
World Press Photo 2025: el barceloní Samuel Nacar i Luis Tato, entre els guanyadors regionals
L'exposició World Press Photo revelarà les millors fotografies el 17 d'abril i a principis de novembre es podran veure a Barcelona
El concurs internacional de fotoperiodisme, el World Press Photo, ha anunciat aquest dijous els 42 guanyadors de les sis regions del món en les tres categories actuals: fotografies individuals, reportatges gràfics i projectes de llarga durada.
El pròxim 17 d'abril se sabrà quines d'aquestes fotografies han estat seleccionades com a millors del món.
Enguany s'ha distingit el fotògraf barceloní Samuel Nacar en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d'Àsia Occidental, Central i del Sud, amb "Les ombres ja tenen nom", publicat a la Revista 5W.
El projecte se centra en supervivents de les presons de Síria que relaten les tortures que van viure durant el règim de l'expresident Bashar al-Assad. Per l'autor, aquest reportatge és "el tancament de deu anys de cobertura sobre rutes migratòries, sobretot de l'èxode sirià".
"Explicar què ha fet el règim i per què la gent fugia de Síria és fonamental per entendre els processos migratoris que tenim a Europa. No podem estar defensant l'Europa de la democràcia, les llibertats i els drets, i tenir unes fronteres brutals i gent morint a les nostres costes."



Les protestes als carrers de Kenya
Entre els guanyadors d'aquest any també hi ha Luis Tato, nascut a Ciudad Real i que va viure durant un temps a Barcelona abans d'establir-se a Kenya. Ha presentat el projecte "Revolta juvenil a Kenya" per a l'agència France-Presse en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d'Àfrica.
És un recull d'imatges de les protestes a Kenya desencadenades per la pujada d'impostos i motivades per les dificultats econòmiques, la corrupció, la brutalitat policial i la desconfiança en la classe política.




Competir entre gairebé 60.000 fotografies
Al concurs World Press Photo 2025 hi han participat 3.778 fotògrafs de 141 països, que han presentat 59.320 fotografies. Els 42 guanyadors regionals procedeixen de 30 països diferents i 20 són locals, de la regió on van captar els seus relats.
Els treballs guanyadors d'aquesta edició s'han centrat en alguns dels problemes més urgents als quals s'enfronta el món avui en política, qüestions de gènere, migració, conflictes i crisi climàtica. Per exemple, les protestes a Kenya o El Salvador, les devastadores guerres al Líban i Palestina, les múltiples cares de la crisi climàtica al Perú, el Brasil o les Filipines, o la persecució de la comunitat LGBTQI+ a Nigèria.
Al novembre arriba a Barcelona
Les fotografies arribaran a Barcelona a finals d'any. Com ja és habitual, el Centre de Cultura Contemporània, el CCCB, acollirà l'exposició, que es podrà visitar del 7 de novembre al 14 de desembre.
És el 21è any consecutiu que la Fundació Photographic Social Vision organitza la mostra, i oferirà visites guiades per a escoles i per al públic en general que permetran conèixer a fons les històries que expliquen les fotografies.
Aquestes són algunes de les fotografies premiades en aquesta primera fase, que aspiraran a guanyar els premis mundials que es coneixeran el 17 d'abril:










- ARXIVAT A:
- Fotografia