Xi Jinping escenifica el control a la Xina humiliant l'anterior president, Hu Jintao

Han fet marxar Hu de l'acte de cloenda del Congrés del Partit Comunista que permet a Xi un tercer mandat, per primera vegada des de Mao

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La cloenda del XX Congrés del Partit Comunista Xinès (PCX) d'aquest dissabte havia de ser un tràmit perquè el president Xi Jinping mantingui el poder a la Xina, però hi ha hagut un cop d'efecte molt significatiu.

Ha passat al final de la cloenda: dos uixers s'han acostat a l'expresident del país, Hu Jintao, i l'han fet sortir de la sala, en una acció que s'ha interpretat com una humiliació pública.

Ha estat al final de l'acte de cloenda, que s'ha fet a porta tancada, i just després que entressin els periodistes, és a dir, el moment en què la desautorització de Hu podia ser més visible.

Hu s'ha resistit una bona estona que se l'enduguessin, però finalment ha cedit i ha acompanyat els uixers, mentre intentava dir alguna cosa a Xi, que ni tan sols s'ha girat:


Xi critica la "tendència a la debilitat" de l'etapa de Hu

Ha estat la culminació de la desautorització que ha fet Xi durant el congrés de l'etapa de Hu, que va ser president entre el 2003 i el 2013, desautorització que va iniciar en el discurs d'obertura de diumenge passat.

L'aspirant a un tercer mandat va dir llavors que durant el mandat del seu predecessor "va haver-hi avanços, però també una sèrie de problemes que demandaven una acció urgent" que no es va produir:

"Hi havia dins del partit una manca d'entesa clara, de mesures efectives i una tendència a la debilitat. La burocràcia, l'hedonisme i l'extravagància persistia en molts llocs i departaments, els privilegis eren un problema i es van trobar alguns casos xocants de corrupció."

És una desautorització amb lectura gairebé edípica, perquè precisament va ser Hu Jintao qui va escollir Xi Jinping per substituir-lo quan va haver de plegar el 2013, després de 2 mandats.


Purga també a les xarxes socials

La desautorització s'ha estès a les xarxes socials: segons l'agència EFE, tant a Weibo com a Baidu, equivalents a la Xina a Twitter i Google respectivament, han desaparegut les mencions més recents a Hu.

La purga a l'expresident és molt probable que s'estengui als dirigents més pròxims a ells, com l'actual primer ministre, Li Keqiang, que aspirava a substituir Xi Jinping al capdavant del partit.

De fet, quan ha sortit de la sala, Hu ha posat la mà a l'espatlla de Li, en un gest que s'ha interpretat com de solidaritat per la previsible pèrdua de la seva posició al partit d'ara endavant.

L'expresident de la Xina, Hu Jintao, abandonant la sala del congrés del PCX, aquest dissabte a Pequín (Reuters)

Qui acompanyarà Xi en la direcció del partit?

Totes aquestes interpretacions i especulacions es confirmaran o desmentiran a partir d'aquest diumenge, en què es reunirà per primera vegada el nou comitè central sortit del congrés.

És un comitè central format per 200 membres, només 11 dels quals són dones, un escarransit 5%, lluny de la dita de Mao que les dones sostenen la meitat del cel.

El comitè central ha d'escollir ara els 20 membres del buró polític i, entre aquests, els 7 que acompanyaran Xi en la direcció del partit, la cúpula que governa de facto el país.

El president de la Xina, Xi Jinping, aquest dissabte a Pequín (Reuters)

Un congrés per oficialitzar el tercer mandat de Xi

A banda de la humiliació pública a Hu, el congrés també ha servit per aprovar la reforma dels estatuts del partit, que referma el lideratge de Xi.

També cal destacar l'aprovació de l'informe de la Comissió Central d'Inspecció de Disciplina, l'òrgan anticorrupció que ha facilitat a Xi les purgues contra rivals polítics per poder concentrar el poder en les seves mans.

Tot plegat, però, sense marge per a sorpreses, perquè estava tot decidit des de setmanes abans per oficialitzar que els pròxims 5 anys Xi Jinping controlarà amb mà de ferro el país.

Cosa que suposa la fi del límit de 10 anys de mandat per al secretari general del partit, que és alhora president del país, i que fa dècades van imposar les reformes de Deng Xiaoping per evitar que ningú s'eternitzés al poder.

 

El gegantí hemicicle del Palau del Poble on s'ha celebrat el XX Congrés del PCX, aquest dissabte a Pequín (EFE)
ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut