Zelenski viatja a París per sopar amb Macron després de rebre el Premi Carlemany

El president d'Ucraïna ha agraït a Alemanya l'ajuda militar de 2.700 milions d'euros anunciada pel govern d'Olaf Scholz

RedaccióActualitzat

Itàlia, Alemanya... i ara, França. En només dos dies, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha trobat amb el papa al Vaticà i amb alguns dels principals líders d'Europa. Aquest diumenge ha viatjat a Alemanya, on ha agraït l'ajuda militar de 2.700 milions d'euros anunciada pel govern d'Olaf Scholz, una xifra que duplica l'aportació alemanya fins al moment.

Quan Zelenski ha piulat sobre la seva visita a Alemanya, no ha pas amagat un dels motius que l'han portat a visitar el país nord-europeu: "Armes. Paquet sòlid. Defensa aèria, reconstrucció. UE. OTAN. Seguretat", ha escrit.


Després de les reunions diplomàtiques, primer amb el cap d'estat alemany, Frank-Walter Steinmeier, i després amb el canceller alemany, Olaf Scholz, ha donat les gràcies pel "paquet més gran d'ajuda militar [d'Alemanya] des de l'inici de la invasió russa" i ha afegit: "Alemanya és un aliat de confiança".


Zelenski també ha recollit el Premi Carlemany, que la ciutat alemanya d'Aquisgrà, a l'oest del país a tocar de Bèlgica, atorga a persones i institucions que es distingeixen pel seu compromís amb la unitat d'Europa. El 2022 el patronat d'aquest premi va decidir atorgar-lo a Zelenski i al poble ucraïnès.

Zelenski ha recollit el Premi Carlemany que distingeix el compromís per la unitat d'Europa (Reuters / Ina Fassbender)

Aquest mateix diumenge a la nit, Zelenski ha viatjat a París per sopar amb Macron, que l'ha rebut al Palau Elisi. És la segona visita del cap d'estat ucraïnès a la capital francesa des de l'inici de l'ofensiva russa al seu país el febrer del 2022. Emmanuel Macron ja el va rebre el 8 de febrer a l'Elisi, al costat del canceller alemany Olaf Scholz.

Zelenski ha destacat en un tuit que els llaços amb Europa s'enforteixen i la pressió sobre Rússia creix. També ha parlat de Macron com un "amic".

Macron i Zelenski, aquest diumenge (REUTERS/Christian Hartmann)

2.700 milions d'ajuda militar

El govern alemany va anunciar aquest dissabte el nou paquet de 2.700 milions d'euros d'ajuda militar a Ucraïna. Inclou 18 obusos amb rodes, munició d'artilleria, míssils guiats per a sistemes de defensa aèria, 4 unitats de foc i 12 llançadores.

També inclou carros de combat i vehicles de combat d'infanteria addicionals, concretament 30 Leopard i 20 Mader, més de 100 vehicles blindats de combats i més de 200 drons de reconeixement.

A finals d'abril el grup de suport a Ucraïna, del qual formen part 50 països, es van reunir a Munic, Alemanya. En aquell moment, Berlin va anunciar un acord amb Polònia per establir un centre per a la reparació dels tancs Leopard i va concretar que estaven fabricant els 80 Leopard que havien promès anteriorment a Ucraïna. Així i tot, de la reunió no en va transcendir cap gran paquet d'ajuda, com havia demanat Zelenski.

L'ajuda alemanya arriba en un moment en què l'ajuda militar és essencial per desencallar el front de Bakhmut, on els exèrcits rus i ucraïnès s'enfronten des de fa mesos.

Fins ara, els aliats han aportat 53.000 milions de dòlars, la meitat dels quals correspon a donatius dels Estats Units. 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut