Primer pla d'un conjunt de llibres en una llibreria
Aquests són els llibres premiats i finalistes del Premi Llibreter (Unsplash/Jessica Ruscello)

"Xacona" i "Materials de construcció", als 25 anys del Premi Llibreter: tots els guardons

Per primera vegada, es concedeix un premi en la categoria d'assaig, pensament i altres narratives

Actualitzat

El Gremi de Llibreters de Catalunya celebra 25 anys del Premi Llibreter, que va néixer amb la bona intenció de posar en valor diferents títols que, per diferents raons (editorials petites, poca promoció...), tenen la possibilitat de quedar mig ocults en l'oceà de novetats que, cada temporada, omplen les llibreries.

Al llarg dels anys, el premi ha reconegut títols que, en molts casos, han perviscut en la memòria lectora com ara "L'última trobada", de Sándor Marai, "Soldats de Salamina", de Javier Cercas, "Mentira", d'Enrique de Hériz, "Maletes perdudes", de Jordi Puntí, o "Permagel", d'Eva Baltasar. 

En aquesta edició, el Premi Llibreter 2024 de literatura catalana ha estat per a "Xacona", del pianista i escriptor Jordi Masó, editat per Males Herbes. Eren finalistes les novel·les "Tiberi Cèsar", de Núria Cadenes, i "Marí", de Maria Mercè Roca. Segons el jurat, "Xacona" és tot un "tour de force", una obra d'ambició poc habitual en el panorama català i un "autèntic festival literari".

Portada del llibre 'Xacona', de Jordi Masó
Llibre "Xacona", de Jordi Masó

Jordi Masó, nascut a Granollers el 1967, és professor de música a l'ESMUC i al Conservatori de Granollers i ha gravat més de 60 discos. Al marge de "Xacona", és autor dels llibres de microrelats "Els reptes de Vladimir", "Catàleg de monstres" i "Les mil i una".

Amb l'editorial Males Herbes també ha publicat els reculls de contes "Polpa", "La biblioteca fantasma, "Les males herbes", la novel·la "L'hivern a Corfú" i el volum de microrelats "Ambrosia".

En l'apartat d'altres literatures, s'ha premiat "Materials de construcció", escrita originalment en euskera per Eider Rodríguez i publicada en català per Periscopi, amb traducció de Pau Joan Hernàndez. Una obra personal centrada en el mateix pare de l'autora, un home alcohòlic i imperfecte però també extremament humà. 

Portada del llibre 'Materials de construcció', d'Eider Rodríguez
Llibre "Materials de construcció", d'Eider Rodríguez

En l'àmbit de la literatura infantil i juvenil en català, el Llibreter ha estat per "I diumenge, meteorit", d'Albert Pijuan, publicat a Animallibres. Les obres finalistes eren "El dia que les onades del mar em van entrar a la panxa", de Cinta Arasa, i "La lloba grisa. La història de Demèter", de Maite Carranza. 

Portada del llibre 'I diumenge, meteorit', d'Albert Pijuan
Llibre "I diumenge, meteorit", d'Albert Pijuan

En aquesta mateixa categoria per als lectors més joves, però en l'apartat altres literatures, han premiat la "Guia màgica d'autodefensa amb galetes", de la nord-americana T. Kingfisher, el pseudònim de l'escriptora Ursula Vernon. 

Portada del llibre 'Guia màgica d'autodefensa amb galetes', de T. Kingfisher
Llibre "Guia màgica d'autodefensa amb galetes", de T. Kingfisher

El premi al millor àlbum il·lustrat ha estat per a l'obra "Papallona", de Marc Majewski, publicada en versió catalana i castellana per Ekaré. El jurat la considera una "petita gran obra mestra" que fon text i imatge per explicar, amb petits gestos, l'amor d'un pare pel seu fill. 

Portada del llibre 'Papallona', de Marc Majewski
Llibre "Papallona", de Marc Majewski

El nou premi d'assaig, pensament i altres narratives, concedit aquest any per primera vegada, ha estat per a "Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic", de Miguel Pajares, publicat per Raig Verd en la doble edició castellana i catalana. El punt de partida són les acusacions d'excessiva xerrameca que l'activista Greta Thunberg va fer contra governs i corporacions davant l'emergència climàtica.

L'autor, llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Antropologia Social, es pregunta si Thunberg exagerava o si, efectivament, el poder polític i econòmic només fan gestos buits. 

Portada del llibre 'Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic', de Miguel Pajares
Llibre "Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic", de Miguel Pajares

La gala de lliurament del premi es farà aquest vespre a la sala Paral·lel 62 de Barcelona presentada per Anna Guitart. El Gremi de Llibreters també reconeixerà la trajectòria de la llibretera Júlia Secall, de la llibreria Roca de Valls pels seus 35 anys d'ofici. 

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut