Volodímir Zelenski i Rishi Sunak aquest dilluns a la porta de Chequers (Reuters/Carl Court)

Zelenski aconsegueix més armament de Londres després de passar per Roma, Berlín i París

El president ucraïnès s'ha reunit amb l'"amic" Rishi Sunak, el primer ministre britànic, abans de volar a la cimera del Consell d'Europa

RedaccióActualitzat

Visita sorpresa al Regne Unit del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, a qui ha qualificat d'"amic".

Zelenski torna a Kíiv amb el compromís ferm que el Regne Unit subministrarà centenars de míssils antiaeris i centenars de drons d'atac amb un abast de més de 200 quilòmetres.

Des de principis d'any, el Regne Unit ha proporcionat equips que inclouen un esquadró de tancs de batalla Challenger 2, canons autopropulsats, centenars de vehicles blindats i míssils sofisticats, inclosos Starstreak i Storm Shadow.

"Repetim una vegada més que això no pot tenir cap impacte significatiu i fonamental en el curs de l'operació militar especial (a Ucraïna) però, per descomptat, això condueix a una destrucció més gran i més accions de resposta", ha assegurat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

La visita s'ha fet en una residència oficial als afores de Londres (Reuters/Carl Court)

Zelenski i Sunak ja van parlar, per telèfon, divendres passat. Aleshores, el líder ucraïnès va agrair-li públicament "la millora significativa de les nostres capacitats amb míssils Storm Shadow de llarg abast i altres assistències militars insubstituïbles".

En un comunicat emès aquest matí abans de la trobada, Sunak ha defensat: "Aquest és un moment crucial en la resistència d'Ucraïna a una terrible agressió que no han elegit ni provocat", i per això "necessita el suport sostingut de la comunitat internacional".

"El front de batalla de la guerra d'agressió de Putin pot ser a Ucraïna, però els problemes s'estenen per tot el món", ha afegit Sunak, abans d'argumentar: "Ens interessa a tots assegurar que Ucraïna tingui èxit i que la barbàrie de Putin no sigui recompensada".

Zelenski saluda abans d'entrar en un cotxe aquest diumenge a Aquisgrà (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Els dos dirigents no s'han trobat al número 10 de Downing Street, sinó a Chequers, una residència oficial als afores de Londres.

Aquesta és la segona visita de Zelenski al Regne Unit des que va començar la invasió russa d'Ucraïna. L'anterior va ser el 8 de febrer, quan també el va rebre el rei Carles III.

A més, el 4 de maig la primera dama ucraïnesa, Olena Zelenska, va reunir-se a Downing Street amb la seva homòloga britànica, Akshata Murty.

Zelenski amb Carles III el 8 de febrer (Reuters/Aaron Chown)

La visita a Londres s'afegeix a la gira europea que aquest cap de setmana l'ha dut a Roma, Berlín i París, on l'ha rebut la primera ministra, Élisabeth Borne, i ha sopat amb el president francès, Emmanuel Macron. També al Vaticà i a Aquisgrà, on aquest diumenge ha rebut el Premi Carlemany, amb què aquesta ciutat on va residir l'emperador premia les persones i les institucions que treballen per la unitat europea.

A Roma, Zelenski ha rebut la notícia que Alemanya enviarà ajuda militar a Ucraïna per valor de 2.700 milions d'euros.

En dos dies, abans que amb Borne i Macron, la intensa agenda de Zelenski l'ha dut a reunir-se amb el seu homòleg italià, Sergio Mattarella, i la primera ministra Georgia Meloni; amb el papa Francesc; amb el seu homòleg alemany, Franz-Walter Steinmeier, i el canceller Olaf Scholz; i amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.


Cimera del Consell d'Europa

Aquesta setmana Zelenski té previst viatjar a Islàndia per participar en la cimera de caps d'estat i de govern dels 46 estats membres, el Consell d'Europa, que es fa dimarts i dimecres a Reykjavík, centrada en els reptes que planteja la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. És la primera des del 2005 i la quarta des de la seva creació, el 1949, fa 74 anys.

Anunciada al novembre, "és un signe clar d'un compromís ferm a favor dels nostres valors fundacionals: els drets humans, la democràcia i l'estat de dret", va declarar aleshores en un comunicat la secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejcinovic Buric.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRegne UnitRishi Sunak
Anar al contingut