Von der Leyen, durant la visita a la ciutat portuària de Larnaca, a Xipre

Von der Leyen anuncia un corredor marítim per portar ajuda a Gaza des de Xipre

El primer enviament es farà amb un vaixell d'Open Arms, que porta més de vint dies amarrat a les costes de Xipre

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat la posada en marxa d'un corredor marítim per portar ajuda internacional a la Franja de Gaza. Serà aquest cap de setmana, dissabte o diumenge, amb un viatge pilot que sortirà de l'illa de Xipre aquest divendres.

El primer enviament es farà amb un vaixell d'Open Arms, que porta més de vint dies amarrat a les costes de Xipre, esperant poder salpar cap a la Franja amb menjar de l'ONG World Central Kitchen

"Estem molt a prop de l'obertura del corredor, esperem que aquest dissabte o diumenge, i m'alegra molt que avui es posarà en marxa una primera operació pilot", ha dit Von der Leyen en una compareixença amb el president xipriota, Nikos Jristodoulidis.

El corredor marítim sortirà des de la ciutat portuària de Làrnaca, al sud de Xipre i a 388 quilòmetres de Gaza. Un equip de tècnics i inspectors d'Israel supervisarà els enviaments des de la mateixa illa.

 

"Una catàstrofe humanitària"

La mandatària ha subratllat la determinació i els esforços de la Unió Europea, així com altres països, entre els quals hi ha els Emirats Àrabs o els Estats Units, per portar ajuda humanitària a la Franja de Gaza just quan s'enceta el sisè mes de guerra.

"Ens enfrontem a una catàstrofe humanitària. El desafiament clau és fer arribar l'ajuda a la població de Gaza", ha afegit la presidenta de la Comissió.

A l'octubre, el govern xipriota ja havia posat sobre la taula d'Israel i Egipte un pla per enviar ajuda a la Franja des de la seva illa.

A la iniciativa europea també s'hi sumarà el Regne Unit, segons ha confirmat el seu ministre d'Exteriors, David Cameron.

Les runes d'un bombardeig d'un edifici a Rafah, al sud de la Franja (REUTERS/Bassam Masoud)

El port de Biden

La Comissió Europea afegeix així els seus esforços al corredor marítim que va anunciar ahir el president dels Estats Units, Joe Biden, durant el seu discurs sobre l'Estat de la Unió.

Consistirà en una missió d'emergència per establir un port provisional a la costa de Gaza per descarregar-hi menjar, aigua i medicaments. Tot, amb la coordinació de Nacions Unides i les organitzacions humanitàries que ja presten assistència dins la Franja.

Entre elles hi ha World Central Kitchen, del cuiner espanyol José Andrés. Des del passat octubre, l'ONG treballa en territori gazià proveint 65 menjadors comunitaris i repartint més de 350.000 àpats diàriament.  

"Un port temporal permetrà l'increment massiu de la quantitat d'ajuda humanitària que entra cada dia a Gaza", va dir ahir el president nord-americà.

Biden intenta així apaivagar les crítiques al suport polític i militar dels Estats Units a Israel. Manté que és el "major proveïdor d'ajuda" a Gaza i que ha estat la seva prioritat respondre a la crisi humanitària provocada per l'ofensiva israeliana.

 

Gaza al llindar de la fam

El govern nord-americà també ha negociat amb Israel l'obertura d'un nou pas terrestre al nord de la Franja, que es podria produir la setmana vinent.

Les Nacions Unides calculen que una quarta part de la població de Gaza està al llindar de la fam i que els nens moren per desnutrició. Israel nega que impedeixi la distribució d'ajuda humanitària i atribueix a les organitzacions la incapacitat de fer arribar-la a la població.

Durant els sis mesos de guerra a Gaza, més de 30.800 persones han mort pels atacs israelians.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut