Els presidents d'Ucraïna i de Rússia, Volodímir Zelenski i Vladímir Putin
Els presidents d'Ucraïna i de Rússia, Volodímir Zelenski i Vladímir Putin

Ucraïna, disposada a trobar lloc i data per començar les negociacions amb Rússia

Rússia proposa enviar una delegació a la capital de Bielorússia, una opció que Ucraïna rebutja i ofereix, a canvi, reunir-se a Varsòvia

Paula Florit GomilaActualitzat

Més de 30 hores després de la invasió, Rússia i Ucraïna havien començat a parlar de diàleg. Per separat i sense cap línia oberta. Pero d'entrada, no semblava que les dues parts es posessin d'acord en res.

El president rus, Vladímir Putin, ha acusat Volodímir Zelenski de negar-se a negociar perquè no accepta que les converses es facin a Minsk, la capital de Bielorússia, aliat i satèl·lit de Moscou.

Segons el Kremlin, la presidència ucraïnesa ha dit que volien que la trobada es fes a Varsòvia, la capital de Polònia.

Però poc després, Serguei Nikíforov, portaveu del president ucraïnès, ha reiterat que el seu govern continua "disposat a parlar d'un alto el foc i de pau".

"Aquesta és la nostra posició constant", ha dit Nikíforov a Facebook. Segons Nikíforov, han accedit a la proposta de Putin i ara negocien sobre "el lloc i l'hora del procés de negociació".

 

El missatge de Zelenski

En un missatge a la població, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, havia estès la mà al seu homòleg rus, Vladímir Putin, per asseure's a parlar. Un assessor presidencial assegurava que fins i tot estarien disposats a parlar de renunciar a l'OTAN.

El portaveu del Kremlin hauria fet després la proposta de viatjar a Minsk per obrir una via de diàleg. La condició continuava sent, però, la rendició de l'exèrcit ucraïnès. Una proposta que Ucraïna no ha acceptat.

Zelenski ha estat el primer a fer l'oferta de diàleg, quan les tropes russes ja han entrat a Kíev. Ho ha dit en un vídeo que ha difós a través de les seves xarxes socials, apel·lant a aturar "la mort d'éssers humans":

"Vull dirigir-me una vegada més al president de Rússia. A tot el territori d'Ucraïna hi ha combats. Asseguem-nos a la taula de negociacions per aturar la mort d'éssers humans."

Un assessor de Zelenski ha assegurat que el país estaria disposat a parlar d'un paper de neutralitat respecte a l'OTAN. Els plans d'Ucraïna d'unir-se al Tractat Atlàntic és un dels motius que Rússia ha esgrimit per justificar la guerra.


La resposta de Rússia: una reunió a Minsk

Poc després, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha anunciat que Rússia està disposada a enviar una delegació a Minsk, la capital bielorussa, per iniciar les converses amb Ucraïna. En declaracions a les agències informatives russes, Peskov ha expressat el desig d'enviar-hi una àmplia delegació de funcionaris i alts càrrecs dels ministeris de Defensa i d'Exteriors.

Segons explica la televisió estatal xinesa CCTV, Vladímir Putin ha assegurat al president xinès Xi Jinping, en una conversa telefònica, que està disposat a mantenir "negociacions d'alt nivell" amb Ucraïna.

Sobre aquestes opcions de negociació havia parlat una estona abans el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov. Ha afirmat que Rússia només s'asseurà a parlar si l'exèrcit d'Ucraïna deixa de lluitar. De fet, el mateix Putin ha enviat un missatge a la tropes ucraïneses. Els ha demanat que tombin el seu govern perquè, diu, serà més fàcil negociar amb ells.


Zelenski reclama més implicació europea

En el mateix vídeo, el president d'Ucraïna ha fet una crida als ciutadans europeus a protestar contra la invasió russa per "forçar" els seus governs a una resposta més contundent.

Zelenski afegeix un missatge a les forces de seguretat ucraïneses: "Aguanteu sobre el terreny. Només us tenim a vosaltres."


La defensa d'Ucraïna, també a les xarxes

Missatge encoratjador que també ha compartit a les xarxes socials. De fet, els comptes oficials de les forces de seguretat ucraïneses a Facebook o a Twitter no deixen de publicar missatges amb consignes a la població per defensar-se.

Entre aquests, un de la policia d'Ucraïna per demanar als ciutadans que, si es troben una marca en forma de creu a la calçada d'alguna carretera, ho reportin al canal que han creat especialment a Telegram. Expliquen que la divisió de ciberseguretat ha detectat que "els ocupants" estan fent aquestes marques per allà on passen:

I una estona abans piulava que s'havien relaxat les condicions i els tràmits per sumar-se a l'exèrcit eliminant-ne la limitació d'edat -que era de 60 anys- i animant els ciutadans a allistar-se:

"Avui Ucraïna ho necessita tot. Tots els tràmits s'han simplificat. Porteu només el passaport i el codi d'identificació. No hi ha restriccions d'edat."

En un altre missatge a les xarxes, el Ministeri de Defensa d'Ucraïna també demanava als seus ciutadans que fabriquin còctels Molotov per respondre a l'atac de Rússia. De fet, segons Reuters, la televisió ucraïnesa ha explicat com es fan.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut