El grup Wahner va obrir la seva primera seu oficial a Sant Petersburg al novembre (Reuters/Igor Russak)

Washington classifica el grup paramilitar rus Wagner com a organització criminal

Aquest exèrcit de mercenaris ha anat guanyant pes a la guerra d'Ucraïna: es calcula que hi ha 50.000 combatents desplegats sobre territori ucraïnès
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Els Estats Units han inclòs el grup paramilitar rus Wagner a la seva llista d'organitzacions criminals internacionals. Washington ha denunciat els abusos comesos per part d'aquest grup a Ucraïna, el seu ús d'armes provinents de Corea del Nord i el seu reclutament massiu de detinguts.

El govern nord-americà també ha denunciat que aquesta organització de mercenaris considerada una empresa militar està obtenint "beneficis il·lícits" a Àfrica que es podrien fer servir per finançar la guerra a Ucraïna.

"Wagner és una organització criminal que comet grans atrocitats i abusos dels drets humans", ha dit als periodistes el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby.

"Continuem considerant que el grup Wagner té actualment unes 50.000 persones desplegades a Ucraïna, entre elles 10.000 mercenaris i 40.000 presoners", fins a tal punt que això desperta les "reserves" del Ministeri de Defensa rus sobre els seus "mètodes de reclutament", ha afegit.

Kirby ha dit que Washington prendria aviat altres sancions contra el grup Wagner, a qui ha posat a la mateixa llista que altres organitzacions criminals com la màfia o altres organitzacions vinculades al crim organitzat, com la yakuza.

En aquest sentit, cap ciutadà nord-americà podrà tenir vincles amb els seus membres.

Wagner, al Donbass

Wagner està considerat l'exèrcit privat de Putin malgrat que la llei russa prohibeix les organitzacions mercenàries. Per tant, oficialment no existeix. Però la realitat és una altra: és la tropa encarregada de les operacions militars al nord del Donbass, especialment a Bakhmut.

De fet, el Pentàgon i la Secretaria d'Estat nord-americana temen que aquest grup hagi anat guanyant influència en la invasió d'Ucraïna, fins al punt de convertir alguns oficials russos en subordinats.

Té vincles amb el nazisme eslau, es nodreix de voluntaris de la presó i acumula denúncies de crims contra la humanitat.

El grup Wagner va sortir de la semiclandestinitat en què operava quan, fa només uns mesos, va obrir la seva primera seu oficial a Sant Petersburg.

 

ARXIVAT A:
Rússia Estats Units Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut