Barcelona

Trias deixa l'Ajuntament de Barcelona: de l'"avui no diré que us bombin" a l'afecte per Colau

Un any després del "que us bombin a tots" l'exalcalde tanca una llarga trajectòria política al consistori després de passar també pel Congrés dels Diputats i de ser conseller dels governs de Jordi Pujol

Marc Garcia BeumalaActualitzat

Xavier Trias s'ha acomiadat aquest divendres de l'Ajuntament de Barcelona després de 13 anys com a regidor a l'oposició (en dues etapes) i quatre més com a alcalde (2011-2015). En realitat, però, tanca una llarga trajectòria política que va començar els anys 80.

El seu comiat estava cantat des que el juny de l'any passat, en el ple d'investidura a l'Ajuntament –que no va acabar com esperava– deixés anar una de les frases més cèlebres: "Que us bombin a tots!".

Va ser la reacció sincera a un resultat inesperat: el socialista Jaume Collboni va aconseguir l'alcaldia en l'últim minut gràcies als comuns d'Ada Colau i el suport del PP. Trias, que havia guanyat les eleccions municipals, tenia tancat un acord de govern amb ERC que va quedar en no res.

Junts va rescatar l'exalcalde per tornar a ser candidat a Barcelona el 2023, quatre anys després d'haver-se retirat de la primera línia política. I en el nou assalt a les urnes va quedar al davant de Collboni i Colau.
 

Un comiat diplomàtic i farcit d'agraïments

Xavier Trias ha explicat que no volia que el seu comiat de l'Ajuntament de Barcelona quedés marcat pels retrets. "No us diré que us bombin", ha assenyalat l'exalcalde, que ha volgut "donar les gràcies de tot cor" a tothom. 


L'exalcalde Trias s'ha acomiadat com a regidor "content" i convençut que la decisió té "tota la lògica". "Em toca fer un pas al costat", ha afirmat davant el ple municipal. Segons ell, ha estat "molt feliç" durant tots aquests anys a l'Ajuntament. 

Amb tot, Trias ha dit que marxa després d'haver intentat sense èxit "de totes les maneres" col·laborar amb el govern i sense acabar d'entendre el pacte que el va apartar de l'alcaldia. "La veritat és que pensava marxar d'aquí a tres anys i després de ser alcalde", ha dit. 

En el seu comiat, ha dedicat agraïments a companys de consistori durant aquests anys com Jordi Portabella, Ernest Maragall, Joan Clos, Jordi Hereu o Imma Mayol. L'exalcalde també ha agraït "les formes" de Jaume Collboni i ha admès que comença a tenir "afecte i simpatia" per l'exalcaldessa Ada Colau.


Trias ha dedicat bona part del seu discurs a agrair el suport de la seva família i del partit, entre altres. Ho ha dit en un saló de plens on hi havia la seva dona i els seus fills, així com Jordi Turull, Laura Borràs, Albert Batet i Josep Rull. També ha dedicat unes paraules a Carles Puigdemont, a qui ha reconegut que li hauria agradat rebre com a regidor.
 

Un any posposant l'adeu

Des que no va poder repetir com a alcalde, Trias ha anat posant dates al seu adeu de l'Ajuntament, que s'ha allargat més d'un any. Les eleccions anticipades a Catalunya hi van contribuir i sempre ha explicat que el partit li demanava quedar-se més temps.

Durant aquest primer any de mandat de Collboni, Trias ha explorat un pacte de govern amb el PSC a Barcelona que no va prosperar. L'alcalde s'ha apropat més a ERC, que té pendent consultar a les bases un preacord amb els socialistes.

Amb la seva marxa, el grup de Junts a l'Ajuntament de Barcelona canviarà de nom --ara es diu Trias per Barcelona-- i de líder. Fins ara, l'exalcalde ha situat com a successor al consistori el portaveu Jordi Martí Galbis. Al grup hi ha exconsellers com Neus Munté, Damià Calvet i Joana Ortega.

A principis d'aquesta setmana, Trias va visitar Carles Puigdemont a Waterloo i es va posar a disposició de l'expresident pel seu retorn a Catalunya. 


Alcalde al tercer intent

Xavier Trias va arribar a l'alcaldia de Barcelona el 2011 per CiU i va trencar una hegemonia socialista de 32 anys a l'Ajuntament. Va ser la tercera vegada que ho intentava, perquè també havia estat candidat el 2003 i 2007.

En el seu mandat va fer una aposta per les "smart cities" i va impulsar la reforma de la Diagonal sense tramvia. De fet, ha estat un opositor a la connexió dels tramvies. També va iniciar l'enderroc de l'anella viària de la plaça de les Glòries.

Xavier Trias, alcalde de Barcelona
Xavier Trias, en l'etapa d'alcalde de Barcelona

Sota la seva batuta es va aturar el desallotjament de Can Vies, que va desembocar en diversos dies de protestes i aldarulls a Sants. A la Barceloneta, també s'hi va viure una revolta veïnal per la proliferació de pisos turístics.

En la recta final del mandat, Xavier Trias es va veure esquitxat per les clavegueres de l'Estat, que li van atribuir un suposat compte a l'estranger, informació que va demostrar que era falsa. L'aleshores alcalde es va querellar contra els periodistes que havien signat la informació, però un jutjat els va absoldre.

Trias va exercir d'alcalde només quatre anys perquè el 2015 Ada Colau, amb Barcelona en Comú, el va guanyar. Trias va tornar a l'oposició i es va quedar tot el mandat a l'Ajuntament.


Conseller i diputat al Congrés

Pediatre de professió, Xavier Trias va iniciar la carrera política a finals dels anys 80 com a conseller de Sanitat (tot i que ja treballava abans a la conselleria) i després de Presidència en els governs de Jordi Pujol.

Del govern va saltar al Congrés dels Diputats, on va ser el candidat de CiU a les eleccions generals del 2000, les que va guanyar José Maria Aznar per majoria absoluta. Trias no va culminar la legislatura a Madrid i va tornar el 2003 per ser candidat a l'Ajuntament de Barcelona.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut