Jordi Cuixart i Xavier Antich s'abracen en l'assemblea d'Òmnium que va formalitzar el relleu a la presidència (EFE/Alberto Estévez)

Xavier Antich agafa el relleu de Jordi Cuixart a Òmnium: "Hem vingut a guanyar"

El nou president de l'entitat fa una crida a "revisar els marcs" amb els quals s'ha treballat fins ara i "crear noves complicitats"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Òmnium Cultural

Xavier Antich ja és el nou president d'Òmnium Cultural. L'únic candidat a la presidència de l'entitat ha agafat el relleu de Jordi Cuixart en l'assemblea que s'ha celebrat aquest dissabte a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat.

El nou president d'Òmnium ha fet una crida a "revisar els marcs" amb els quals s'ha treballat fins ara i "crear noves complicitats" amb l'objectiu de culminar el procés cap a la independència. "Hem vingut a guanyar", ha anunciat.

"No hem vingut a passar l'estona: sabem on volem anar i què cal fer per arribar-hi. I no són només paraules: a Òmnium els fets parlen per nosaltres."

Antich ha situat com a objectiu al capdavant de l'entitat blindar la cultura i la llengua catalanes, que ha qualificat de "columna vertebral de la nació, lloc d'acolliment i de futur, no de confrontació".

Xavier Antich durant el primer discurs com a president d'Òmnium (EFE/Alberto Estévez)


El nou president ha elogiat la tasca de Cuixart al capdavant de l'entitat per haver construït "l'Òmnium de les lluites compartides, de l'1-O, de la fortalesa davant del Tribunal Suprem, dels 190.000 socis". Segons el nou president, "el repte és estar a l'alçada i ser-ne dignes".

D'altra banda, Antich ha condemnat l'atac rus a Ucraïna i ha dit que "la línia vermella" d'Òmnium són la violència i la guerra.


La candidatura liderada per Xavier Antich va ser l'única que es va presentar a la renovació parcial d'Òmnium. Entre les 18 persones que formen part d'Òmnium 26 hi ha la periodista Mònica Terribas, l'exconseller Joaquim Forn, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez o la periodista Natza Farré.

Un total de 21.758 socis de l'entitat han votat en l'assemblea, tant de forma telemàtica com presencial.

Antich després de ser escollit president d'Òmnium Cultural (EFE/Alberto Estévez)

El comiat de Jordi Cuixart

En el seu últim dia com a president d'Òmnium Cultural, Cuixart s'ha posat al servei d'Antich i ha dit que "per tornar-ho a fer i fer-ho millor" cal formació i voluntat de tornar-ho a fer:

"Vam votar perquè moltíssima gent s'hi va deixar la pell. No només tornarem a votar, sinó que algun dia guanyarem!"

Cuixart ha defensat que la lluita de l'entitat "només tindrà sentit" si s'aconsegueixen "corregir les greus desigualtats que hi ha al país" i ha demanat que, "en temps de barbàrie", la cultura ho inundi tot.


Cuixart va anunciar a mitjans de gener la decisió de no optar a la reelecció com a president d'Òmnium, un càrrec al qual va accedir el desembre del 2015.

La voluntat de Cuixart és continuar en l'activisme tot i que descarta entrar en política. El vicepresident i cara visible de l'entitat quan Cuixart estava empresonat, Marcel Mauri, tampoc s'ha presentat a la reelecció.

 

ARXIVAT A:
Jordi Cuixart Procés català Òmnium Cultural
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut