Ruben Wagensberg declarant al Suprem
Madrid

Wagensberg al Suprem: "L'1-O va ser l'acte de desobediència civil més important d'Europa"

El diputat d'ERC defensa en el judici del procés que el dia del referèndum la gent tenia una actitud "pacífica i festiva"

Irene VaquéActualitzat

El diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha defensat al Suprem el caràcter "festiu i pacífic" de l'1-O i ha considerat que el referèndum va ser "l'acte de desobediència civil més destacat dels últims temps a Europa."

Wagensberg ha explicat que aquell dia va votar a Cantallops, al matí, i després va anar a l'Escola Industrial de Barcelona per donar suport a la gent que hi havia mobilitzada. Preguntat pel fiscal Fidel Cadena per què havia anat a aquest centre si ja havia votat, Wagensberg ha argumentat que no va anar a impedir res, sinó a defensar el dret de votar:

"Wagensberg: Per estar amb els companys davant la por que poguessin aparèixer forces policials per impedir el referèndum.

Cadena: Per evitar que les forces policials confisquessin material?

Wagensberg: O ho puc dir en positiu, per poder exercir el dret a vot o que altres persones que no haguessin votat ho poguessin fer."

 

Wagensberg ha respost a la Fiscalia que la gent es va mobilitzar i organitzar l'1-O perquè "va considerar que hi havia una resolució del Constitucional que era injusta i va voler desobeir-la".

L'extrema dreta de Vox, que exerceix l'acusació popular, li ha preguntat qui organitzava la ciutadania, i Wagensberg ha contestat apel·lant al teixit associatiu català:

"La mateixa ciutadania. Va ser una cosa totalment espontània. Va començar dos dies abans de l'1-O, quan la ciutadania es va tancar a les escoles, no ho sé segur, però posaria la mà al foc que, contra la voluntat del govern, es van tancar a les escoles per exercir aquest dret. I van ser activitats superfestives, perquè hi havia les AMPA, les associacions de pares i mares, hi havia la gent del barri.

És important dir que a Catalunya tenim un teixit associatiu molt important, que va des dels castellers fins a les entitats de veïns, que facilita que qualsevol mobilització, sigui la de l'1-O o la de la campanya a favor de l'acollida de refugiats, es propagui ràpidament per tota la població."

El diputat republicà també s'ha referit a l'associació En Peu de Pau per explicar que va néixer per "cultivar la cultura de la no-violència, el dret legítim de manifestació i la protesta sense violència".

Després d'ell, ha arribat el testimoni de l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, que també s'ha referit a les mobilitzacions pacífiques i ha dit que l'1-O va desobedir "a consciència" com van fer també "2,3 milions de persones". 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut