Entrevista al "pare" polític de Kamala Harris: "En un debat amb Trump, li fotrà una repassada"

Willie Brown, exalcalde de San Francisco i figura destacada del Partit Demòcrata, ha parlat amb Catalunya Ràdio sobre el perfil i les possibilitats de la successora de Joe Biden

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Vilà

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio

@xvila_radio
Actualitzat

Willie Brown és una icona del Partit Demòcrata. Considerat el pare polític i mentor de Kamala Harris --la virtual candidata del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units--, va ser el primer alcalde negre de San Francisco, entre el 1996 i el 2004, any en què Harris es va convertir en fiscal de districte a la ciutat.

Abans, Brown havia estat president del Parlament de Califòrnia. Com a legislador, la feina de Brown va ser fonamental en la defensa dels drets civils dels afroamericans i en l'avenç de polítiques en suport dels homosexuals. Unes polítiques defensades durant una extensa carrera que el van convertir en el referent intel·lectual per a una generació de servidors públics com l'actual vicepresidenta.

Tots dos van mantenir una relació malgrat els 30 anys que els separen, una relació que va precedir la designació de Harris en els primers llocs de responsabilitat que va tenir a la Fiscalia de San Francisco.

Willie Brown, exalcalde de San Francisco
Willie Brown, exalcalde de San Francisco (Gage Skidmore/Wikimedia Commons)

L'entrevista

L'enviat especial de Catalunya Ràdio a San Francisco, Xavier Vilà, ha conversat amb Brown en aquest moment clau per al present i el futur dels demòcrates nord-americans.


Xavier Vilà (XV): Què ens pot dir de Kamala Harris que el món no sàpiga? Qui és, qui era quan va començar?

Willie Brown (WB): No sabria dir què sap el món. Conec la senyora Harris i sé que és una bona advocada, una servidora pública excel·lent, una candidata d'èxit a Califòrnia en tres posicions diferents a la Fiscalia. Com a fiscal de districte, com a fiscal general i, finalment, al Senat dels Estats Units. I, en cadascun d'aquests càrrecs, ha tingut molt èxit. Tant a nivell local com estatal.


XV: Per tant, està preparada específicament per lluitar políticament contra Donald Trump?

WB: I tant! De fet, si jo fos Donald Trump estaria molt amoïnat sobre el meu futur, si hagués de competir contra Kamala Harris, tant des del punt de vista intel·lectual com tècnic, tenint en compte les seves virtuts polítiques innates.


XV: Quines són aquestes virtuts? En què excel·leix?

WB: És una comunicadora excel·lent. Parla molt bé en públic. Té un cervell privilegiat, reconegut a tot arreu. I és inusualment creativa.


XV: De quina manera és creativa?

WB: En la manera com presenta el seu discurs i les seves idees. Fa que es facin escoltar. És així com és creativa.


XV: Com la combatria políticament, si vostè fos el seu oponent?

WB: Crec que no em voldria ni plantejar oposar-m'hi. De fet, m'ho pensaria dues vegades abans de concórrer a un càrrec al qual ella es presentés. Buscaria una alternativa, perquè segur que em derrotaria.

Brown considera que Kamala Harris és especialment bona en el terreny comunicatiu (Reuters/Rebecca Noble)

XV: La coneix de fa molt?

WB: Oh, deixi'm pensar... 30 anys o més.


XV: Què va fer a Califòrnia, que encara té impacte en comunitats com Alameda o San Francisco?

WB: Bé, li puc dir que era fiscal al comtat d'Alameda, va viure al comtat de San Francisco. Es va traslladar a San Francisco anys després. I ens va portar talent i capacitat que van millorar la nostra ciutat. Va fer baixar la criminalitat. Estava malament quan va venir... Això va fer que la fessin fiscal general, un lloc per al qual no opositava, només treballava en aquella oficina. Per això la gent de San Francisco li agraeix les seves capacitats.


XV: Finalment, què espereu d'ella diferent del president Biden?

WB: Crec que ella, específicament en un debat amb Trump, li fotrà una repassada, com es diu planerament.


XV: Senyor Brown, ha estat un plaer, gràcies pel seu temps.

WB: De res, a reveure.

 

ARXIVAT A:
Kamala HarrisEstats UnitsEleccions Estats Units 2024Trump Joe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut