El papa Francesc i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski (EFE)

Zelenski demana al papa que condemni els crims de Rússia a Ucraïna

Tots dos s'han reunit al Vaticà per primer cop des de la invasió russa. Abans, el president ucraïnès també s'ha trobat a Itàlia amb Sergio Mattarella i Giorgia Meloni
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha estat rebut pel Papa Francesc al Vaticà durant 40 minuts, en una trobada que la Santa Seu considera de caràcter privat. El conflicte armat ha estat present en els gestos i el president ucraïnès ha demanat al papa que condemni els crims russos al seu país perquè no pot haver-hi igualtat entre víctima i agressor.

Des del Vaticà, han dit que a la trobada han parlat de "la situació humanitària i política a Ucraïna provocada per la guerra en curs" i que el papa ha destacat la necessitat de "gestos d'humanitat cap a les persones més fràgils, les víctimes innocents del conflicte".

El Papa li ha regalat una obra de bronze que representa una branca d'olivera, símbol de la pau. Zelenski ha entregat al papa una obra d'art feta amb les restes d'una armilla antibales i una pintura sobre el patiment dels nens al conflicte. 

Posant-se la mà al cor, Zelenski li ha dit "És un gran honor", mentre el papa ha contestat amb un "Gràcies per la visita", segons han mostrat les càmeres del Vaticà.

Zelenski i el papa han intercanviat regals al Vaticà (EFE)

La trobada coincideix amb una missió de pau vaticana per a Ucraïna que el papa va anunciar quan tornava d'Hongria, país afí a Rússia. El Vaticà ha mantingut una postura equidistant que podria facilitar el seu paper de mitjancer entre Rússia i Ucraïna.

La reunió no s'ha fet a la biblioteca del Palau Apòstol, com sol ser habitual a les visites dels caps d'Estat o de Govern, sinó a la sala privada contigua a l'aula Pau VI, anomenada Auletta.
 

Ajuda militar d'Alemanya

Abans de la trobada amb el Papa, el president ucraïnès ha estat rebut a Itàlia amb honors militars i s'ha entrevistat amb el president de la república, Sergio Mattarella, i la primera ministra, Giorgia Meloni, que li ha donat un suport total. Meloni ha promès fer costat a Ucraïna durant tot el temps que calgui.

Georgia Meloni i Volodímir Zelenski (EFE/Angelo Carconi)

"En nom de tots els ucraïnesos, vull donar les gràcies als italians, que no són indiferents al mal i que ens donen suport en la nostra defensa", ha dit Zelenski. A més, ha assegurat que el nombre real de nens ucraïnesos deportats a Rússia pot pujar a 200.000, tot i que només en tenen identificats amb nom i edat 19.000.

A Roma, Zelenski ha rebut la notícia que Alemanya enviarà ajuda militar a Ucraïna per valor de 2.700 milions d'euros. És l'ajut militar més gran que ha rebut Ucraïna des del començament de la invasió. Després de visitar Itàlia, Zelenski viatjarà a Alemanya.

A Ucraïna, almenys dues persones han mort aquest dissabte i deu més han quedat ferides en un atac rus a prop de Bakhmut. L'exèrcit rus diu que ha aconseguit el control d'un barri d'aquesta ciutat estratègica. Els dos bàndols lluiten des de la tardor pel control de Bakhmut.

 

ARXIVAT A:
Papa Francesc Vaticà Ucraïna Volodímir Zelenski
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut