
Vuit museus pel 8M: una selecció per visibilitzar les dones artistes
Visites guiades, exposicions en clau de gènere, descobriments de dones i artistes sovint oblidades, en el Dia Internacional de les Dones
Anna F. Raichs
Periodista de Cultura de TV3 especialitzada en arts visuals i arquitectura
Museus i galeries d'art d'arreu del país se sumen als actes reivindicatius del 8M. I no només aquest dissabte. Algunes institucions ja fa temps que treballen per recuperar i visibilitzar les dones artistes. Us en fem una selecció.
Dones de la col·lecció del MNAC
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha incorporat aquest 2024 a la col·lecció 74 obres més de 16 dones artistes. Aquesta és una política d'adquisicions prioritària del museu.
Les activitats entorn el Dia Internacional de les dones inclouen una conversa entre la conservadora de fotografia del MNAC Roser Cambray i la fotoperiodista Anna Turbau; una taula rodona amb autores representades en la nova sala 'Dones per dones', o la presentació del llibre-objecte 'Dones a través del temps'.
A més, es faran visites en clau de gènere i activitats familiars com el contacontes 'Petites històries, grans dones', amb l'artista Teresa Lanceta, o el taller Heroïnes. Totes les dones podran visitar el MNAC de forma gratuïta.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya es bolca en el 8M
El MAC commemora el Dia Internacional de les Dones amb propostes a les diferents seus. Al MAC de Girona es descobreix a Lívia Dursil·la, la tercera dona de l'emperador August amb un monòleg teatralitzat, i a Olèrdola es coneixerà Ermegodo, una dona benestant de fa mil anys; al MAC d'Ullastret es posa en valor el paper de la dona a la societat ibèrica i a Empúries, es mostra el paper que jugaven en la societat clàssica.
Al MAC de Barcelona, 'Petites històries, grans dones', un cicle de contes dedicat a dones del país i 'El 50% absent', una visita guiada per revisitar la nostra història des d'un punt de vista crític amb la visió hegemònica masculina.

Maya Deren, cineasta experimental, al Museu Etnològic
Maya Deren va ser una de les cineastes experimentals del cinema nord-americà. Ara el Museu Etnològic i de Cultures del Món li dedica una exposició al seu univers, influenciat pel surrealisme i la psicoanàlisi.
La mostra compta amb fragments de les seves obres més representatives, com "Meshes of the Afternoon", peça clau del cinema experimental nord-americà.
Nascuda a Kíiv el 1917, es va interessar a explorar la relació entre el cos, la imatge i el ritual. Sobretot a Haití, on va fer una recerca sobre els ritus vudú i la seva expressió cinematogràfica. Es tracta d'una exposició gratuïta fins el 9 de març.

Miralles, Solano i Lootz a la Fundació Miró
La Fundació Miró tanca la celebració dels 45 anys dels Espais 10 i 13, amb l'exposició "Entre dos patis", una mostra de la la trajectòria de Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz, artistes destacades de les dècades de 1970 i 1980 i referents en l'art contemporani català i internacional.
La mostra recupera i reconstrueix tres exposicions individuals.

Retrospectiva de Marta Palau, al Museu Tàpies
La lleidatana Marta Palau es va exiliar a Mèxic el 1941 amb només sis anys, fugint de la dictadura de Franco.
Tot just tres anys després de la seva mort, el Museu Tàpies li fa la primera mostra a nivell internacional. 'Marta Palau. Els meus camins són terrestres' inclou grans instal·lacions tèxtils, dibuixos i pintures d'una de les creadores més importants de mitjans de segle XX a Mèxic.

Veus de dona al Vinseum
El renovat Museu de les Cultures del Vi de Catalunya proposa maridar tres escriptores que publiquen el seu primer llibre amb tres nous vins que comencen a caminar.
Aquest dissabte, Gemma Calduch, autora de 'Si sabessis el mar com és bonic' conversarà amb Maria Montané, del celler Amat i Montané. A més, amb tot l'equipament renovat, les noves exposicions permanents del Vinseum destaquen el paper de la dona en el món de la vinya i el vi.

Dones del Barroc
El Museu del Barroc, a Manresa, proposa la visita guiada "On són les dones al museu?", un recorregut en clau de gènere per fer visible les dones del barroc i el seu paper clau en la societat. Es fa a partir de diferents peces artístiques de la col·lecció.

Llegats feministes al MACBA
El Museu d'Art Contemporani de Barcelona fa un recorregut en clau feminista per l'exposició de Col·lecció.
Obres d'Eva Lootz, Cabello/Carceller, Eulàlia Valldosera i Adriana Guiteras, entre d'altres. No és una mostra sobre la mirada combativa dels feminismes, però són claus per a les practiques artístiques actuals.
