Violència masclista: dues dones, assassinades a Salou i Sabadell en menys de 24 hores

Els Mossos d'Esquadra investiguen els presumptes homicidis masclistes de dues dones, al Tarragonès i al Vallès Occidental, que haurien estat assassinades amb poques hores de diferència

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra investiguen com a crims masclistes la mort violenta de dues dones en les últimes hores a Salou i a Sabadell. Els presumptes autors han estat detinguts.

A Salou, al Tarragonès, agents del cos han detingut un home de 86 anys per l'assassinat de la seva parella, de 76 anys, en un domicili del carrer Tortosa. El mateix home va donar l'avís als Mossos dissabte, a les vuit del vespre.

Agents del cos s'han desplaçat fins al lloc dels fets, on han confirmat la mort i han detingut la parella de la víctima com a presumpte autor. La Divisió d'Investigació Criminal de la Regió Policial Camp de Tarragona s'ha fet càrrec de les indagacions i el detingut passarà a disposició judicial en els pròxims dies.

En un comunicat, l'alcalde de Salou, Pere Granados, ha expressat la seva "més absoluta condemna" pels fets. L'Ajuntament ha convocat un minut de silenci demà a les 12 del migdia.

Aquest assassinat se suma a una xifra preocupant de feminicidis amb víctimes d'edat avançada. Un 20% dels feminicidis de l'última dècada són amb víctimes de més de 60 anys. Cada cas és únic, però un estudi de l'Institut Català de les Dones ja posava en evidència el 2021 que a la tercera edat es detecta una normalització de les violències masclistes. A vegades, també per part de l'entorn. I es van adonar d'una invisibilitat també des d'un punt de vista institucional.
 

Assassinat masclista en un domicili de Sabadell

A Sabadell, al Vallès Occidental, els Mossos investiguen la mort violenta d'una altra dona en un domicili del carrer Pajares. Han rebut l'avís minuts abans de les cinc de la matinada i la detenció de l'home ha estat diumenge a la tarda. 

Un grup de veïns de Sabadell ha cremat la casa familiar de l'home sospitós de l'assassinat, ara arrestat pels Mossos.

La casa familiar del sospitós ha estat cremada per uns veïns de Sabadell (3Cat)

El cas s'ha traslladat al jutjat de violència masclista sobre la dona, per seguir les diligències corresponents, per ordre del jutjat d'instrucció número 1 de la ciutat, en funcions de guàrdia.

L'Ajuntament de Sabadell ha activat el protocol de suport als familiars i ha convocat un minut de silenci dilluns a les 12 del migdia.

La consellera d'Igualtat i Feminismes en funcions, Tània Verge, ha condemnat els fets en una piulada en què es fa ressò d'una altra publicació de la conselleria, que confirma els feminicidis. Igualtat i Feminismes xifra en 18 les persones mortes com a conseqüència de la violència masclista a Catalunya, un recompte que també inclou les víctimes de violència vicària.

Aquests dos casos se sumen a l'assassinat d'una dona aquest dissabte a Bunyol. Aquest diumenge al migdia hi ha hagut un minut de silenci davant de l'Ajuntament de la localitat valenciana.

Desenes de persones en el minut de silenci pel feminicidi de Bunyol
L'Ajuntament de Bunyol ha convocat un minut de silenci davant del consistori (EFE/Biel Aliño) (EFE/Biel Aliño)

 Si es confirmen com a crims masclistes, ja hi haurien estat assassinades 24 dones víctimes de feminicidis a l'estat espanyol en el que portem d'any, la meitat dels quals a Catalunya.
 

Com demanar ajuda?

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència, davant d'una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 00 11 22.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.

També es pot recórrer a alguna de les oficines de la xarxa pública d'atenció a les violències masclistes de la Generalitat de Catalunya: SIAD (Serveis d'Informació i Atenció a les Dones) i SIE (Serveis d'Intervenció Especialitzada).

Els Mossos, que tenen una guia d'autoprotecció per a dones amb consells bàsics de com actuar en cas de violència masclista dins la parella, també recomanen tenir preparat un pla de fugida o acordar una paraula clau amb els fills perquè demanin ajuda.

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclistaMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut