Una persona votant en el referèndum de l'1 d'octubre

Votants de l'1-O reivindiquen el referèndum al Suprem: "Sé que votar no és delicte"

La Fiscalia pregunta als primers votants de l'1-O que han passat pel tribunal si sabien que el referèndum estava suspès
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Després del testimoni de desenes de guàrdies civils i policies, el Suprem ha escoltat aquesta setmana per primera vegada votants de l'1-O. A banda de narrar que van veure agressions de policies a la gent i de negar accions de violència contra els agents, també han reivindicat el referèndum. 

Ha estat, sobretot, en resposta a la Fiscalia, que en diverses ocasions els ha preguntat si sabien que el Tribunal Constitucional i el TSJC havien ordenat que no se celebrés el referèndum. Els testimonis no van desaprofitar el moment per reivindicar el que consideren que és un dret. 
 

Laura Castel va declarar al Suprem dimarts


"A mi cap jutge em va avisar personalment que jo havia perdut aquest dret al vot. Vaig pensar que tenia el dret de votar", va replicar Laura Castel, senadora electa d'ERC. Quan el fiscal Jaime Moreno li va demanar que concretés quin suport donava a la gent dels col·legis de Tarragona, Cambrils o Reus per on es va moure, Castel va remarcar que volia fer costat als regidors i alcaldes que volien votar:

"Vaig veure gent amb il·lusió. Era un dia festiu, la gent tenia ganes d'autodeterminar-se." 

 

També va reivindicar el dret de votar Pilar Calderón, que va ser a l'Escola Nostra Llar, de Sabadell. Hi va passar la nit de dissabte a diumenge participant en les activitats lúdiques i va admetre que no s'havien mogut del centre per permetre que s'hi votés: 

"No sabíem que la policia podia venir a tancar l'escola. Hi vam passar la nit per reivindicar el nostre dret a votar."

Joan Pau Salvadó va afirmar al Suprem que recordava el "soroll de les porres quan obrien un cap"


Un altre testimoni, Joan Pau Salvadó, que va ser al Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita, va descriure l'1-O com "el dia més important" de la seva vida. I, a més de manifestar que recordava el "soroll de les porres quan obrien un cap", va proclamar, en resposta a l'Advocacia de l'Estat, que votar "no és delicte: 

"Sí, sabia que el referèndum havia estat suspès. Per les meves creences, crec que un referèndum mai pot ser suspès. Sabia, o crec saber, que votar no és delicte."

L'advocat Ramon Antoni Forteza va explicar que l'1-O el van rebre a cops en un col·legi també vestit amb la toga


Ramon Antoni Forteza és advocat i va admetre davant del tribunal que, l'1-O, que va viure a Lleida, estava al cas que hi havia una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que "ordenava als agents que intentessin evitar el referèndum".

Va afegir, però, que el text el va llegir "després" i que també establia "uns criteris d'actuació" i que el que ell va veure el dia de la consulta "no tenia res a veure amb aquell criteri de mantenir la calma ciutadana". 
 

Lluny de l'acte de desobediència conscient que va defensar en una altra sessió l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, una altra testimoni, Jordina Carbó, que va ser a l'IES Pau Claris de Barcelona, va contestar al fiscal Jaime Moreno que ella "personalment" no sabia que el TC havia suspès la votació ni que hi havia una interlocutòria del TSJC que l'impedia.

Davant d'aquestes negatives, el fiscal va preguntar-li aleshores pels reforços de Policia Nacional i Guàrdia Civil que s'havien desplegat els dies anteriors a Catalunya i la testimoni va admetre que això sí que ho coneixia. "Sabia per què van venir?", va preguntar Moreno. La testimoni, però, no va haver de contestar perquè el jutge Marchena va intervenir: 

"Arriba un punt que ja preguntem per qüestions intranscedents des del punt de vista jurídic. Si ella ho sabia o no... Ja ha dit que no coneixia la suspensió. El tribunal valorarà les respostesi no és necessari que aprofundim en aspectes que no afegeixen res."

El judici del procés només ha tingut dues sessions aquesta setmana, dilluns i dimarts, a causa dels festius del Dia del Treball i el Dia de la Comunitat de Madrid. La fase testifical es reprendrà dilluns que ve, amb els testimonis de diversos mossos, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i el secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, entre altres. 
 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut