Victòria contundent de Trump als caucus d'Iowa en l'inici de la cursa presidencial

Ha obtingut el 51% dels vots i ha deixat a 30 punts el rival republicà més directe, el governador de Florida, Ron de Santis

RedaccióActualitzat

L'expresident dels Estats Units Donald Trump s'ha imposat sense problemes als seus rivals republicans als caucus d'Iowa, que han encetat aquest dilluns la cursa cap a la Casa Blanca.

Trump ha guanyat de manera contundent amb el 51% dels vots, deixant en segona posició amb un 21% el governador de Florida, Ron de Santis, mentre, en tercer lloc, ha quedat l'exambaixadora dels EUA a l'ONU Nikki Haley amb el 19%.

És el percentatge més alt aconseguit mai per un candidat en aquestes primàries, i Trump ho ha celebrat amb un discurs de to conciliador, molt poc habitual en ell, en què ha apel·lat a la unitat dels ciutadans del seu país:

"Realment crec que ara és el moment perquè tothom, el nostre país, s'uneixi. Volem unir-nos, tant si som republicans com demòcrates o liberals o conservadors. Estaria molt bé que ens poguéssim unir i arreglar el món. I arreglar els problemes i tota la mort i destrucció que estem presenciant."

Amb els caucus de l'estat d'Iowa es dona el tret de sortida a la cursa per triar el candidat del Partit Republicà a la presidència dels Estats Units en les eleccions del pròxim mes de novembre.


Campanya basada en el menyspreu a Biden

Els resultats són el primer test per constatar quin és el grau de suport amb què parteix l'expresident Donald Trump en aquest procés, malgrat que el candidat s'enfronta a diverses causes judicials, incloent-hi processaments estatals i federals.

Tots ells centrats en els seus esforços per anul·lar la derrota electoral del 2020 davant Biden i de fet Trump ha continuat afirmant que la victòria de l'actual president va ser resultat d'un frau.

En aquest sentit, la seva campanya basada a menysprear Biden, però també els seus contrincants republicans, sembla que li ha funcionat. I és que té un dels avantatges més grans de la història sobre els seus rivals amb gairebé el 50% de la intenció de vot.

Així mateix, la posició dominant de l'expresident ha convertit el primer caucus en una lluita per la segona posició que enfrontaran dos candidats: l'exambaixadora a l'ONU, Nikki Haley, o el governador de Florida, Ron De Santis, lluita que finalment ha guanyat aquest.

 

La meteorologia, un factor clau

Tot i que els candidats republicans havien fet una crida a superar el fred i sortir a votar, les gèlides temperatures de l'estat, per sota dels 20 graus sota zero, han pogut tenir una influència considerable en el resultat. De fet, la participació ha baixat a la meitat respecte als últims celebrats, ara fa 8 anys.

A diferència de les eleccions habituals, els caucus d'Iowa requereixen que els votants registrats es reuneixin en persona en grups reduïts a esglésies, escoles o centres comunitaris. Procés a cavall entre la reunió social i el debat polític que acaba amb una votació després dels discursos dels representants de la campanya.

El fred pot ser clau per determinar el resultat als caucus (Reuters/Alyssa Pointer)

Així, el president del Partit Republicà d'Iowa, Jeff Kaufmann, va assegurar aquest diumenge que aquests discursos podrien tenir un pes important perquè els candidats han hagut de cancel·lar nombrosos mítings a causa del temps.
 

La importància d'Iowa

Unes primàries funcionen poc o molt com unes eleccions: tot un dia per votar en una urna i en secret. Els caucus, a vegades, s'utilitzen com a sinònim, però no són el mateix.  

Des del 1972, Iowa inaugura la cursa a tot el país per triar els candidats a les eleccions presidencials, i ha maldat per mantenir aquesta posició.

Van ser els demòcrates, després d'una convenció del partit per triar candidat molt convulsa i criticada l'any 1968, enmig de la polèmica per la guerra del Vietnam, els qui van decidir recuperar legitimitat recorrent a un exercici de democràcia directa.

Els votants registrats es reuneixen en persona en grups reduïts a esglésies, escoles o centres comunitaris

Històricament, Iowa ha tingut un paper clau en les campanyes presidencials a causa del seu primer lloc al calendari de campanya. Tot i això, el 2008, el 2012 i el 2016, les tres últimes primàries, el guanyador dels caucus republicans en aquest estat no va aconseguir ser el candidat a les presidencials.

De fet, Iowa reparteix pocs delegats a les convencions, 40 d'un total de més de 2.000, però té l'al·licient de ser el primer i la virtut de posar un termòmetre que dona pistes sobre el que serà.
 

Què passa amb els demòcrates?

Aquest any el Partit Demòcrata no farà caucus a Iowa, o en farà de molt diferents. Han decidit començar més endavant les seves primàries i ho faran a Carolina del Sud, un estat molt més divers i que va ser clau fa 4 anys per donar la victòria a Joe Biden.

Aquest dilluns a Iowa s'han limitat a fer algunes reunions i han votat per correu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut