Barcelona

Vergés obre la porta que Barcelona i Lleida passin a fase 3 abans de dues setmanes

Aquesta setmana s'anunciarà la paga que rebran els sanitaris que han lluitat contra la Covid-19, una compensació, segons Vergés, "absolutament necessària" per enviar un "missatge de valor de l'esforç"

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la porta perquè Barcelona i Lleida puguin passar a fase 3 del desconfinament abans del 22 de juny.

En una entrevista al programa "El Suplement", de Catalunya Ràdio, la consellera ha dit que seria possible que passin a la fase 3 les àrees sanitàries de Barcelona i Lleida abans de la quinzena obligada entre fase i fase, i que el seu departament valorarà fer la petició del canvi de fase avançat al ministeri segons evolucioni la pandèmia:

"Haurem de valorar si les regions de Barcelona i Lleida poden passar a fase 3 abans del 22 de juny. Seria possible si veiem que és una proposta lògica a l'evolució de l'epidèmia, a haver passat prou temps a la fase 2. Ho haurem de valorar, ja ho veurem."

La setmana que ve, la Generalitat anunciarà la quantia de la compensació econòmica que rebran els sanitaris que han lluitat contra la Covid-19. Vergés ha dit que hi ha acord a tota la societat per valorar "l'esforç cabdal" fet pels sanitaris, però no ha volgut posar xifres a la paga extraordinària:

"Penso que era absolutament necessari poder-ho fer: enviar un missatge clau de valor de l'esforç fet, tota la societat ho vol."

La consellera ha dit que la feina dels sanitaris "ha canviat de dalt a baix" durant la pandèmia, que ha estat i seguirà sent una feina "duríssima", també en la nova normalitat.

Per aquesta raó, la consellera demana prudència i responsabilitat a la ciutadania ja que el virus de la Covid-19 continua entre nosaltres i podria haver-hi nous ensurts i brots com els de Lleida o Reus. Per això demana claredat en els missatges que les institucions dirigeixen a la societat i que tothom prengui consciència de l'alt risc de transmissió de la malaltia:

"Jo ho he dit moltes vegades. No volem controlar la societat, el que volem controlar és l'epidèmia. Per això és molt important que arribin els missatges clars. La gent vol complir, la gent ho vol fer bé, majoritàriament."

Vergés ha criticat el decret de "nova normalitat" que prepara el govern espanyol un cop finalitzat l'estat d'alarma a partir del 21 de juny. Per la consellera, aquest decret manlleva les competències d'altres administracions com ara la Generalitat:

"Crec que són ganes d'intervenir, de posar el coll i de no acceptar que les competències són d'altres. Jo demanaria al govern espanyol que s'ocupi de les seves pròpies competències. La voluntat d'intervenció la veig moltíssim en aquest reial decret. Nosaltres hem pactat poder tornar a tenir les competències. Per això, el 21 de juny s'acaba l'estat d'alarma i tornem a tenir nosaltres totes les competències."

Vergés també ha reconegut que, segons el Reial Decret del govern espanyol, en cas de rebrot el Ministeri de Sanitat pot tornar a recuperar les competències.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaAlba Vergés
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut