La font del Turó de Darnius
La font del Turó de Darnius

Vuit mesos sense aigua d'aixeta: Darnius no pot consumir-ne per l'excés de químics

Durant aquest episodi, que s'espera que es pugui resoldre aviat, no s'ha ofert cap subministrament alternatiu a la ciutadania

Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Jordan Vilà

Delegada de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@clarajordanvila

Els veïns de Darnius, a l'Alt Empordà, fa 8 mesos que no poden beure aigua de l'aixeta. Les analítiques donen nivells més alts dels permesos de trihalometans, uns compostos químics que es generen del contacte de la matèria orgànica amb el clor.

Aquesta restricció ha obligat els ciutadans a buscar alternatives durant més de mig any, però l'Ajuntament confia que la situació pugui estar solucionada el mes que ve.
 

Risc sostingut

Els problemes van començar a l'estiu amb algunes fuites, en ple episodi de calor, però va ser al setembre quan les analítiques van començar a sortir malament i es va demanar als veïns que no fessin servir l'aigua per beure o cuinar.

Les proves que s'han anat fent aquests mesos no han donat resultats gaire més positius i, per això, la situació s'ha allargat.

Primer pla del desguàs d'una pica, per on marxa l'aigua.
Molts trihalometans es consideren perillosos per a la salut i el medi ambient (iStock/deepblue4you)

Els veïns porten tots aquests mesos anant a buscar aigua de les fonts dels pobles veïns, o comprant garrafes, perquè no s'ha implantat cap sistema de repartiment en camions cisterna durant tot aquest temps.
 

L'origen del problema

Darrere d'aquesta presència excessiva de compostos químics a l'aigua de boca hi ha diverses causes.

D'una banda, la sequera --que, com a tot arreu, ha fet baixar els cabals i, en conseqüència, també la qualitat de l'aigua--. De l'altra, el sistema de filtratge de l'aigua al municipi, que és antic i no funciona del tot.
 

Per solucionar-ho, s'instal·larà una planta potabilitzadora per tractar l'aigua del riu Arnera, que és d'on s'abasteix Darnius. L'alcalde, Josep Madern, confia que la situació estarà normalitzada en les pròximes setmanes:

"Aquesta instal·lació ens ha de permetre la filtració i comptem que, si ens arriba a finals d'aquest mes, al juny es posarà en marxa aquesta planta."

A banda, s'està treballant per fer una nova captació que permeti al municipi abastir-se també del pantà. Perquè tot i ser el municipi més proper i el que dona nom a l'embassament, ara mateix no en rep ni una gota.

ARXIVAT A:
SequeraInfraestructuresAlimentació
Anar al contingut