Victòria judicial per a Trump: arxiven el cas dels documents secrets que tenia amagats

L'expresident es va emportar desenes de caixes amb arxius classificats a la seva mansió de Florida

RedaccióActualitzat

Donald Trump anota una victòria judicial només dos dies després d'haver sobreviscut a un intent d'assassinat. La jutgessa federal Aileen Cannon --nomenada per ell mateix-- ha desestimat íntegrament l'anomenat cas dels documents classificats.

L'expresident afrontava 37 càrrecs criminals per haver-se endut arxius secrets de la Casa Blanca sense autorització. Els tenia amagats a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida.

Aquest diumenge, la magistrada Cannon ha arxivat el cas al·legant que l'advocat especial del cas va ser nomenat il·legalment --no va ser escollit per la Casa Blanca ni confirmat pel Senat-- i que, per tant, no tenia autoritat.

Els advocats i fiscals ja han anunciat que ho recorreran, ja que designar assessors especials és una pràctica habitual en investigacions políticament sensibles.

Per la seva banda, Trump ha aprofitat per exigir que es retirin la resta d'acusacions contra ell: "Aquest hauria de ser només el primer pas, seguit ràpidament per la desestimació de tota la cacera de bruixes", ha escrit a la plataforma Truth Social.

La decisió de Cannon ha arribat el primer dia de la convenció republicana, que ja ha confirmat la candidatura presidencial de Trump.

Trump guardava desenes de caixes

L'agost del 2022, l'FBI va descobrir a la mansió de Trump una gran quantitat de caixes plenes de documents que s'havia emportat de la Casa Blanca. Moltes tenien el segell de "classificat" o "secret".

El primer delicte era haver-se'ls endut de la seu del govern dels Estats Units; el segon, haver impedit reiteradament que l'executiu pogués recuperar-los quan ja no era president del país.

Caixes amb documents classificats apilades en un dels banys de Mar-a-Lago (Reuters/Departament de Justícia)

Amb l'arxiu de la causa, Cannon elimina una de les principals amenaces legals contra Trump.

La bona notícia per a Trump s'afegeix a la decisió del Tribunal Suprem de l'1 de juliol en què li atorgava immunitat en tots els seus actes oficials, tot i que no en les seves accions privades.

L'expresident ho va valorar com una "gran victòria" que, a més, li permetia guanyar temps per no ser jutjat abans de les eleccions del 5 de novembre. 

ARXIVAT A:
JudicialTrump Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut