avanç dels nostres nois al Donbass i acostar equips, municions i homes mobilitzats a les nostres posicions", sentencia Zelenski al comunicat.


"Què aportarà, això? Només un augment més en el nombre de morts --afegeix el president ucraïnès--. Tothom sap com el Kremlin utilitza els respirs a la guerra per continuar-la amb un vigor renovat". El cap de l'executiu també ha advertit que "la guerra s'haurà acabat quan els soldats russos marxin" o Ucraïna els faci "fora".

Per Zelenski, el Kremlin utilitza les treves per "continuar la guerra amb vigor renovat". En aquesta línia, ha subratllat que encara que no hi hagi míssils ni drons impactant a Ucraïna "el terror als territoris ocupats continua" i ha remarcat que als ucraïnesos "no se'ls dona treva".

A més, ha recordat que els mesos passats Ucraïna ha fet propostes de pau --com la retirada de tropes russes-- i es queixa que no han obtingut resposta.

Biden tampoc s'ho creia

Les primeres reaccions internacionals tampoc no havien donat credibilitat a la proposta de Putin. El president turc sí que va parlar amb tots dos dirigents, tornant al seu paper de mediador per demanar també una treva. Però el president dels EUA, Joe Biden, no es refia de Putin.

"Soc reticent a respondre a res del que digui Putin. Trobo interessant que estigués disposat a bombardejar hospitals, llars d'infants i esglésies el dia 25 i per Cap d'Any. Vull dir que crec que intenta aconseguir una mica d'oxigen", ha assegurat.

Tan poca era la confiança en aquesta treva que poc després d'anunciar-se els Estats Units i Alemanya acordaven enviar més ajuda militar a Ucraïna. Subministraran més tancs de combat i bateries de defensa antiaèria a Ucraïna.

Per la seva banda, Bielorússia, aliat del Kremlin, ha assegurat que ha arribat un tren carregat d'armament i soldats russos per reforçar la cooperació militar entre els dos països.

Això fa témer que Moscou utilitzi Bielorússia per atacar Ucraïna des del nord.  

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Ucraïna Volodímir Zelenski Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut