Els vals escolars tenen un valor més baix aquest any, però arriben a més cursos
Els vals escolars tenen un valor més baix aquest any, però arriben a més cursos

Xec escolar per al curs vinent: novetats i com activar els vals de 60 euros

Com funcionen els xecs per comprar llibres i material escolar que rebran els alumnes de primària, secundària i cicles formatius de grau bàsic a partir del dimecres 26 de juny

RedaccióActualitzat

Tot just han començat les vacances lectives d'estiu, però les famílies ja tenen la vista posada en el curs següent. Una tornada en què podran beneficiar-se, de nou, dels vals escolars, un ajut per comprar llibres, material de papereria, calculadores o motxilles que ajudaran a fer més planera la tornada.

Els xecs es començaran a distribuir a partir de demà, tal com ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: "A partir de demà mateix es començaran a repartir els vals de fins a 60 euros".

Està previst que arribin per correu i ho faran amb novetats. La primera és que, a més dels alumnes de primària, aquest any també els rebran els de secundària i cicles formatius de grau bàsic. També els menors inscrits a centres d'educació especial.

L'altra és que l'aportació serà de 60 euros, repartits en dos xecs de 30 euros. Això són 10 euros menys del que es va anunciar inicialment i un 40% menys que la de l'any anterior, quan estaven reservats a la primària i eren d'un import més alt, de 100 euros, repartits en dos vals de 50.

Amb l'ampliació de cursos, s'estima que el curs vinent gairebé 800.000 alumnes es beneficiaran d'aquesta mesura, uns 300.000 més respecte del mig milió d'infants que havien rebut l'ajuda fins ara.

Aquesta ajuda és universal, és a dir, l'ha de rebre tothom al marge de la renda de cada llar, i està destinada a alumnes de centres públics o concertats de Catalunya.

Responem aquí els punts bàsics sobre el funcionament d'aquests xecs.


Com arriben els vals i què passa si no tens una adreça estable?

Els xecs s'envien per correu postal als domicilis dels alumnes i també es podran descarregar des de la plataforma valescolar.cat.

Es pot donar el cas que hi hagi famílies que canviïn d'adreça o bé que estiguin sota programes de protecció i l'escola no en tingui cap adreça, sobretot en entorns vulnerables, on els centres tenen dificultats per confirmar l'adreça d'algunes famílies.

Totes aquelles famílies que no rebin el xec per correu postal el podran descarregar des del web valescolar.cat.


Fins quan es poden fer servir?

Es poden validar fins al 30 de novembre de 2024.


Puc cedir els vals escolars al centre?

Sí. Aquesta és una altra novetat d'aquest curs i s'introdueix després de les queixes i recels de moltes famílies que ho havien demanat per reduir l'aportació de les famílies al centre.

L'opció de cedir els vals al centre educatiu estarà activa des de l'inici de la campanya i fins al 30 de setembre de 2024.

Només si la matrícula es fa durant el mes d'octubre de 2024, s'habilitarà la cessió dels vals fins al 15 de novembre de 2024.

Si has fet la cessió abans de mitjans de juliol, la cessió es reassignarà de manera automàtica al centre educatiu on es formalitzi la matrícula definitiva.

Si tens previst un canvi de centre educatiu, Educació recomana que no facis la cessió del val fins que la matrícula sigui definitiva, perquè la cessió dels vals al centre educatiu és irrevocable un cop l'has confirmat.

Els centres estan obligats a acceptar la cessió.

Aquest any els vals es podran cedir als centres per reduir l'aportació de les famílies (Unsplash)

Com activar els vals per al material escolar?

A partir del juliol, es podran activar a la web valescolar.cat i fer els passos següents:

  • Anar a la secció "Activa els vals"
     
  • Introduir l'identificador de l'alumne/a i el PIN que hi ha als vals
     
  • Introduir el número de telèfon mòbil
     
  • Introduir el codi que es rebrà al mòbil. Si tot és correcte, ja es tindrà els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits


Què he de fer si no rebo els vals?

Hauràs d'accedir a valescolar.cat i fer aquests passos:

  • Anar a la secció "Activa els vals"
     
  • Anar a la secció PIN d'activació i demanar-ne un de nou
     
  • Introduir l'identificador de l'alumne/a i la seva data de naixement. Si tot és correcte, el sistema et mostrarà el PIN d'activació
     
  • Anar a la secció "Activa els vals"
     
  • Introduir l'identificador de l'alumne/a i el PIN d'activació
     
  • Introduir el teu número de telèfon mòbil
     
  • Introduir el codi que rebràs al mòbil. Si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits


Què passa si el meu fill encara no està matriculat?

Hi haurà quatre noves distribucions per a l'alumnat que es matriculi fins al 15 de juliol de 2024, fins al 5 de setembre de 2024, fins al 26 de setembre de 2024 i fins al 31 d'octubre de 2024.

En els primers quinze dies després de les dates indicades, s'habilitaran els vals per al nou alumnat, que es podran obtenir a través del web valescolar.cat o el 012.

On puc obtenir l'identificador de l'alumne/a?

  • Opció 1. Al web del Departament d'Educació. Per obtenir-lo, cal identificar-se electrònicament amb l'idCAT Mòbil --que és la manera més fàcil i ràpida-- o un certificat digital (per exemple, T-CAT, DNIe o Cl@ve).
     
  • Opció 2. Al telèfon 012. Horari: de dilluns a divendres, de 8.00 a 22.00. cost de la trucada: tarifa plana. Aproximadament entre 0,43 € a 0,83 €, segons l'operadora de telefonia (IVA inclòs).
     
  • Opció 3. En els documents escolars o, directament, a l'escola a partir de l'inici del curs escolar.


He de donar les meves dades bancàries per utilitzar els vals?

No, mai s'han de donar les dades bancàries per fer servir els xecs. El departament d'Educació alerta que s'ha de desconfiar si algú les demana i avisar les autoritats.


En cas de custòdia compartida, a quin domicili s'enviaran?

La carta s'enviarà a un dels dos domicilis que consti en el registre d'alumnes de Catalunya. En qualsevol cas, els vals sempre es podran obtenir des de la web valescolar.cat.


Quin material es pot comprar amb els xecs escolars?

Es pot comprar material escolar en un sentit ampli, és a dir, elements d'escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, calculadores, motxilles, estoigs i jocs educatius. També es poden adquirir llicències de continguts educatius digitals.

No es pot comprar roba, calçat, ni tampoc material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs.

Les motxilles són un dels materials escolars que es podran comprar amb els vals (Unsplash/Tamara Bellis)

A quines botigues puc fer servir els vals?

Pots bescanviar els vals en els comerços adherits a la campanya. Els pots consultar al cercador de la pàgina valescolar.cat.

Aquesta consulta es pot filtrar per nom d'establiment i per municipi o consultar un mapa. Els establiments adherits poden obtenir un distintiu per a l'aparador.


Es poden fer servir els vals per comprar per internet?

No. La campanya vol fomentar el comerç de proximitat i, per això, només es poden utilitzar en establiments comercials físics de Catalunya.


Com es fan servir els vals a la botiga?

Cada val es pot fer servir una sola vegada. Sí que es poden utilitzar els dos vals en una mateixa compra o fer servir cada val per separat, en establiments diferents.

Si l'import de la compra supera els 30 euros amb l'ús d'un val o els 60 euros amb l'ús de dos vals, la persona beneficiària haurà d'abonar la diferència. Si l'import de la compra no supera els 30 euros amb l'ús d'un val o els 60 euros amb l'ús de dos vals, l'establiment no tornarà la diferència.

Abans del pagament, el comprador ha d'ensenyar a la persona que l'està atenent el val o els vals (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil).

Els vals són personals i intransferibles, i l'establiment comprovarà que són vàlids mitjançant un web de gestió. No es poden fer servir els vals de persones beneficiàries diferents en una mateixa compra.

Els vals només es podran fer servir per comprar material en botigues físiques (Unsplash/Laura Rivera)

Es pot conservar saldo per a diferents compres?

Els vals es bescanvien per l'import sencer, sense cap límit de preu en els productes. No es pot bescanviar només una part del val i conservar-ne el saldo restant.


Si he de tornar una compra feta amb els vals, em tornen els diners?

No. Si has de tornar algun article, no et tornen els diners. Només s'admeten canvis per un altre material escolar que tingui un import igual o superior a la compra que es retorni. Si l'import és superior, se n'ha d'abonar la diferència.


Puc activar els vals des de l'estranger?

No, no es poden activar el vals des de l'estranger, ni tampoc amb números de telèfon mòbil estrangers. Tampoc es pot accedir al web.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEducació
Anar al contingut