Viròlegs alerten que el coronavirus "porta temps entre nosaltres" i hi haurà noves onades
Imatge d'arxiu d'un membre de la UME que desinfecta un passadís d'una instal·lació a Getafe (Reuters / Sergio Pérez)

Viròlegs alerten que el coronavirus "porta temps entre nosaltres" i tindrà noves onades

El viròleg Albert Bosch creu que cal estar preparats per enfrontar-nos a les infeccions víriques "perquè són especials i perquè això pot tornar a passar amb altres virus"

RedaccióActualitzat

La sortida dels nens al carrer s'ha de fer amb seny i cal preparar-se per a noves onades del coronavirus i d'altres epidèmies que ens poden afectar, en el futur. La vacuna serà la clau per fer front a la Covid, i també el control de la quantitat de població infectada. 

En una entrevista al 324, el doctor Albert Bosch, viròleg i president de la Societat Espanyola de Virologia, ha explicat que és possible que hi hagi una segona onada del coronavirus, tot i que creu que no tindrà uns efectes tan devastadors:

"Esperem que, en la propera onada, com que la població ja haurà estat en contacte amb  el virus, els efectes puguin ser menys devastadors".

Segons Bosch, amb el temps es va coneixent millor com actua aquest coronavirus i quina és la durada de la seva immunitat, la qual creu que serà curta.

Bosch ha recordat que el principal problema que es troben els científics amb els virus és que "no disposem d'antibiòtics, com passa amb els bacteris". Per això la millor solució és trobar una vacuna.

"Hi ha diversos projectes avançats en aquest camp, però la seguretat és el primer, cal ser curós. Les diferents fases de seguretat faran que tardem bastant. Possiblement, per a la temporada que ve serà difícil tenir una vacuna. Però a mitjà termini, com pot ser la següent temporada, sí que en tindrem una."

"Sempre s'ha de tenir en compte que, quan parlem d'un virus, estem parlant d'un paràsit intracel·lular nostre i que, quan nosaltres frenem aquesta transmissió, també estem tocant algun mecanisme de la nostra pròpia cèl·lula. Per tant, no és tan senzill frenar una infecció vírica".

 


Un virus molt adaptat a la transmissió humana

El doctor considera que els ha sorprès la gran capacitat que té aquest virus per infectar humans i tenir una "transmissió tan eficient de persona a persona". Per aquest motiu, opina que això demostra que aquest coronavirus "porta cert temps entre nosaltres".

Sobre les diferents hipòtesis que hi ha de l'inici del contagi entre els humans, Albert Bosch es mostra prudent i descarta que el virus hagi entrat a la cadena humana a partir d'un altre virus manipulat i que sigui fruit d'un escapament d'un laboratori d'alta seguretat.

"Sabem que l'origen és un ratpenat, com la major part dels coronavirus, i és probable que hi hagi hagut un hoste intermediari que encara no coneixem".

Es creu que les altes temperatures de l'estiu ajudaran que, com passa amb altres virus respiratoris, el coronavirus perdi la capacitat i l'eficiència de transmissió: "És una de les grans esperances", opina Bosch.
 


Falta saber per què en algunes persones és més greu que en altres

Tal com ha explicat el viròleg, la gent gran és un col·lectiu vulnerable a totes les infeccions respiratòries, ja que "les seves fases generen una resposta inflamatòria a nivell pulmonar molt greu i, en aquest col·lectiu, el seu efecte és molt rellevant".

Per contra, els infants tenen una simptomatologia molt lleu, que molts cops ni es nota. Aquest fet els converteix, en molts casos, en "uns grans transmissors", perquè poden estar transmetent el coronavirus sense adonar-se'n. 

"Un desconfinament gradual comporta que els nens siguin els primers a sortir, perquè necessiten una mica d'esbarjo. Però cal aplicar el seny, mantenir les distàncies. No tenia sentit que poguessin anar als supermercats."

 

Per altra banda, Albert Bosch ha explicat que s'està treballant per saber quins components fan que els efectes en alguns individus siguin més greus que en altres.

"Els primers estadis de la infecció donen símptomes respiratoris clàssics, després es compliquen en alguns casos. Però és un dels grans punts, saber per què aquesta infecció en alguns casos és tan lleu i en altres tan devastadora."

Així mateix, ha explicat que es pot tenir un "sistema d'alerta avançada" si es fa una vigilància epidemiològica de la població, per exemple controlant les aigües residuals, perquè: 

"Aquest virus s'excreta, i ho fan tant els individus simptomàtics com els asimptomàtics. Per tant, permet una vigilància de la circulació de virus."


Estar preparat per a pandèmies futures

"Si ha passat una vegada, per què no pot tornar a passar?", opina Bosch, qui creu que aquesta pandèmia ha de canviar els protocols d'actuació davant infeccions víriques, així com fer-nos adonar de la importància d'actuar amb antelació davant altres problemes del planeta:

"Es pot parlar també de mitigar els efectes del canvi climàtic, els problemes de la biodiversitat... Aquelles coses que diem i que semblen de ciència-ficció, però que contribueixen a l'aparició d'infeccions."

"S'ha d'estar preparats i saber que els virus existeixen. Cal preparació per enfrontar-nos a les infeccions víriques, perquè són especials i perquè això pot tornar a passar."

 

Bosch ha explicat que "els viròlegs feia anys que pensàvem que arribaria un virus nou" i alerta que ara ha passat amb un coronavirus, però que "això pot passar amb qualsevol altre virus". Pel president de la Societat Espanyola de Virologia, s'ha d'estar preparat i aprendre dels errors:

"Hem d'estar preparats i tenir la millor capacitat de resposta i la més ràpida. Evidentment, ara tenim molts més coneixements que hem adquirit a base de bufetades amb aquest virus".

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut